Quins moviments de vot a Sant Feliu?

Aparentment, diumenge passat només es va moure un regidor del PP al PSC. Però jo crec que només aparentment. Mirem sinó el següent quadre:

Hi ha hagut 2.800 persones menys que han anat a votar. Només el PSC ha augmentat els seus vots: 172 persones més que fa quatre anys van votar-lo. La resta de partits, hem perdut vots. En alguns casos, la sagnia és per pensar-s'hi i molt.

Nosaltres hem perdut més de 1.500 vots, una mica més del 20% dels electors de fa quatre anys. És molt. Massa. Hi influeix sobre tot una onada general negativa que no esperàvem i algun efecte local, com ara el tema de la Sànson, que pot haver-nos afectat a nosaltres més directament que a altres. En tot cas, hem aguantat molt bé els anys d'oposició i la ciutadania ha reconegut la nostra feina: el nostre vot al Mas Lluí o a Can Calders, per posar dos extrems, és molt bo. En el cas del Mas Lluí, més de 10 punts per sobre del PSC: ho haurà de tenir sens dubte en compte si manté la seva idea de fer-hi pisos en zona verda pública.


CiU perd mil dels 3.000 votants que va tenir fa tres anys. Es diu aviat: ha perdut un de cada tres vots. Sens dubte, la seva direcció ha d'analitzar amb cura aquesta dada, després de compartir 4 anys de govern amb els socialistes. Fa quatre anys, el PSC tenia el doble de vots que CiU. Avui, en té el triple. I ha anat de ben poc que perdés el seu tercer regidor a favor del PSC. Hauria estat una debacle per a la coalició, i ha de significar un seriós toc d'atenció sobre la seva política d'aliances. És evident que una part important del seu electorat no s'ha identificat amb el que ha passat a Sant Feliu aquests quatre darrers anys.


ERC perd una proporció d'electors semblant a la nostra: una mica més del 20%. La diferència és que han estat al govern i les seves expectatives eren molt superiors. Crec que una part de l'electorat no ha compartit l'estil de govern dels darrers anys i això li ha passat factura. Altres elements externs (ho podíem veure a la cara de Portabella, a Barcelona), possiblement han afectat tant als companys d'ERC com a nosaltres.


El PP és qui rep el correctiu més important: perd gairebé el 40% dels seus vots, passant d'una mica més de 2.500 a encara no 1.600. Estava clar que perdia el tercer regidor, però no crec que la feina de la Lluïsa mereixi aquest correctiu. Pel que sembla, Ciutadans ha castigat més al PP que no al PSC, que se n'ha sortit prou bé d'aquest possible embolic que tenia davant seu.


Jo crec que això marca una tendència i algú ha de pensar si la vol corregir o la vol consolidar. Una tendència a què? Mirem què està passant al Baix Llobregat: majories absolutes socialistes a Sant Joan Despí (13 de 21), a Sant Boi (13 de 25), a Gavà o a Esplugues (12 de 21), a Cornellà (16 de 25), a l'Hospitalet (17 de 27),... Jo no tinc cap dubte que, quan fa quatre anys el PSC parlava de la necessitat d'un "canvi", tenia clar cap a on havia d'anar aquest canvi (d'estrategues no els en falten!). El que no tinc tan clar (i, pel que sembla, molts electors de CiU i ERC tampoc) és si els dos altres socis de govern del PSC els agrada de la mateixa manera el rumb que, pel que sembla, estan prenent les coses.

Comentaris

Anònim ha dit…
otra fuga de votos que teneis es por ir de antisistema "DE DEBO" y despues repartir palos con los mosos...

gracias SAURA por tu afan de protagonismo, has truncado el crecimiento.
Anònim ha dit…
... t'has deixa't de citar l'augment del vot en blanc.
D'altre banda, a Granollers, el vostre president i conseller d'interior, relacions i institucionals i PARTICIPACIÓ, oferia la possibilitat, entre d'altres, d'abstenirse. (http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2419956&p_edi=General)
Bona recomanació d'un conseller de Participació. No està mal!
Anònim ha dit…
... respecto al movimiento, el peor es el de móviles éstos días, seguro que infumable.
Por no hablar del reparto del botín.
Anònim ha dit…
Eh? pero si solo han de hablar PSC y CiU, no?
Anònim ha dit…
però com podeu ser tant ridículs els polítics (tots), no us n'adoneu que qui ha guanyat amb diferencia ha estat l'ABSTENCIÓ.

i ara, continueu discutint-vos, RIDICULS!