Sobre la "incineració" a la Sanson.

Com que em conec i escriuré llarg (el tema s'ho mereix) m'avanço transcrivint el que diem al nostre programa electoral i que podeu trobar a angelmerino.cat/mediambient:



Incorporació de Sant Feliu a la zona de protecció especial de qualitat de l’aire impulsada per la Generalitat. Control sistemàtic i regular de la qualitat de l’aire en tota la ciutat.
  • Incorporació de Sant Feliu a la zona de protecció especial de qualitat de l’aire impulsada per la Generalitat. Control sistemàtic i regular de la qualitat de l’aire en tota la ciutat.Demanar al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat la ubicació d’una estació de control ambiental a Sant Feliu. Volem garantir així el control sistemàtic i regular de la qualitat de l’aire en tota la ciutat, valorant els efectes de les emissions contaminants per trànsit, indústries i residències.

  • Incorporació a la xarxa d’ajuntaments del Baix Llobregat que controlen de forma coordinada la qualitat de l’aire en el nostre entorn.

  • En el cas de la cimentera Sanson, per als propers quatre anys plantegem:
    - L’exigència que s’incorporin en els seus processos productius les millors tècniques disponibles en tot moment per controlar i prevenir qualsevol efecte contaminant.
    - Reclamar a la Generalitat i l’empresa tota la informació sobre el compliment de les normatives mediambientals Comunitària, Estatal i autonòmica.
    - Rebuig a la utilització de qualsevol combustible que no reuneixi totes les garanties d’innocuïtat validades pels organismes científics competents.
    - Volem una gestió transparent, en què l’Ajuntament hi participi, i en què l’Ajuntament es comprometi a facilitar tota la informació necessària en el marc del Fòrum Ambiental.

Voldria pensar que queda clar el que defensem des d'Iniciativa i Esquerra Unida. Voldria fer, a més, algunes consideracions estrictament personals.

El llenguatge, un cop més, no és neutral. Qui està plantejant una alerta sobre l'ús de combustibles a la Sanson ha triat una paraula que, per sí sola, ja alarma: incineració. Si s'hagués plantejat en termes menys alarmistes (per exemple, ús de nous combustibles), possiblement hi hauria menys gent inquieta.

Perquè, justament, d'això és del que es tracta: de l'ús controlat de nous combustibles orgànics, ja experimentats en molts altres països i validats pels organismes internacionalment reconeguts de la comunitat científica (no vull dir amb la unanimitat de la comunitat científica, que això és gairebé impossible en qualsevol tema).

A mi, com a molts, m'agradaria que moltes coses fossin d'una altra manera. Per exemple, que la Sanson no fos al mig de Collserola. Seria impensable que avui pogués fer-ho, i que hi sigui només s'explica pel marc polític i econòmic de la dictadura franquista. Però, com que hi és legalment i actua amb conformitat a les normatives europees, estatals i nacionals (i, si no, llavors caldria actuar en conseqüència contra l'empresa), considero un error plantejar lemes inviables o debats estèrils (com ara el que plantegen alguns: "què hem de fer: dir no a la incineració o no a la Sanson?"). Actuar contra una empresa que compleix tots els requisits per a la seva activitat és una arbitrarietat que jo no puc compartir, per més que em desagradi el lloc on aquesta activitat s'ubica. És un principi elemental de respecte al marc democràtic.

Com que conec molta gent que participa a la plataforma contra la incineració i no dubto de les seves bones intencions, crec que el fonament del problema rau en una mala informació de les administracions, tant la Generalitat com l'Ajuntament. Quan es van fer les proves amb els fangs de depuradora i se'n va demostrar la innocüitat, el que caldria haver fet és un exercici de transparència informativa i no parlar-ne només amb la boca petita. S'hauria evitat molta inquietud que, torno a dir que personalment, considero innecessària.

He sentit a dir barbaritats aquests dies: que la Sanson tancarà per passar a incinerar tota mena de residus (des d'animals morts fins a neumàtics, passant per tots els residus imaginables), que la Sanson contamina més que tots els vehicles de Sant Feliu, que les proves científiques que s'han fet estan comprades per l'empresa, etc etc etc. Sé que és difícil explicar-se quan algú ha rebut una informació inquietant i que fa referència a la pròpia salut i a la de les persones que s'estima, però m'agradaria pensar que és possible situar les coses en els seus termes (usar combustibles orgànics innocus procedents d'una bona gestió dels residus urbans) i no en una oposició poc fonamentada basant-se en arguments que no són reals (la Sanson no és una incineradora, ni s'hi incinera de tot i sense control).

