Obligats a escoltar.

Ja està. Ja sabem en quin sentit ha parlat la ciutadania de Sant Feliu. Ara el que cal és saber escoltar. Ens agradin més o menys els resultats, aquests són inapelables, i hem d'actuar en conseqüència.

La cosa ha anat així:

- Una enorme abstenció: fregant el 45%.

- El PSC ha guanyat en regidors i en vots. Cal felicitar el Partit Socialista. Però després de quatre anys de govern, només incrementa un regidor: de 7 a 8.

- ICV-EUiA ha tingut un resultat excel·lent. Quatre anys a l'oposició i hem mantingut intacta la nostra força. Cal que ens en felicitem... però no hem guanyat com esperàvem. Ens mantenim en els 7 regidors que teníem.

- CiU ha mantingut el seu tercer regidor. Ha fet una feina positiva en molts àmbits i ha tingut una actitud respectuosa amb la nostra gestió anterior en les àrees que ha governat. Cal tenir-ho en compte i valorar-ho.

- PP és l'únic que ha perdut un regidor. El tercer regidor, obtingut pels pèls al 2003 després de molts anys de treball de la Lluïsa, ha anat a parar al PSC.

- ERC ha mantingut el seu regidor. Crec que també ha fet una feina que el seu electorat li ha reconegut, tot i que ha quedat lluny del segon regidor a què aspirava.

Crec que és l'hora de saber escoltar. Nosaltres hem de complir el que havíem dit en campanya: entendre que els socialistes representen una part àvui majoritària de l'esquerra local i reconèixer-ho amb totes les conseqüències, parlar-hi aparcant la major part possible dels aspectes més subjectius i menys rellevants per a l'interès general. El PSC ha d'entendre que nosaltres representem una part molt important de l'esquerra local, que la ciutadania ha valorat molt positivament la nostra tasca d'oposició coherent (és a dir, rotunda però mai gratuïta) i que hem guanyat en els barris on l'acció de govern ha estat més discutida. Com a força guanyadora, hauria de voler parlar amb nosaltres de la mateixa manera que deia més amunt i no tancar-se exclusivament a la continuïtat d'una fórmula que no li ha donat un resultat decisiu: la ciutadania ha dit que el PSC parli amb ICV-EUiA. CiU també ha d'entendre el que la ciutadania ha dit: Sant Feliu té ànima d'esquerra, però no vol prescindir del paper de CiU a la ciutat. ERC ha d'analitzar també amb cura els seus resultats.

I també llegir-los en clau estratègica: ICV-EUiA s'ha mantingut en tots els barris, i té un discurs homogeni a tota la ciutat i un suport significatiu a tots ells. Crec que no seria bo per a la cohesió social de Sant Feliu que hi hagués un canvi de model: un partit que es resigna a guanyar per golejada als barris i que comparteix govern amb uns altres que es conformen a ser rellevants al centre, fins que l'evolució del vot garanteixi al PSC les còmodes majories absolutes que té en molts municipis de la comarca.

I què ha passat amb l'abstenció? Pel que vaig veure al porta a porta i a moltes parades al carrer durant la campanya, hi ha una certa percepció que la partitocràcia menja terreny a la democràcia i que ningú vol abordar de debò aquest tema. "Que s'ho facin" és una expressió que hauríem de poder desterrar algun dia. Jo crec que caldria anar a fórmules que s'usen en altres països europeus: elecció directa de l'alcalde i llistes obertes per triar uns regidors i regidores que s'haurien de treballar el seu reconeixement més amb la ciutadania que no amb les cúpules dels partits. Però això és el peix que es mossega la cua: un canvi radicalment democràtic com aquest comportaria una pèrdua important del poder dels aparells dels partits... que haurien paradoxalment d'aprovar-ho. És més còmode queixar-se periòdicament del desinterès que té la ciutadania pels afers públics, que no entrar sincerament a analitzar-lo i voler superar-lo.

