Piscina: quan el problema és la desinformació.

L'equip de govern té mala peça al teler amb aìxò de la piscina. Té l'obligació de treure-li tot el ferro possible a la qüestió i nosaltres tenim l'obligació de saber amb precisió què passa i de no fer cap mena de demagògia amb la qüestió. Però, al tanto: no fer demagògia no vol dir no exigir informació i responsabilitats; no fer demagògia no equival a mantenir silenci.

A hores d'ara, és absolutament inversemblant i inadmissible que ningú hagi donat cap explicació sobre el motiu del retard en la posada en marxa de la piscina i sobre la data previsible de posada en funcionament. Com es pot veure al nostre web, hem demanat formalment quina explicació hi dóna l'equip de govern i no n'ha donada cap. Pel que sé, tampoc el Club Natació ha donat informació formal als abonats a la instal·lació (puc estar equivocat i, en aquest cas, demano disculpes al Club el qual, al capdavall, és qui menys responsabilitat té en tot el que pugui estar passant).

No pot ser que l'alcalde no hagi convocat als portaveus per donar explicacions, ni tan sols que no les donés en el ple extraordinari que hi va haver el mateix 2 de maig. No pot ser que els mitjans de comunicació de l'Ajuntament (web, ràdio,...) no en diguin res. No pot ser que ningú hagi donat a conèixer cap nota o comunicat institucional donant tota la informació que calgui. No pot ser que només se'n parli al blog del PSC dient que tot són rumors i que, pel que sembla, només hi ha un problema amb una peça defectuosa del sobreixidor. És inaudit, a més, que a sobre treguin pilotes fora dient que "altres" (suposo que deuen referir-se a les associacions de veïns) diuen mentides i que "altres" (suposo que deuen referir-se a ICV-EUiA) volen treure'n rendabilitat.

Doncs jo crec que hem de parlar-ne. I, com dic sovint, amb "la p amb la a", sense embuts. Aquí només hi pot haver responsabilitats de l'arquitecte, del director de l'obra, de la constructora o de l'equip de govern.

Primer: de l'arquitecte, per haver fet un mal projecte. Conec sobradament la feina i la professionalitat dels arquitectes, enginyers i tècnics de la Mancomunitat de Municipis i no crec que per aquí vingui el problema. No dubto de la seva solvència i m'estranyaria sobrehumanament que per aquí hi hagués la causa d'aquest maldecap. Per tant, jo el descarto.

Segon: del director d'obra. També és de la Mancomunitat i, per la mateixa raó que amb l'arquitecte i amb la nul·la informació de què tothom disposa, jo també el descartaria.

Tercer: de la constructora (FCC). Per una mala execució de l'obra (excessiva subcontractació sense control, personal insuficientment qualificat,...), per materials defectuosos (en els vasos, en les màquines i instal·lacions,...), per incompliment del programa d'obra,... Aquí és on diuen que hi ha el problema: diuen (repeteixo, en un web de partit!) que per una peça defectuosa. Sense saber res més del tema, poca responsabilitat es pot deduir. Si aquest és el cas, s'haurà d'actuar contra l'empresa constructoria i la reparació (si és que n'hi ha d'haver) haurà d'anar completament a càrrec de FCC. Coneixent com han anat les obres (a l'agost hi va haver un mort i ningú no n'ha aclarit les circumstàncies) és certament probable que FCC sigui responsable de la situació creada.

Quart: de l'equip de govern. Per haver-se precipitat en omplir la piscina i tenir-ho tot lluent la jornada de portes obertes del 31 de març. Jo he passat sovint per aquesta circumstància: l'arquitecte aconsella alguna qüestió en el decurs d'una obra (canviar un traçat, ajornar una actuació, incorporar una millora, ja que està obert aprofitar per fer alguna altra cosa, mil aspectes diferents...), i correspon a l'equip de govern decidir què fer amb el que proposa l'arquitecte. En el cas de la piscina, l'arquitecte podria haver desaconsellat omplir aquell dia (pel temps d'assecat dels formigons, per les proves de control de la maquinària, també mil petites coses diferents...) i l'equip de govern podria haver decidit continuar amb el que estava previst. És només una hipòtesi llunyana i molt fàcilment descartable: els informes de l'arquitecte i/o del director de l'obra serien suficients per considerar que aquesta quarta possibilitat és nul·la.

A què espera doncs l'Ajuntament (i no la Mancomunitat, que no n'és ni propietària ni responsable de la gestió) a explicar per què la piscina no va obrir les portes el dia 2 de maig i quan és previsible que ho faci?

Comentaris

Anònim ha dit…
amagaran el cap sota l'ala, fins despres de les eleccions, no donaran la cara, com fan sempres, si no respons el tema acava per morir sol...
Anònim ha dit…
per mi es mes greu encara el fet que tot l'exterior esta potes enlaire, encara estan fet obres i ja esta ignagurada...

es una vergonya, si quedesin 4 coses per fer o una averia, pero es que per fora esta intransitable....


es vergonyos
Anònim ha dit…
Pot-ser el més vergonyós es que aquesta ciutat i els ciutadans necessitem la piscina des de fa molts i molts anys. Ara s'anuncia l'obertura un dia i no està en condicions sembla ser per un problema constructiu. Molt bé, responsable d'enderrerir-se uns dies o unes setmanes, l'alcade. I responsable de no tenir aquest equipament els últims 24 anys, 20 anys, 16 anys, 12 anys, 8 anys, ..... ? Ara ho fem alrevés. Qui será el responsable de tenir aquest equipament la setmana vinent o l'altre o el juny, ... ?
Anònim ha dit…
El problema no es el retard, sino la causa i la no informació, dona peu a pensar que alguna cosa s'amaga i mes en temps d'eleccions...

Per cert, si la piscina la fas abans, quina instalació de le sque es van fer no faries? el casal de la gent gran? el palau falguera? la pista d'atletisme?


es mes important la piscina que treure els camions de les grases? que soterrar les linies alta tensio?