I no s'hi val a rentar-se les mans: he sentit a dir algunes persones de partits de l'actual equip de govern que l'Ajuntament no té res a veure en el tema i que tot depèn de la Generalitat, per afegir, tot seguit, que depèn d'ICV-EUiA (com si el PSC i ERC no hi fossin!). És molt rastrer intentar que, un cop encesa la flama, mirar que només socarrimi a la nostra coalició.

L'Ajuntament, en la meva opinió, hauria de donar informació puntual i completa dels temes que generen inquietud a Sant Feliu, transmetent el màxim de rigor i confiança en els temes que afecten especialment a la salut pública. Ara que, com hem pogut comprovar tantes i tantes vegades, la transparència informativa no ha estat justament el punt fort del govern que ens ha tocat els darrers quatre anys.

Comentaris

Anònim ha dit…
Dons podríeu començar per informar la vostra gent. Veure ex-regidores d'IC i altres militants vostres recollint firmes a CEIP Marti Pol contra la incineració de residus i dient algunes de les barbaritats que cites vol dir dues coses: o IC fa demagògia (no va per tu, que has donat una explicació clara) o comenceu la casa per la teulada.
De totes maneres, gràcies per una informació que ens interessa a molts.
Anònim ha dit…
Com que m'he donat per al.ludida, vull deixar clar que, entre les moltes activitats que desenvolupo a l'AMPA del CEIP Miquel Martí i Pol, mai no s'ha trobat la de recollir signatures contra el que anomeneu (impròpiament)"incineradora". Quan un grup de pares i mares ho va fer, els vaig explicar la meva negativa a donar recolzament a la seva iniciativa, i no vaig signar.
Molt cordialment et demanaria que documentessis bé les teves paraules abans de fer-les públiques.
D'altra banda vull deixar clar que tot i que la recollida de signatures va ser fetes per papàs i mamàs que pertanyen a l'AMPA, l'associació de mares i pares mai s'ha pronunciat respecte d'aquesta temàtica.
Molta sort ICV!
Esther Hachuel
Assemblea Popular ha dit…
En primer lloc, com bé dius “el llenguatge no és neutral”. Per tant, et felicito pel llenguatge i l'expressió escrita. Es nota que heu estat manant molts anys.
En segon lloc el que tu i l’administració anomeneu ús de nous combustible, podríem anomenar-ho també una solució ràpida per un problema complex: “la generació de residus”.
A més cal afegir que aquests “combustibles ja experimentats a altres països”, s’extreuen i s’utilitzen en una zona fortament industrialitzada i on els controls ambientals no són tan rigorosos com en aquests altres països.
Això fa que sigui molt difícil determinar els components dels llots. ja que aquests acumulen elements dels residus industrials i domèstics que es llencen a les aigüeres i van als rius.
Una qüestió interessant és perquè Francesc Baltasar, Conseller de Medi Ambient i Habitatge defensa la definició de biomassa que hi ha als annexes del Reial Decret 436/2004, del MINISTERIO DE ECONOMIA i no, defensa la definició del Reial Decret 653/2003 del MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE.
Convido a veure les definicions a www.airenet.es
Anònim ha dit…
Hablando claro:

para un ecologista de debò quemar lodos contaminados de depuradora o harinas cárnicas es valorizar residuos.

para el resto de los ecologistas del mundo y las personas normales que no ocupan cargos en la administración quemar lodos y harinas cárnicas es incinerar un residuo potencialmente peligroso para la salud humana. En ningún caso es inocuo. Os pasais el Convenio de Estocolmo y el Principio de Precaución por el arco de triunfo.

