05/07/11: entrevista a "El Punt"

ICV torna a dirigir la capital del Baix Llobregat després de vuit anys a l'oposició

El nou equip de govern, format per ICV i CiU, té com a principal objectiu treballar per afavorir la cohesió social

05/07/11 00:00 - Sant Feliu de Llobregat - Sandra Pérez


Foto: JOSEP LOSADA.1



Arriba a l'entrevista a corre-cuita. La reunió amb treballadors de l'Ajuntament s'ha allargat. Jordi San José, el nou alcalde ecosocialista de Sant Feliu de Llobregat, s'està trobant amb els empleats de la casa per presentar-los el projecte del nou equip de govern, format per ICV-EUiA-Independents per Sant Feliu i CiU.

Creu que la ciutadania ha entès el pacte ICV-EUIA-IFS i CiU?

Vist des de fora de Sant Feliu és complicat. Vist des de dintre, molta gent ens ha felicitat i ens ha dit que és un bon acord en clau local. És evident, i així ho vam fer constar en l'acord de govern amb CiU, que tindrem un perfil propi en els temes que no són de política local.

Els resultats electorals (7 regidors per a ICV i 6 per al PSC) obrien el camí dels pactes.

Només eren possibles dos governs: ICV i el PSC o ICV i CiU.

Per què no ha estat possible pactar amb el PSC?

La mateixa nit electoral, en declaracions a fetasantfeliu.cat, sabent que no sumava, la candidata del PSC va dir que la seva opció era governar amb CiU, la qual cosa exigia, poc o molt, el suport del PP. En comptes de treballar per un acord amb la força de l'esquerra més votada, van fer-ho en primer lloc per la possibilitat PSC més CiU, i després per un govern PSC, CiU i ICV. En tot el procés, CiU va reconèixer el principi de suport a la llista més votada i es va comprometre amb la negociació, la qual cosa no vam veure al PSC.

Les diferències entre el PSC i ICV en la darrera legislatura feien difícil el pacte.

Era complicat, però també era el moment de superar-ho.

Se senten còmodes amb CiU?

Sí, hi ha un grau d'entesa molt bo. Estem fonamentant una manera de treballar en què els 11 regidors tinguin atribuïdes molt clarament les seves responsabilitats, però que, a la vegada, estiguin informats de tot.

Quines són les primeres mesures que ha engegat?

El cartipàs, la primera. També hem traslladat al Departament de Sanitat les reivindicacions que afecten l'ambulatori del Pla. Hi havia la possibilitat de retallades en els serveis de pediatria i urgències, però finalment seran reduccions al juliol i l'agost. Hem posat les bases del consell assessor d'urbanisme i hem programat reunions amb les associacions veïnals per poder posar en servei els regidors de barri. Fins ara eren actors secundaris, però han de ser un recurs.

Com volen afavorir la participació i la cohesió social?

En la primera part del mandat volem fer el llibre blanc de l'educació, l'esport i la cultura per afavorir la construcció de la ciutadania. Després, un bon pla de treball per als serveis socials. Considerem que la cohesió social, l'objectiu del govern, es guanya amb més implicació en la vida comunitària i amb més atenció a les persones en risc.

Existeix algun indici de fractura social a Sant Feliu?

No, no hi ha cap problema. En una situació de crisi com la que vivim, si no fem els deures ara, no podem saber cap a on evolucionarà tot. No és perquè sigui Sant Feliu, és una situació més global. Treballarem per detectar, prevenir i combatre qualsevol risc d'exclusió social.

L'aposta del mandat no són, doncs, les grans infraestructures, sinó l'atenció a la gent.

La societat té barreres invisibles. No n'hi ha prou de tenir escoles bressol o estadis d'atletisme–val a dir que en projectarem, en un pla d'equipaments–, si hi ha sectors que no hi poden accedir. A la pràctica, a partir del segon any de mandat, s'hauran de modificar els preus públics dels equipaments municipals per fer-los accessibles a tothom i revisar la política fiscal amb consens polític i social.

A l'acord de govern es va pactar crear espais d'estudi i debat per prendre decisions sobre temes polèmics, com el projecte a Mas Lluí i la coberta de les vies. Això podria endarrerir-ho tot?

El que endarrereix les coses és la crisi econòmica. No perdem temps: hem d'aprofitar la situació per guanyar consens polític i social i per millorar projectes. Si el govern espanyol no treu a licitació el cobriment de les vies és per falta de diners, no perquè ens discutim pel projecte.

Confia que es pugui dur a terme el cobriment de les vies?

Se'n farà el cobriment en aquest mandat. No tinc una bola de vidre, però existeixen tots els elements perquè les obres es treguin a licitació.

Ha allargat la mà a l'oposició: al PSC i el PP.

Poso un exemple: m'agradaria que a la primera reunió a Madrid per tornar a demanar que les obres de cobriment de les vies es posin a licitació hi anéssim els quatre portaveus dels grups municipals.





Comentaris