2023: jo votaré Lídia Muñoz i Yolanda Díaz.

 

L'any que comença té dues cites electorals confirmades: les municipals el 28 de maig, i les generals a la tardor, encara lògicament sense data. Està per veure què passa amb les eleccions al Parlament, depenent de com acabi la negociació dels pressupostos de la Generalitat.

No deu ser cap secret per a ningú: a les municipals votaré la Lídia i Sant Feliu en Comú Podem. Per convenciment i per eliminació. 

Per convenciment: 

  • els Comuns són, a la nostra ciutat, la continuïtat dels 40 anys enormement positius  de govern del PSUC i dels seus hereus, als quals voto des de 1979 i dels quals he format part entre 1991 i 2019.
  • els Comuns tenen el projecte polític que millor recull les meves prioritats: treball digne, serveis públics per a tothom, fiscalitat justa i ecològica, control democràtic de l'economia per lluitar contra la desigualtat social i la catàstrofe climàtica,...
  • Unidas Podemos i els Comuns al govern d'Espanya amb el PSOE, ha dut a terme de manera clara i decidida aquestes prioritats: increment del salari mínim, reducció de la temporalitat i la precarietat laboral, ingrés mínim vital, expedients de regulació temporal d'ocupació enmig de la pandèmia, increment de les pensions amb el cost de la vida, i un llarguíssim etcètera.
  • la llista i el programa que presentaran els Comuns, en la mesura que participo en el seu procés d'elaboració, em semblen els més adequats per a una ciutat que es redescobrirà amb el soterrament sense deixar ni un mil·límetre de banda ni les prioritats socials ni l'atenció per igual a tots els barris de la ciutat.
Per eliminació:

  • en política general, com que considero la independència un instrument anacrònic ni desitjable ni viable per fer front als enormes problemes globals en termes de desigualtat social i catàstrofe climàtica, construcció europea en temps de guerra, crisis econòmiques, sanitàries i migratòries del segle XXI, doncs ni tan sols entro a valorar les opcions independentistes. Simplement en passo.
  • Vox, PP, Ciutadans: no li dedico ni les línies que he dedicat als indepes.
  • PSC: més aeroport? més autopistes? més casinos? No, gràcies. El president Sánchez, amb un govern amb nosaltres, està impulsant bones polítiques, com ja he dit. Però jo no comparteixo algunes de les seves prioritats ni comportaments. Són, això sí, la meva segona opció en unes generals.
  • en política local, com és sabut, pesen molt més les persones i les propostes que les sigles dels partits. Per això, per exemple, m'agrada el bon treball de formigueta i la manera de fer de l'Elisabeth Ortega, del PP, tot i que el PP no comptarà mai de mai amb el meu vot. Per la mateixa raó, pararé atenció a qualsevol candidatura on hi hagi el Manel Carrión, però ell també sap que, ara com ara, tampoc tindrà el meu vot.
  • candidatures exclusivament locals no m'interessen: considero imprescindibles la política general i els partits. Que no em busquin en candidatures que només volen millorar la neteja i el manteniment.
  • Ciutadans, Junts: per a mi, irrellevants.
  • hi tornarà a haver tres candidats amb opció d'alcaldia: la Lídia, la Lourdes i l'Oriol. Falten quatre mesos i caldrà veure llistes i programes. Però cenyint-me als tres alcaldables i valorant tres factors fonamentals (capacitat de lideratge, de gestió i de relació), no em cap cap dubte que votaré la Lídia 
I a les generals de la tardor, votaré la candidatura de Yolanda Díaz a la provincia de Barcelona sempre que continuem anant juntes les dues organitzacions d'Unidas Podemos.

Com he dit abans, faig una valoració molt positiva de l'aportació d'Unidas Podemos i els Comuns al Govern d'Espanya. Ni em puc ni em vull imaginar la gestió de la pandèmia, del volcà, de la guerra a Ucraïna, de les pensions, els fons europeus, la sanitat o el conflicte a Catalunya amb un govern del PP amb Ciutadans o, pitjor encara, amb Vox. Madrecita, Madrecita...!!! Però tampoc no em vull imaginar que, captius de les nostres pròpies impaciències, contradiccions i, per que n'hi ha, sectarismes, hagi de tornar a escriure una carta com la que vaig signar fa set anys, per problemes interns a la coalició.

Per més bona valoració que poguem fer, els problemes interns desanimen el nostre electorat i el pot abocar a l'abstenció. I estic segur que això és el que pretén la dreta exagerant ara una declaració desafortunada o ara una petita bronca no sé on. I nosaltres no ens podem permetre que el nostre electorat es quedi a casa! No només per nosaltres mateixos, sinó perquè és imprescindible un molt bon resultat de Sumar amb Podemos que permeti la reedició d'un govern amb el PSOE. 

Per això és imprescindible que Yolanda Díaz i Sumar aclareixin objectius i calendari, i sobretot, explicitin que només hi haurà una candidatura a l'esquerra del PSOE, en la forma organitzativa que s'acordi finalment amb Podemos. I Podemos ha de fer també seu el projecte de Sumar i deixar de buscar-hi pèls a la sopa, fent les propostes de coordinació que calguin amb Sumar perquè cap elector, cap electora, tingui dubtes que cal seguir votant la nostra organització. Tornar-nos a votar per tornar a formar un bon govern amb els socialistes i per tornar a pressionar-los cap a l'esquerra. 

I és per les raons que he exposat que, en aquest primer article de 2023, explico un dels propòsits del nou any: que la Lídia governi a Sant Feliu i la Yolanda a Espanya!!!

Comentaris