Hay que tener mucha cara o muchas deudas para decir y hacer lo que estáis haciendo.
Eduard,
és evident que les aglomeracions urbanes generem residus i que alguna cosa n'hem de fer: el més racional és reduir-los tant com puguem i que els reutilitzem després de donar-los algun valor. Per exemple, ser objecte de combustió en processos tecnològics que reuneixen totes les condicions de seguretat ambiental i sanitària. I si, com dius, els controls necessaris no són tan rigorosos com en altres països, és justament això el que estem demanant des d'ICV-EUiA que s'apliqui a la Sanson: control i rigor equiparable a les cimenteres europees que usen tipus equiparables de combustibles procedents de residus orgànics convenientment tractats i valoritzats. És evident, en aquest mateix ordre de qüestions, que també cal controlar la composició i la innocuïtat dels llots al final del procés de depuració de les aigües residuals. Finalment, no tinc elements suficients per determinar quina és la definició de biomassa que cal considerar en un debat com el que estem tenint, però estic convençut que no és a mi ni a tu a qui toca determinar-la, sinó als organismes que són internacionalment reconeguts com a autoritat científica en el tema. I si alguna norma jurídica "se salta" aquest criteri, és evident que cal denunciar-ho, sigui quin sigui el govern que se la salti.

A l'anònim,
Ni visc del cuento (sóc funcionari), ni tinc deutes (m'emprenya l'euribor com a tothom) i barra, home, de tímid no me'n considero, però encara és l'hora que vulgui aixecar la camisa a ningú. Sobre el que és "potencialmente peligroso para la salud humana" cadascú trobaria una llista interminable de factors que, si no volem tornar-los leros i alarmar-nos fins i tot quan ens escalfem la llet al microones, necessiten d'algun criteri que reconeguem com a vàlid. Jo (i no penso que sigui l'únic) considero que hi ha un risc superior al que és racionalment assumible no quan m'ho diu un conegut, per més que me l'estimi, ni quan ho diu un sector de la comunitat científica, per més que s'hagi de tenir present, sinó quan ho diuen els organismes que tenen l'autoritat científica reconeguda en el tema. Per a mi, és així de senzill, i no per això em considero cap venut als interessos de les cimenteres del món mundial. I l'Arc de Triomf, molt bé, gràcies.
Anònim ha dit…
A mi, quan no hi ha unanimitat de la comunitat científica, ja em preocupa prou. Un tema tan seriós on la nostra salut i la dels nostres fills es pot veure afectada( senyors: agafin una bossa de plàstic, cremin-la i respirin: Boníssim pels pulmons veritat? Totalment "recomanable" )la unanimitat és molt més que necessària. Només que hi hagi dubte s'ha de revisar, no es pot tirar endavant. Afegir, que no trobo cap inconvenient en dir-li incineració al procés que es durà a terme, no cal intentar dir-ho amb tanta suavitat quan la cosa està tan clara. També, hauríem de prendre exemple d'altres països, com França, on no es fan servir bosses de plàstic als supermercats (si vols endur-te el menjar compres una de reutilitzable i la tens per sempre), s'hauria de fer servir més vidre... Perquè recordeu: contra menys gastem innútilment millor, que després ens tocarà respirar-ho.
De tota manera, NO A LA INCINERACIÓ! ... o com li volgueu dir. Hi ha massa interessos i la gent del poble mai té aquesta informacio, però se la imagina
Unknown ha dit…
Señor Buenaventura, tenemos pocas cosas en común aparte de los estudios y de ser progresistas, yo no llevo bien las ideas cristianas y ultimamente no puedo llevar una vida placentera y maravillosa como usted.
La conclusión que he sacado de sus comentarios es que ha usted su partido le ha colocado un traje de heroe salvador de Sant Feliu que le biene grande, no greo que a usted le page su partido para "cortar y pegar" de los articulos que encuentra en internet y que, por supuesto, escriben científicos pagados por las multinacionales y los gobiernos incapaces de solucionar los problemas de residuos que generamos todos.
Hay algunas palabras y frases que me tengo que sonreir por no llorar al leerlas: "inocuidad", "buena gestión", y la especial del día: "La sanson no es una incineradora, ni se incinera de tot", si dice que no se incinera de todo quiere decir que si se esta incinerando de algo, lo que lleva a que si se utiliza como incineradora.
Le rogaría a usted o a su partido que el próximo trabajo que se le asigne o solicite sea en el control del catastro de Sant Feliu, allí podrá desarrollar esa habilidad a la que apenas tiene tiempo para dedicarle que es la de buscar personas y realizar arboles genealógicos, posiblemente y por desgracia algunos de esos árboles genealógicos de los habitantes de nuestra ciudad se veran con ramas rotas si la incineración de residuos que envenenan el aire, las plantas, la tierra y las personas no se para a tiempo.
Soy coleccionista de los articulos que escriben los políticos que deciden cuando mi família y mis vecinos deben respirar aire tóxico que nos puede llevar a un Hospital Oncológico, especialmente mujeres embarazadas, niños y personas mayores, porque de esta forma, sé a las puertas donde tendré que ir a picar para ver si su nueva explicación me convence o debo hecharle la culpa a ese "Antiguo Regimen" que nos a puesto la Cementera-Incineradora en Sant Feliu y que despues de 32 años ningún partido político a podido cambiar de lugar, ni siquiera dejar de convertir en envenenadora de aire a partir del mes de junio de 2007.

