20/09: 164 anys de tren. Exposició "Amunt i avall de la via".


Avui inaugurem una exposició magnífica al Palau Falguera. Té un catàleg també magnífic, que repartirem gratuïtament a l'exposició. Aquest és el meu text de presentació al catàleg:

14 de novembre de 1854: arriba a Sant Feliu el segon tren que entra en funcionament a Catalunya, que uneix Barcelona amb Molins de Rei. Teníem llavors 2.400 habitants i Sant Feliu era un poble rural. A cavall de la mateixa energia del vapor que va obrir el pas a la Revolució Industrial, el tren ens va obrir el pas a la indústria. Vam trigar 70 anys a doblar la població, en una ciutat que es va declarar com a tal al 1929, i on convivien els arris dels carreters i les sirenes de les fàbriques. La Guerra incivil i la terrible postguerra van aturar el creixement de Sant Feliu: el 1960 encara no arribava a deu mil habitants. Tots ells, com des d’un segle enrere, de la via en avall.

A la dècada dels 60, tot canvia: el símbol del 600 (nascut, com jo, a l’estiu de 1957) obre un temps de creixement econòmic que va comportar un moviment migratori impressionant. A 1975, quan mor el dictador, Sant Feliu frega els 30.000 habitants, amb milers de nous santfeliuencs i santfeliuenques que, tret dels que es van instal·lar a Falguera, gairebé tots van anar a viure, en unes condicions deplorables,... de la via en amunt.

Des de fa poc més de mig segle, per tant, desenes de milers de persones vivim una ciutat que, com diu el títol de l’exposició que tinc l’honor de presentar, que es viu amunt i avall de la via. Una via que alhora ha configurat i ha dividit la nostra ciutat, i que ha configurat també una lluita unitària, tenaç, persistent, per superar aquesta divisió.

La història de les vies, i la història de la lluita per soterrar les vies configuren, en sis apassionats apartats, una exposició que és, alhora, el resum de 164 anys del present i el passat. Ara que el Govern d’Espanya ha anunciat i pressupostat el soterrament de les vies, el nostre futur ens depararà nous episodis apassionants. Confio que els sabrem escriure també amb la unitat i tenacitat amb què hem sabut lluitar per arribar fins on hem arribat.

No puc sinó acabar aquesta presentació amb un agraïment enorme a totes les persones que han fet possible l’exposició i el catàleg que l’explica, en un treball conjunt de l’Arxiu Comarcal i l’Ajuntament, dissenyat per OPAC i protagonitzat, en definitiva,... per tota la ciutadania, passada, present i futura, de la Ciutat de les Roses.

L'exposició i el catàleg tenen sis grans apartats:

  1. 1854. Arriba el ferrocarril. Més amunt de les vies, només hi ha vinyes.
  2. 1855-1920. Locomotora de canvis. El tren transforma el territori.
  3. 1920-1949. Via enllà. Comença un Sant Feliu nou.
  4. 1950-1975. Una ciutat dividida. Baixar al poble, pujar als barris.
  5. 1976-1983. Neix una reivindicació. La via al centre de la ciutat.
  6. 1984-2018. Una ciutat perseverant. Una lluita comuna i  unitària.

I la resumeixo en una sola paraula: FASCINANT!!!!!!

Comentaris