20 anys de "El meu llibre de Sant Feliu".







Els nens i nenes de 1r i 2n d'EGB, aquell curs 1989-90, van tenir un llibre molt especial. Era "El meu llibre de Sant Feliu". Va ser elaborat per un grup ampli, divers i molt creatiu i dinàmic de mestres de l'escola pública i concertada de la nostra ciutat: el Grup Obrim, del que vaig tenir l'immens honor de formar part. L'Ajuntament de llavors hi va donar un suport total: l'Àngel Merino era el regidor de cultura, la Montserrat Correig ho era d'educació. Les il·lustracions i el disseny el va fer també un conciutadà nostre, en Josep Muñoz, que va fer una feina extraordinària. El resultat va ser un material brillant.

La nostra ciutat ha canviat molt des d'aleshores. La nostra societat també. Qui sabia llavors què era això d'internet, per exemple? Si mireu el plànol que vaig penjar fa uns dies, haureu vist que llavors ni tan sols s'intuïen els barris de Mas Lluí o les Grases, per no dir els de construcció més recent. Llavors tancàvem escoles i ni imaginàvem que n'hauríem de tornar a fer només deu anys més tard...

La nostra ciutat ha de ser més present a les escoles i, segurament, també les escoles han de ser més presents a la ciutat. Això, que era una línia d'actuació permanent en els governs d'ICV, ha deixat de ser ni tan sols un tema que ocupi a l'actual equip de govern. Les nostres festes, la nostra història, el nostre retrat ja no es potencia com abans a les aules. Tot el que avui fa l'ajuntament en educació o cultura no és sinó pura inèrcia del que va ser la il·lusió que es fa patent en aquestes imatges.

Un govern amb ICV-EUiA reeditarà, amb el Centre de Recursos Pedagògics i en els formats que el segle XXI exigeix, "El meu llibre de Sant Feliu". I tornarà a posar l'educació en el centre de les seves polítiques socials, de construcció de ciutat, de vivència intensa i compartida de ciutadania.

En educació, farem reviure Sant Feliu.

Comentaris