Saludos y que usted lo respire con alegría.
Anònim ha dit…
Hola Jordi,

Ens coneixem de fa molts anys i, vagi per endavant, que jo et considero una persona molt honorable. No crec que defensis el que defenses per interessos partidistes (si mai arribés a pensar que és així, em sabria molt greu) però sí crec que no has tingut en consideració tot el que hauries d’haver posat a la balança.

Per començar, Jordi, ni tu ni jo podem afirmar res del cert perquè cap dels dos som científics que estiguem investigant sobre el tema. Tant tu, com jo, com la gran majoria de la gent que es posiciona en una o altra opinió, ho fa basant-se en el que “ha sentit” o “ha llegit” o, com a molt, li ha explicat algú, que sí que ho ha fet i, creu, té dades fiables. A mi, el que em va fer prendre una posició totalment en contra de la inceneració (tingui el nom que tingui), va ser la conferència del Dr. Rodríguez-Farré (Institut d’Investigació Biomèdica) que es va fer a qui, a St. Feliu (hi vas assistir???). A partir d’aquí, suposo que com tu i com tots, he llegit molt sobre el tema. Imagino que tu tindràs les teves fonts per dir el que dius però, en tot cas, segur que, com a tots, se t’escapen coses.

Perquè, és cert, que hi ha qui diu que això serà innocu però també ho és que hi ha moltes veus, moltes d’elles més que prestigioses, que asseguren tot el contrari. Aquesta situació ja l’hem viscut moltes vegades: quans informes no van sortir dient que el tabac no era nociu (jo fumava!!!) i quantes vegades no varem passar per “la pantalla” de ratxós X de petits, els que, com tu i jo, ara en tenim quaranta i tants... Aleshores, davant del dubte: ABSTINGUEM-NOS.

Davant de qualsevol acte que pugui afectar la salut dels nostres fills primer i la nostra després: PREVENCIÓ.

Els efectes dels “experiments” apareixen a mig o llarg termini, per tant, que les proves, si s’han de fer, es facin lluny de les poblacions i que es contrastin al cap de 15 anys, 30 anys o els anys que calguin. Que això és car? Potser sí, però la nostra salut no té preu.

Sé, Jordi, que tot plegat et preocupa molt i que hi reflexionaràs, amb el cor a la ma :-). Estic convençuda que, quan ho hagis fet, no pensaràs el mateix.

Una abraçada,

Anna Prats
Anònim ha dit…
Perdona Jordi,
Em sembla que en podem dir Incineradora tranquilament, sense patir, sense malabarismes linguistics ni subterfugis.

Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española.
incinerador, ra.
1. adj. Dicho de una instalación o de un aparato: Destinado a incinerar. U. t. c. s.

incinerar: (Del lat. incinerāre).
1. tr. Reducir algo, especialmente un cadáver, a cenizas.
Real Academia Española © Todos los derechos reservados


Diccionario de sinónimos y antónimos © 2005 Espasa-Calpe S.A., Madrid
incinerar: * calcinar, carbonizar, abrasar, quemar, consumir

Gran diccionari de la Llengua catalana
incinerar
conjugació
[s. XV; del ll. incinerare, íd.]
v tr Reduir a cendres. Incinerar ossos. Incinerar un cadàver. Incinerar escombraries.