Comentaris

Anònim ha dit…
Como puedes decir que os ha ido bien si habéis bajado en porcentaje de voto, y CIU-ERC también? El único que ha subido es el PSC. Es cierto que después de cuatro años de gobierno dificilísimo gracias a ustedes sólo ha subido 1 regidor pero en porcentage de voto ha subido casi 6 puntos.Sant Feliu después de 20 años de gobierno DE DEBÓ todavía tiene resquicios de sus votos, pero las demás elecciones gana el PSC por goleada lo que significa que los ciudadanos de nuestra ciudad no son DE DEBÓ o le tengo que recordar cuantos votos sacan en las demás elecciones 1.000? Ustedes después de tres años de gobierno de Merino perdisteis 3 regidores. Después de las elecciones todos los partidos hacen sus análisis aunque exteriormente todos dicen que han ganado. Podéis estar contentos porque no os habéis estrellado pero vuestra dinámica es a la baja, como en todos sitios, o sino preguntale a la MAYOL'07 que encima le echa la culpa a la gestión y falta de liderazgo de Clos.
Anònim ha dit…
Anonimo!! lo que estabais esperando es que nos estrellaramos y .... tururu!!! Mantenemos los 7 regidores y aun más, mirando los numeros podemos governar con vosotros, que es lo que a mi me gustaria, o sin vosotros!!!
Pero en fin 4 años haciendo la piscina la carretera ... y solo subir 1, el cambio no ha sido tal cambio!!! las cosas siguien casi igual
Anònim ha dit…
Continuo lo de antes:
Empezar a comparar entre diferentes ciudades es absurdo y de hooligan!! esto no es futbol por favor!!! Por que de la misma manera te puedo recordar el TORTAZO EN MADRID, o como nos a ido en Molins, a ver si te das cuenta que nosotros no somos los enemigos, somos de izquierdas igual que vosotros y se deberian unir fuerzas y no dividir-las.
Y sobre las demas elecciones te dire que gracias a esos 1000 votos de ICV otros de ERC y otros votos en otras ciudades Montilla es presidente!!!

Xavi
Anònim ha dit…
Doncs jo estic molt content.

Felicitats per la feina feta i anims per seguir endavant que teniu un suport molt important.
Anònim ha dit…
Un aclariment, ja que no tenim les idees clares:

"gracias a ustedes sólo ha subido 1 regidor"

per sort son els ciutadans els que van a votar.... i son els ciutadans els que decideixen, si nomes heu pujat 1 es perquè no heu convençut a mes gent...
Anònim ha dit…
gracias a vosotros nuestro electorado se ha movilizado, y hemos ganado votos...

jejejeje
Anònim ha dit…
Ostres, veig que tot comença com va acabar. Difícil així que PSC i IC s'entenguin.
Per cert, a Molins, on també va haver un "robatori" d'alcaldia el 2003, però a favor d'IC només han pujat un regidor i el PSC n'ha perdut un altre. L'anàlisi que fan allà és el mateix?
Mirar cap enrera o cap a un altre costat és especialment inútil en moments com aquest. Del que es tracta és simplement de voler o no voler escoltar el que la ciutadania ha dit. Jo crec que Sant Feliu ha dit que se sent d'esquerres (16 regidors de 21) i que se sent representada gairebé per igual per les dues forces d'esquerra més presents a la ciutat (PSC 8 regidors, ICV 7 regidors). Jo, que he estat molt crític amb el PSC, crec que he/hem de deixar de banda els aspectes més viscerals i entendre el missatge que han enviat els nostres veïns i veïnes. Mirar endavant, no enrera, escoltar i entendre el que va passar diumenge passat. Però dos no dialoguen si un no vol. Buscant els arguments que es vulguin, el PSC pot decidir no escoltar la ciutat i mantenir el seu pacte amb CiU i ERC o, ara que matemàticament pot prescindir-ne, fins i tot només amb CiU. Pel que sé, aviat sabrem qui sap i vol escoltar la ciutadania o qui pren en consideració altres factors per configurar el proper govern de la ciutat.