Hi va haver una persona morta a l'estació: l'Ajuntament ni ho pot ignorar ni se'n pot desentendre.

En l'accident del passat 24 d'agost al pas entre andanes de l'estació, l'Ajuntament no hi té, sens cap mena de dubte, cap responsabilitat. Ni tan sols llunyana: a més de no tenir-hi cap competència, l'Ajuntament ja va reclamar al seu dia la reparació d'aquest pas a qui li pertoca, al Ministeri de Foment. A més, l'equip de govern està fent bé la seva feina en relació al soterrament, com ja l'havíem feta en els governs anteriors. Ni el més mínim dubte en aquest sentit, doncs, cap a l'equip de govern que encapçala Juan Antonio Vázquez.

Ara bé, crec que l'alcalde i el seu gabinet estan cometent un error seriós en la seva actuació posteriorment a l'accident. Per ordre d'importància, en primer lloc, en l'atenció a la família accidentada. En segon lloc, en relació a la informació relativa a l'accident i les actuacions posteriors del Ministeri de Foment.

Vull començar per aquí. Contràriament a altres situacions similars, l'Ajuntament no va publicar cap nota institucional de condol i suport a la família, en representació de tota la ciutat. Per tant, no va trametre tampoc cap nota informativa oficial i serena als mitjans de comunicació. Això va provocar que, a primers de setembre, la notícia aparegués amb fortuna molt diversa en diversos mitjans, fins i tot a algunes televisions d'àmbit estatal que no es caracteritzen precisament pel tracte respectuós a les persones. Però no només això: tothom ha pogut comprovar que el pas entre andanes ha estat arreglat de pressa i corrents pel Ministeri de Foment (en una petita obra que ha trigat 48 hores i ha tingut un cost estàndard estimat d'uns 15.000 euros... quina ràbia!!!), però l'Ajuntament ho ha continuat ignorant en la seva pàgina web. Quin sentit té ignorar d'una manera tan inexplicable un fet que ha commogut tan intensament a tota la ciutat?

I vull acabar pel tema de l'atenció a la família. L'alcalde i el seu gabinet, tal com jo ho veig i lògicament puc equivocar-me, no es poden situar en una hipotètica equidistància en relació a les circumstàncies i responsabilitats de l'accident. El jutjat ja ha obert diligències, com li pertoca, per aclarir-les. L'evidència és que el pas estava en males condicions i l'evidència és també que el Ministeri l'ha reparat amb caràcter d'urgència. Hi ha, per tant, responsabilitats de l'administració competent (que no és, torno a dir, l'Ajuntament. Ni de lluny!). El que hauria hagut de fer l'alcalde i el seu gabinet és adreçar-se a la família de la víctima i, a més d'expressar el condol en nom de la ciutat, oferir-li assessorament i/o acompanyament legal en un procés judicial en què la família es veurà segurament afectada, desbordada i desemparada. Quin sentit té desentendre's i rentar-se les mans d'aquesta manera en relació a la situació tan dramàtica que ha provocat l'absurda negligència involuntària d'algun càrrec del Ministeri a una família de la nostra ciutat?

És per això que, amb lleialtat i respecte institucionals i socials, des d'ICV-EUiA hem fet aquesta petició a l'equip de govern de la ciutat i, en aquest mateix espai personal meu, li demano al meu Ajuntament que rectifiqui i es posi al costat de la seva gent.

Comentaris