Diccionari de la Llengua Catalana. IEC
incinerar

v. tr. [LC] [AN] Reduir a cendres. Incinerar ossos. Incinerar un cadàver.
Anònim ha dit…
Sr. San José,

son ustedes muy ecologistas, muy demócratas, pero desde la plataforma Aire Net hemos solicitado el día 7 de mayo una copia del expediente al Departament de Medi Ambient i Habitatge cuyos responsables son miembros de su partido. A día de hoy 22 de mayo aún no disponemos de una copia para poder estudiar y elaborar las alegaciones que creamos oportunas.
Llevamos 15 días esperando para que se dignen fotocopiar un expediente.
Si es por mala fe, permítame que dude de su talante democrático y de su interés por servir a la ciudadanía.
Si es por incompetencia, permítame que dude de su capacidad para controlar, como dicen que harán, algo tan complicado como son las emisiones de la cementera de Sant Feliu.

Por qué no explica a los ciudadanos qué han permitido y qué no han permitido incinerar en Cementos Molins y qué controles están llevando a cabo, porque también estamos afectados los sanfeliuencs.

Gracias
Anònim ha dit…
Una petita reflexió, es conegut que la incineració “incontrolada” es altament contaminant i perjudicial per la salut, però pel que jo entenc, des de la conselleria de medi ambient ens asseguren que no hi ha riscos, hi després de llegir alguns informes on expliquen que amb les noves tecnologies i filtrant l'aire el perill es minimitza, doncs perquè no treballem en la direcció d'exigir un control màxim i clar ? Per estar segur de que no contamina, jo penso que si posen sensor al fum que surt de la fabrica i si detecta res la atura, el problema esta arreglat.

Voldria agrair al senyor San Jose que doni la cara com es habitual en la seva formació.
Anònim ha dit…
Que vagui per endavant que respecto tots els comentaris que s’han fet i que és un tema que em preocupa; però, pel que he llegit, no hi ha cap comentari fet per ningú que sàpiga prou com per parlar amb seguretat, és per això que penso que em fa falta més informació.

Mireu, la meva postura, i perdoneu la meva incapacitat per ser antisistema, és que alguna cosa em va gran. Estem en contra dels transgènics però cada cop exigim al mercat més capacitat d’oferir-nos aliments; estem en contra de les nuclears, però també d’on col·loquem els generadors eòlics i exigim més consum d’energia; estem en contra de la contaminació però tots els que aquí escrivim anem en cotxe privat (i alguns de vosaltres més d’un per família); estem en contra dels abocadors, com el del Garraf però no fem gaire per evitar cada nit baixar amb una o dues bosses d’escombreries; estem en contra de la incineració de la biomassa però no de la crema de l’actual combustible que genera emissions de CO2 causants del canvi climàtic....

Jo em quedo amb algun comentari fet per algun dels que heu participat i que, a més del que a llarg o mitjà termini puguem aconseguir per no perjudicar la nostra salut i no afectar més el canvi climàtic, passa per: exigir a la Generalitat, Medi Ambient i Salut, a l’Ajuntament i a la pròpia fàbrica, totes les mesures de control i avaluació dels procediments, per garantir que no hi ha, ni hi haurà cap perill per a les persones.

Per part de la CEPA, apart d’estar-hi en contra, no de la crema de biomassa de depuradora sinó que encara va més enllà i està en contra de què a apart de la biomassa, es pugui utilitzar a llarg termini un combustible diferent, bé, això ho podem evitar posant limitacions a quin tipus de combustible és pot o no utilitzar. No es dóna cap informació de com podem evitar l’excedent de residus que generem i que segons diuen serà el que en un futur s’incineri a la cimentera... això no és el que ara mateix està dins de les proves.

Lamento, que des de l’Ajuntament no ens hagin facilitat informació als veïns i veïnes de les Grases. Ni el regidor de Salut, Sr. Burgui, ni l’alcalde, Sr. Vázquez, ens han ofert la més mínima possibilitat de participar i tampoc ens han facilitat la documentació necessària per tranquil·litzar-nos.

L’únic que recordo d’ells, és la seva intervenció manifestant que no ens hem de preocupar. L’alcalde ens va dir que la seva paraula és garantia de què s’està fent tot correctament i per tant no hi ha cap perill. Per la seva part el Sr. Burgui, va manifestar que tothom té por de la grip aviar, però que aquesta no mata a ningú. El que s’ha de fer és estar a sobre del tema, controlar i exigir totes les garanties.

