Segona piscina coberta: al Mas Lluí o al Parc Esportiu de les Grases?

Una de les qüestions que van sorgir en el debat ciutadà poc abans de les eleccions municipals feia referència a la necessitat o no d’una segona piscina pública coberta a la nostra ciutat.

Després de dir durant tot el mandat que Sant Feliu no necessitava cap altra piscina un cop acabat el complex de piscines de la Rambla, en els actes públics que PSC, CiU i ERC van fer en el Mas Lluí van prometre en aquell barri una nova piscina coberta. Fins i tot l’alcalde va dir (vegeu l’acta del ple municipal del 24 d’abril) que aquesta proposta figuraria en el programa electoral socialista. Finalment, però, aquesta proposta no va figurar –que jo recordi- en cap dels tres programes electorals de l’equip de govern. Tampoc no figura –que jo sàpiga- en l’acord de govern entre PSC i ERC (que és públic i tothom pot conèixer i consultar) i no sabem si figura a l’acord entre PSC i CiU (que encara no és públic).

Des de l’oposició, el grup d’ICV-EUiA va fer dues propostes. Una, en els dos primers anys del mandat anterior, en el sentit que s’elaborés conjuntament amb la Generalitat el Mapa d’Instal·lacions Esportives del Municipi (MIEM), per tal d’acordar i planificar les inversions esportives a mig i llarg termini a la nostra ciutat. Era una via fàcil perquè, al contrari del que passava amb els anteriors governs de CiU, el primer Govern Maragall ja va palesar una evident voluntat d’acords amb els ajuntaments, tant per elaborar els MIEM, com per cofinançar després les inversions en equipaments esportius.

L’equip de govern va rebutjar en l’anterior mandat qualsevol figura global de planejament, segurament mogut per la pressa de presentar resultats abans de les eleccions. Va optar per tirar endavant diverses iniciatives, sovint sense ni tan sols debatre-les en el màxim òrgan de la representació ciutadana, el ple de l’Ajuntament. Una d’aquestes propostes feia referència al Parc Esportiu de les Grases. A l’estiu del 2006, la Junta de Govern (sense presència de l’oposició ni de la ciutadania) va aprovar un avantprojecte constructiu per instal·lar-hi un segon pavelló municipal cobert. Quan vam demanar que l’avantprojecte inclogués una segona piscina, la resposta de PSC, CiU i ERC era sempre que Sant Feliu no la necessitaria. Fins que han decidit que sí que la necessitarà i que ha de ser al Mas Lluí.

Davant la negativa del govern a parlar-ne, als dos darrers anys del mandat vam plantejar una segona proposta: fer la piscina allà on era inicialment prevista, al Parc Esportiu de les Grases. En el programa electoral de les municipals de maig dèiem explícitament: “Parc Esportiu de les Grases: completar-lo amb un pavelló i una piscina coberta retràctil”. Es tractaria d’una piscina de fondària i dimensions similars a la piscina mitjana de la Rambla i complementària a aquesta, amb una coberta retràctil de forma que fos a l’aire lliure en la temporada d’estiu. Molts veïns i veïnes del barri de la Salut van promoure, a més, una recollida de signatures per aconseguir-la. Cal recordar, a més, que el projecte inicial del Parc preveia una piscina i que fins i tot, en el seu dia, el PSC la va defensar (m’ha semblat poc oportú penjar en el meu bloc la contraportada d’un número de l’Actualitat Socialista en aquest sentit).

No estem dient res de nou. El Parc Esportiu de les Grases havia de tenir tres grans components: futbol, atletisme i piscina. Una superfície important, unes obres de molta envergadura i molt poc suport financer extern van aconsellar fer el Parc en tres fases. Vist en perspectiva, avui crec que a Iniciativa vam cometre l’error de no escoltar prou la ciutat i no començar per la piscina (tal com, és just reconèixer-ho, va proposar el PSC).

Ara cal, n’estic convençut, que aquell error no es repeteixi: cal escoltar bé la ciutat, cal obrir un debat en profunditat sobre les necessitats esportives de Sant Feliu (incloent la nova població que vindrà amb Hoechst, Can Bertrand i el soterrament) i la seva distribució equilibrada en el territori, i cal no emprendre decisions que s’avancin injustificadament a aquest debat. I més encara, cal no suprimir el debat. Per això no és inoportú preguntar: la segona piscina coberta, al Mas Lluí o al Parc Esportiu de les Grases?

Comentaris