04/11: sobre l'esmorzar i la concentració convocats a la Plaça de la Vila.

Magnífic dibuix de Martí Viladomat, tret de www.matidees.com

Era 23 d'octubre. En les xarxes socials, no paraven d'haver-hi notícies d'intents d'atracament (de medalles a gent gran, a cotxes del pàrquing de la Rambla,...) i es va crear una situació d'alarma. Deu dies abans, hi va haver uns aldarulls a la pista d'autos de xoc durant les Festes de Tardor. A l'estiu, van coincidir robatoris amb escalament i robatoris en diversos pisos de Sant Feliu Tot això va provocar una sensació d'inseguretat que va anar creixent com una bola de neu. Immediatament, algú va proposar la convocatòria d'una manifestació, inicialment en un mur de Facebook.

És evident que cap partit signa la convocatòria. Però és evident també que, entre les persones organitzadores, hi ha coneguts militants de l'extrema dreta de Sant Feliu. Però són minoria: la major part és gent de bona fe que, especialment si va ser víctima o algun familiar o conegut ho va ser, està vivint una sensació d'inseguretat que fins llavors no havia sentit. Entenc la ràbia d'aquesta bona gent, però m'agradaria que no es deixés emportar per una indignació que altres voldran aprofitar.

En poc menys de 24 hores després dels robatoris, els Mossos van detenir els dos nois. Uns dies després, van ser identificats per les seves víctimes i portats a la justícia. Avui són a la presó, amb multiples indicis i proves contra ells . Coincidint en el calendari, l'Ajuntament va informar també que l'any que ve hi haurà cinc nous agents de policia local, un cop conclòs un procés de selecció que va començar el passat mes de juny. Al mateix temps, la coordinació permanent entre Mossos i Policia Local s'ha reforçat amb més patrullatges. Cal tenir confiança i deixar treballar a les nostres policies. Tot això ho hem explicat en aquesta infografia:

Davant l'evidència de persones vinculades a l'extrema dreta entre els organitzadors de la concentració, grups antifeixistes i antiracistes de Sant Feliu van decidir dimarts al vespre fer un esmorzar a la mateixa plaça de la Vila una hora abans:


Ignorant deliberadament que els Mossos d'Esquadra i la Policia Local treballen en tot moment alhora i coordinats amb el govern municipal, ja ha sortit a la superfície algun grup d'extrema dreta que intentarà treure petroli de la concentració de Sant Feliu:

Estem, per tant, a les portes d'un esmorzar a les 11 convocat pels antiracistes i una concentració a les 12 convocada formalment per ciutadans anònims però que intentaran aprofitar organitzacions d'extrema dreta. Els Mossos i la Policia Local ja han establert un protocol d'actuació per evitar confrontació entre les persones participants a totes dues convocatòries. 

Però a mi m'agradaria dir que:
  1. Sé que, malgrat que hi ha santfeliuencs d'extrema dreta entre els organitzadors de la concentració de les 12, la major part de persones que m'han dit o han anunciat que hi assistiran no són, ni de lluny, racistes, xenòfobs o feixistes. Són santfeliuencs i santfeliuenques amb un neguit que, malauradament, no hem sabut disminuir, malgrat la informació que l'Ajuntament i els Mossos hem facilitat en tot moment.
  2. Jo no aniré a la concentració de les 12, perquè Mossos i Ajuntament (govern i Policia Local) ja estan fent tota la feina que els correspon per garantir la seguretat a Sant Feliu. Crec, sincerament, que per treballar per la seguretat hi ha mecanismes més positius: per exemple, asseure's a la mateixa taula amb Mossos, Policia Local i govern municipal per plantejar reivindicacions i propostes de treball.
  3. Voldria insistir (tot i que estic segur que els organitzadors ja ho saben) que els participants  a l'esmorzar de les 11 tinguin consciència que la major part de gent que hi anirà a les 12 és també antiracista... però amb un neguit que no hem sabut rebaixar. Aquesta gent es pot sentir injustament acusada i aquest sentiment no aportaria res de bo. A més, cal evitar donar protagonisme als jo crec que més aviat pocs feixistes locals que pugui haver-hi.
  4. Inicialment, tampoc no aniré a l'esmorzar de les 11, tot i entendre els motius i la preocupació que han provocat aquesta convocatòria, perquè la major part dels assistents que hi pugui haver a les 12 hi aniran, com he dit, de bona fe i en cap moment formant part d'organitzacions d'extrema dreta. Crec sincerament que caldria evitar  confrontar contra ciutadans i ciutadanes que volen expressar el seu neguit, i que l'important serà saber fer una feina a fons de pedagogia. Però si veig que hi ha "persones" com l'Anglada o actituds feixistes importants a la plaça, no dubtaré en quin costat estar.
  5. Finalment, vist que les dues concentracions es duran a terme (m'hauria agradat molt que totes dues es desconvoquessin), demano als organitzadors d'ambdues que evitin tota mena de provocacions, tota mena de desqualificacions, tota mena de confrontacions.
Hi haurà, com és lògic, un dispositiu policial extraordinari de Mossos i de Policia Local. Però desitjo sincerament que s'hagin de limitar simplement a ser visibles i a vetllar perquè les persones responsables de l'esmorzar de les 11 i de la concentració de les 12 autoorganitzin i controlin a les persones assistents a les dues convocatòries.

Al capdavall, la immensa majoria de les persones que hi hauran a la plaça són de Sant Feliu, ho continuaran essent, i haurem de continuar treballant plegades per una seguretat que es basi no en l'exclusió de ningú, sinó en la convivència de tothom!

Comentaris

Anònim ha dit…
Señor alcalde yo soy el que convoca la concentración de las 12 y le puedo asegurar que no pertenezco a ningún partido político estamos avisando desde el primer día que es una concentración pacífica y que no queremos altercados,se han realizado todos los trámites legales y lo único que queremos es mostrar nuestra indignación por los echos transcurridos en nuestro pueblo.pero desde el primer momento de convocarla nos hemos sentido amenazados y agredidos verbalmente por otras personas que no se han molestado en informarse de qué va la concentración.para la sorpresa de ellos verán que no somos racistas como nos califican,pues también asistirá gente venida de otros países con nosotros,solo es gente con miedo a lo que le pueda suceder a sus seres queridos.nosotros asistiremos con total calma y serenidad.sin más que aportar,gracias y un saludo.

Pd: si necesita alguna información más no dude en ponerse en contacto conmigo
SithWolf ha dit…
empatia i autocrítica... tard, molt tard. S’ ha passat dues setmanes assenyalant ciutadans de Sant Feliu i ara vol “reconciliació”. Tot i que no es veritat, per què si la volgués de veritat no hagués propiciat una contra mani que els torna a assenyalar. Si tots s’ haguessin ajuntat en una sola mani per la SEGURETAT I CONTRA EL RACISME... hagués estat una meravella. Un nou fracàs en la gestió de conflictes entre veïns a Sant Feliu, i aquesta legislatura van uns quants.
jamesfo8376 ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.