Municipals '19: a tu que rumies ser candidata, a tu que valores ser candidat... Gràcies!

El proper 2 d'abril, el BOE publicarà la convocatòria de les eleccions municipals de l'any que ve, que tindran lloc el diumenge 26 de maig de 2019 i coincidiran, a més, amb les eleccions al Parlament Europeu. Sembla que falti molt... però, així que tornem de vacances, a primers de setembre, passaran dues coses: els partits posarem la directa per guanyar les municipals, i molts homes i dones se sentiran cridats a voler participar-hi, a fer un pas endavant, a plantejar-se representar els seus veïns i veïnes i a concretar i compartir les seves idees i propostes per al seu municipi.  Fa quatre anys, a Sant Feliu, aquesta crida a ser candidats o candidates va arribar a 168 persones, agrupades en vuit llistes de vint-i-un candidats (per a qui no ho sàpiga, tots els municipis espanyols d'entre vint i cinquanta mil habitants, tenen ajuntaments de 21 regidors i regidores). 168 persones a les quals, en primer lloc, tots els ciutadans i ciutadanes (i jo entre ells) hauríem de donar les gràcies! per voler formar part de la tercera fila:

Criticar, si implica tenir criteri i expressar-lo, és un element inicial bàsic per plantejar-se el pas endavant que suposa ser candidat o candidata. Però si es queda en crítica individual i puntual a la taula d'un bar o a un mur de facebook, té la utilitat del bla bla bla. La crítica que ve del criteri (no la de bla bla bla) comporta anàlisi: per què passa tal cosa o tal altra? es podrien fer altres coses? o les mateixes, però d'una altra manera millor?. La crítica, l'anàlisi, porten a moltes persones (tant de bo fossin encara mès...!) a la proposta. I a la consciència que les propostes individuals prenen més força, prenen tota la força, quan són propostes col·lectives. Agrupar-se amb persones de pensament similar és imprescindible per fer el pas de la protesta i de la proposta a la responsabilitat de representar la ciutadania i de prendre decisions (és a dir, governar) en nom seu. Normalment, davant unes eleccions, les persones ens agrupem perquè compartim globalment el projecte polític que proposen els diferents partits polítics. Però això no és imprescindible: la legislació electoral espanyola preveu la possibilitat de les agrupacions d'electors.

Per ser candidat o candidata, per tant,  el més important és l'actitud i les ganes de voler tenir i defensar propostes i de voler portar-les a terme amb el treball col·lectiu. Actitud positiva i ganes d'aportar, capacitat per generar, defensar i compartir propostes per a la ciutat i treball en equip, tant al partit com a l'ajuntament i amb la ciutadania. I formació? Només poden ser candidats o candidates,;regidors o regidores, alcaldes o alcaldesses, persones amb titulacions universitàries? Hi ha qui ho creu, però jo ho nego: no cal ser enginyer o arquitecte per ser regidor/a d'Urbanisme o ministre/a de Foment, perquè els càrrecs públics decideixen (el què) i els responsables tècnics projecten i executen (el com). Però tot candidat o candidata, especialment si té possibilitats de sortir, ha de tenir consciència de tres factors: hi ha competències que per llei ha de dur a terme l'Ajuntament, hi ha una clara limitació de recursos (hi ha les mans i els diners que hi ha, no els que ens agradaria) i s'ha de respectar  i no interferir en la feina dels treballadors públics. 

Resumeixo i insisteixo:

Gràcies a les persones que aviat faran un pas endavant i aportaran tres característiques personals i prendran consciència de tres característiques bàsiques de gestió:
  1. Actitud positiva i ganes d'aportar temps, coneixements i capacitats per millorar Sant Feliu
  2. Capacitat per generar, defensar i compartir propostes, individualment i col·lectivament, per Sant Feliu.
  3. Ganes i capacitat de treballar en equip.
  4. Consciència que hi ha unes competències dels ajuntaments que cal complir, no només el propi programa electoral.
  5. Consciència que s'ha de treballar amb els recursos disponibles (persones i pressupost, bàsicament)
  6. Consciència que els càrrecs públics decidim el què, però en cap cas decidim el com. Decidim quines obres cal fer o quins serveis cal prestar, però ni de lluny hem d'entrar en la feina dels tècnics de tota mena que han guanyat, pels seus coneixements, un lloc de treball a l'Ajuntament, molt diferents d'una representació temporal de la ciutadania.
Gràcies als ja propers santfeliuencs candidats i a les ja properes santfeliuenques candidates per fer un pas endavant i anar, primer a la segona fila i, finalment, a la tercera!!!

Comentaris