Jordi, el que no puc dir dels altres sí que ho puc dir de tu, no t’amagues i afrontes els problemes de la ciutat. El debat generat en el teu espai virtual és una bona praxis per fomentar la participació. Endavant.

Jaume Solé
Anònim ha dit…
Hola Jaume,

es que no te has enterado de cuál es el problema. El auténtico problema es que al poderosísimo sector cementero le esperan tiempos difíciles porque utiliza una tecnología arcaica e insostenible. Cada tonelada de cemento portland es una tonelada de CO2 emitida a la atmósfera.

Han decidido pasar de la salud de la población. Hay cementeras en España con permiso para incinerar residuos peligrosos ubicadas en el centro de poblaciones. Es igual, todo lo que arda sirve si da dinero. Y cuando digo todo es todo.

Hay 35 cementeras y 35 conflictos en estos momentos en este país. Adivina de parte de quién están los políticos y los medios de comunicación.

En Sant Feliu 110.000 toneladas/año de residuos. Lodos contaminados (peligrosos), harinas cárnicas, marro de café, basuras y esto no es más que el aperitivo. Te lo sirven en el Parc de Collserola (tan maco el). Ya puedes pasear en plena naturaleza "catalana" y respirar con alegría.

Despierta colega
Per fi una mica de temps per poder continuar un debat evident necessari.

Anna,
Agraeixo molt el to del teu comentari. És evident que tothom raonem/enraonem a partir de les informacions de què disposem i de la credibilitat/veracitat que li atribuïm. Jo no sé si sóc honorable, però el que sí que no em considero és sectari o tancat. És a dir, si una informació diferent em convenç, no em raca revisar el que crec: això és un principi fonamental del pensament científic i, sobretot, de la conducta racional humana. Això sí, ni quan era jovenet em creia que els empresaris eren malos de la muerte, amb un frac a totes hores, panxa, barret de copa i puro. I alguns arguments que has/hem pogut veure per aquí són d'un simplisme que n'hi ha per llogar-hi cadires. Sort que almenys algú no desbarra dient que un servidor obliga a respirar plàstic cremat als seus fills!

Andreu,
Normalment no parlo amb subterfugis ni malabarismes. M'agrada la claredat: "la p con la a, pa". I també m'agrada que no m'enredin amb el llenguatge. És evident que una accepció sinònima d'incinerar pot ser "cremar" o "consumir", però això no legitimaria a ningú per intentar alarmar-me dient que cada vegada que arrenco el cotxe "incinero gasolina". La finalitat d'una incineradora és "reducir algo a cenizas", efectivament. Tornem a la cimentera i al seu combustible habitual: el coc de petroli. El seu ús a la cimentera és simplement per reduir-lo a cendres o per utilitzar-lo com a combustible? La seva finalitat és l'obtenció d'energia o la desaparició d'un residu? Seria raonable dir que la Sànson fa anys i panys que és una "incineradora de coc de petroli"? Fins allà on sé i m'han demostrat, les proves fetes amb llots de depuradora a la Sànson no tenien la missió de fer-los desaparèixer reduint-los a cendra, sinó d'utilitzar-los com a combustible en substitució d'una part controlada de coc de petroli, en un procés industrial sotmès a controls que cal exigir que siguin complets i rigorosos. Jo, de malabarismes, ni en faig ni m'agrada que me'n facin.

I a l'anònim de després,
Mira, jo sóc un regidor d'un Ajuntament que, pel que sembla, continuarà a l'oposició. No et puc donar explicacions de Ciments Molins ni jo "haré algo tan complicado como controlar las emisiones" de ningú. Jo només he volgut expressar-me i obrir un debat necessari sense tirar cap pilota fora. Perquè... algú ha sentit a parlar al regidor de Salut de l'Ajuntament o al mateix alcalde del tema? Algú ha demanat explicacions, a més del Conseller de Medi Ambient (que li toquen) a la Consellera de Salut (que també li toquen? O es tracta només de carregar-li els neulers a ICV? Si és així, no es pot negar que se n'han sortit força bé... :-(