Maig de 2019: De Jordi a Lídia!!!

Foto del company Pedro Gómez, poc abans d'inaugurar la Plaça de la Salut (gener 2018).

Primer article de despres de vacances. Primer article del nou curs escolar i polític. Primer article de la recta final del mandat, a poc més de vuit mesos per a les eleccions municipals i europees del proper 26 de maig.

Unes eleccions deecisives per a la nostra ciutat: qui les guanyi, tindrà la responsabilitat de fer el seguiment de les obres del soterrament, de gestionar la ciutat durant les obres i de preparar i dirigir la transformació urbana de Sant Feliu que ha de venir immediatament després. I, alhora, gestionar bé el dia a dia d'una ciutat que viurà amb il.lusió el soterrament, però que ha de tenir i tindrà molta vida més enllà del soterrament.

De moment, hi ha vuit persones que aspiraran a'alcaldia, al triple lideratge del seu partit, de l'Ajuntament i de la ciutat. D'entre les vuit, és evident que la Lídia és la meva candidata, donat que és companya d'Iniciativa i la meva mà dreta a l'Ajuntament des de fa anys, com tothom sap. Però, des del reconeixement a totes les persones que donaran la cara en defensa del seu projecte, vull explicar, de la manera més objectiva possible, les raons que em permeten afirmar que la Lídia és la persona més idònia per ser la propera alcaldessa de Sant Feliu, la primera alcaldessa electa a la nostra ciutat.

Perquè és la millor combinació possible de renovació i experiència. Dona i jove, i sobradament preparada. Pot ser alcaldessa amb 38 anys, molt lluny dels seixanta-dos que faré l'any que ve. Va entrar com a regidora al 2004, amb només 23 anys. Fins a 2011, no va tenir responsabilitat de govern, però va ser clau en la construcció d'una alternativa al model de ciutat que proposaven Vázquez i Burgui, el del 30% d'increment d'IBI per tapar un forat inexistent, el del túnel a les Grases, el de més pisos al Mas Lluí i el de torres de 14 plantes per pagar un soterrament que ens hauria hipotecat per sempre. Des de 2011, té responsabilitat de govern, en la regidoria d'Urbanisme, i en les regidories, recentment, de Dona i de Joventut. Coneix bé des de dins com funciona el govern municipal, i hi aporta la saba nova de la seva joventut i la seva condició de mare de dues nenes petites que van a l'escola bressol Patufet i a l'escola Salvador Espriu.

Perquè té capacitat demostrada de diàleg i de treball en equip. Ès molt, molt probable que el resultat de les eleccions de l'any que ve obligui a pactes entre dos o potser tres partits. La Lídia té una preparació en aquest àmbit que no té cap altra candidat o candidata: va saber governar amb CiU amb un acord estrictament local a partir del programa d'ICV-EUiA, i ha sabut governar amb el PSC a partir també d'un acord que recull molt bé el nostre programa electoral. Sap crear marcs de diàleg i sap treballar en equip, dirigint democràticament les seves àrees se responsabilitat i afavorint la coordinació amb el conjunt del govern de la ciutat.

Perquè té una visió alhora local i metropolitana del govern de la ciutat. Cada vegada més, governar una ciutat implica també una relació constant, discreta i eficient amb Generalitat i Estat i, sobretot, amb l'Àrea Metropolitana, presidida per la nostra companya Ada Colau. L'Àrea gestiona cada cop més competències: eliminació de residus, subministrament d'aigua, tot el nostre transport públic, la política d'habitatge públic, etc. La Lídia ha format part del govern metropolità i coneix molt bé la gestió compartida d'aquests i altres temes entre els 36 municipis que la formem. D'altra banda, ha protagonitzat directament les negociacions amb Generalitat i Estat pel que fa al soterrament, i amb la Generalitat pel que fa als temes d'educació, sanitat, finançament, etc. que són de la seva competència. Un bagatge que cap altre candidat o candidata pot presentar.

Perquè és qui millor coneix i explica què cal fer a Sant Feliu i com fer-ho. Per governar una ciutat (jo crec que per tot a la vida...!), cal tenir una visió a llarg termini, una proposta de futur al cap i alhora un programa de treball a curt termini que hi sigui coherent. Això exclou limitar-se a conceptes generals, vaguetats, lemes o ocurrències, o a la simple recerca del que jo dic "pèls a la sopa", tàctica fàcil i habitual en algun grup de l'oposició. La Lídia es fonamenta òbviament en els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat; segurament com molts dels altres candidats. Però els sap concretar en objectius i plans de treball, i coneix els recursos necessaris per aconseguir-los (l'organització municipal, el pressupost, els procediments;,,,) i les limitacions inevitables a les idees o la voluntat dels càrrecs públics (la legislació vigent, la supervisió jurídica i econòmica, els requeriments de tot tipus que alenteixen la gestió,...). I és que no n'hi ha prou amb fer propostes vagues o genèriques, per més bé que sonin: cal concretar què fer, on i quan, i sobretot com. I en això, la Lídia és imbatible.

Perquè és qui millor coneix i pot gestionar el soterrament i el futur de la ciutat. Des que va entrar com a regidora d'Urbanisme al juny de 2011, la Līdia ha participat en absolutament totes les reunions a la Generalitat i al Ministeri de Foment. Es va oposar a les propostes inassumibles de retallades de 2014 (Generalitat) i 2015 (Estat), i ha treballat colze a colze amb mi fins aconseguir un calendari d'obres i un finançanent complet, estalviant més de 30 milions d'euros a la ciutat i no sé quants gratacels des del Trambaix fins als bombers. Però, a més,  ha seguit de prop els treballs tècnics amb els arquitectes i enginyers que dirigiran les obres i el seu impacte en quatre anys de la vida de la ciutat: d'entre els/les vuit alcaldables possibles és, sens dubte, qui té el màxim coneixement polític i tècnic sobre el soterrament i el futur que fa possible!


I acabo afegint un darrer motiu que aniré desenvolupant en altres articles: el compliment dels programes electorals i el balanç de govern de vuit anys (2011-2019). 


Per tot això, i per moltes raons més, a les municipals de maig de 2019: 

#DeJordiALídia  

Comentaris