Manifest ICV. 11 de setembre de 2009

DEFENSEM L’ESTATUT, SOM UNA NACIÓ
L’autogovern com instrument per resoldre la crisi econòmica.


Com cada any, l’onze de setembre, en el marc de la Diada recordem la pèrdua de les llibertats nacionals, reivindiquem la memòria dels resistents que van participar a la seva defensa i renovem la voluntat i el dret de la societat catalana de ser nació, autogovernar-se i construir un país més just, obert i solidari.
Enguany vivim moments d’esperances i de preocupacions, de reptes i d’oportunitats. ICV ha defensat des del primer dia l’Estatut sorgit del pacte entre el govern de l’Estat i Catalunya i referendat de forma majoritària pel poble català, convençuts que atorga més autogovern, avança en el reconeixement dels drets nacionals i cap a un model federal, amb un finançament més just,
digne i solidari i des de la plena constitucionalitat del seu articulat.

Fa pocs mesos s’ha tancat finalment l’acord de finançament, que passa pàgina a un model i a uns acords pactats per CiU i PP, que havien esdevingut intolerables des del punt de vista econòmic i insostenibles políticament.
L’Estatut suposa la concreció d’un model més just, més solidari i amb criteris
més objectius i transparents.

El Tribunal Constitucional encara no ha resolt els recursos presentats pel PP i el Defensor del Pueblo contra l’Estatut. No són moments d’especulacions, però cal tenir present qui va presentar els recursos i analitzar amb serenitat i rigor la sentència. Des d’ICV exigim al Tribunal Constitucional el ple respecte de la voluntat del poble de Catalunya expressada en el referèndum del 2006.
No podem d’oblidar que estem immersos a més en un temps de crisi on els treballadors i treballadores veuen cada dia amenaçat el seu lloc de treball, on molts homes i dones ja l’han perdut. L’Estatut de Catalunya i especialment el capítol de drets i deures introduït per ICV, ens dota també d’instruments per afrontar millor aquest repte i avançar cap a una societat més justa i solidària. Ens cal enfortir i renovar el catalanisme d’esquerres per fer front als desafiaments d’un món globalitzat i per avançar respostes a les exigències de la realitat social que conforma la Catalunya d’avui i particularment les seves classes treballadores i populars.
Reclamem al govern central que superi les inèrcies centralistes i respecti escrupolosament el vigent l’Estatut de Catalunya.
També cal, que des del govern central i des del Govern de la Generalitat, s’afronti decididament el finançament local. El país es construeix des de la proximitat i des de la proximitat és més possible trobar respostes a les necessitats quotidianes concretes.
ICV està convençuda que el procés estatutari paga la pena, malgrat les tensions que vàrem viure durant la seva tramitació. L’Estatut s’està desplegant des del Parlament de Catalunya, a partir de l’impuls del govern de la Generalitat: ho demostren la trentena de lleis derivades de l’Estatut ja aprovades. Estem aconseguint traspassos com el de rodalies de Renfe o la Inspecció de Treball que son emblemàtics per a ICV. I cal ara aconseguir també el traspàs dels serveis regionals de Renfe o solucionar la qüestió dels aeroports. L’Estatut atorga a Catalunya més llibertat i una eina més eficaç per prestar més i millors serveis a la ciutadania. Estableix una relació bilateral amb l’Estat i incrementa el nivell del nostre autogovern; alhora que avança en la construcció d’un Estat que reconegui i posi en valor el fet plurinacional i plurilingüístic. L’Estatut no és un punt i final sinó un punt de partida.
La defensa de l’Estatut en la seva plenitud i del seu desplegament íntegre han de ser objectius compartits per la societat catalana, les forces polítiques i les institucions del país. Aquesta defensa s’ha de basar en la unitat a l’entorn del que va decidir el poble de Catalunya, evitant divisions fonamentades en interessos sectaris o partidistes.
Per una Catalunya més lliure, justa i solidària.

Comentaris