14/05/17, debat de mig mandat: les aportacions d'ICV-EUiA.

Fotografia de Paco Feria.
Aquest ha estat el segon debat de mig mandat que hi ha a la nostra ciutat. En el primer, celebrat ara fa gairebé quatre anys, vam tractar els temes que podeu consultar aquí.

Un debat convenient, com va explicar Jordi Ferrer en aquest article. I emmarcat en un moment extraordinàriament retratat pel mateix Jordi Ferrer i Carme Verdoy en aquest més que interessant article, de lectura obligatòria per qui tingui un mínim d'interès en la política local.

Tornem al debat. Com llavors, el debat va tenir tres grans apartats:
  1. Ciutadania.
  2. Ciutat.
  3. Preguntes del públic.
A cadascun dels dos blocs primers, quatre temes en què cadascun podíem parlar 1 minut i mig, que ens podíem repartir com volguéssim. Format molt equitatiu i àgil... que facilita poc la rèplica i contrarèplica. Però millor així: control del temps per no fer debats interminables que no interessessin més que als protagonistes. Tot i això, no hi va haver gaire gent: vaig comptar entre 70 i 80 persones, la major part vinculades a algun dels vuit grups polítics presents a l'escenari. Que hi hagi tan poca gent és una llàstima, però crec que en cap cas imputable ni a la idea o l'organització del debat ni a la seva conducció. Potser el fet que no hi hagi "morbo" com fa quatre anys (sense l'oposició frontal o la mobilització ciutadana que llavors hi havia) fa menys trepidant aquest repàs de l'actualitat política local, però en cap cas el fa menys interessant o, sobretot, menys important. Que els vuit caps de llista se sotmetin a un debat lluny d'un moment electoral ni ha passat sempre ni passa a tot arreu.

En tot cas, em vaig preparar vuit temes cadascun d'ells en 150 paraules aproximadament. Les meves aportacions inicials en els dos primers apartats, com a representat d'ICV-EUiA, van anar per aquí:

1a PART: CIUTADANIA
1. Tarifació social i altres polítiques socials:
  • Hem completat el desplegament de la tarifació social que vam iniciar en el mandat anterior: incorporant equipaments esportius (Estadi i Escorxador). Només falten els casals i activitats d'estiu, que s'incorporaran l'any que ve. Amb el suport de tots els grups municipals. Hem canviat i millorat el sistema en bressols i música, canviant els trams per un sistema lineal continu.
  • Aquest mes de juny aprovem dos grans plans estratègics: rescat social i habitatge. Garantir drets bàsics de ciutadania:  l'alimentació, l'habitatge, l'educació, la salut i l'autonomia personal, continuar prioritzant el dret al treball.
  • La política de lloguer assequible i social, és una prioritat clara del govern de la ciutat i també de l'Àrea Metropolitana, amb Ada Colau com a presidenta, i un govern dels Comuns, socialistes i ERC. A més de les inversions que explicaré després, vull destacar els programes d'ajuts als propietaris per incentivar que posin pisos a la Bossa de lloguer social, i els ajuts a l'IBI a les famílies en situació econòmica i social més precària.
2. Política fiscal:
  • Acord molt ampli sobre l'IBI al juliol passat: rebaixa d'un 9% acumulat en tres anys, aprofitant la salut econòmica de l'Ajuntament i sense posar en risc cap dels serveis municipals. Agraïment per haver volgut i sabut construir un acord partint de posicions inicials molt confrontades.
  • Participació de tots els grups municipals en una revisió completa i a fons del conjunt de la política fiscal de l'Ajuntament. Taxes i impostos aprovats a l'octubre amb només 4 vots en contra (C's i CDC) i preus públics aprovats a l'abril per unanimitat.
  • Cementiri: millores acordades amb els usuaris i la concessionària, que ha permès clarificar i millorar les condicions aprovades amb l'inici de la concessió, a l'any 2010.
3. Participació ciutadana i transparència:
  • Com sempre, aprovació dels grans projectes d'obres amb participació ciutadana: places ja fetes (Catalunya i Rafael Alberti), en obres (la Salut) o a punt de començar després de l'estiu (Francesc Macià).
  • Per primer cop, les obres d'estiu es decideixen amb participació de la ciutadania. Desprès altres municipis han anat aplicant procediments similars, És fàcil parlar en genèric de la participació, però lo important és passar a propostes concretes.
  • Procés d'elaboració d'un nou Reglament de Participació Ciutadana, amb participació de tots els grups, i que establirà consultes ciutadanes anuals, tant a proposta del govern com de la coutadania.
4. Defensa de drets i llibertats:
  • L'abril de l'any passat, una santfeliuenca va ser assassinada. La mobilització ciutadana va ser impressionant. Per a nosaltres és una prioritat que s'ha concretat recentment amb un conveni entre Policia Local i Mossos per a la protecció de dones més enllà de les que dictaminin les ordres judicials, quan hi hagi apreciació compartida de risc.
  • La cohesió social es construeix des dels drets de ciutadania per a tothom i contra les ideologies que les posen en risc. Ens hem mantingut ferms en què els drets de reunió, d'expressió i de culte no es qüestionen, cosa que inclou evidentment a la comunitat santfeliuenca musulmana. No és qüestió de religió, és qüestió de democràcia.
  • Implicats en la lluita pels drets LGBTI. Aquest ple de juny, coincidint amb el dia de l’Orgull, es proposarà al Ple l’adopció per unanimitat d’un Manifest en defensa de les llibertats sexuals i els drets de les persones LGTBI i contra la LGTBIfòbia.

2a PART: CIUTAT
5. Soterrament i inversions pendents:
  • Estratègia de la "pole position". Hem mantingut el treball unitari i la negociació dins i fora de Sant Feliu: un exemple clar és la campanya Ara Rodalies. Ens hem vist amb els governs de Madrid i de Barcelona, tant el govern com l'oposició. En el ple d'abril vam constatar que, després de la visita del govern, s'obren perspectives positives que, sens dubte, sabrem aprofitar. 
  • Estem negociant amb la Generalitat els calendaris de les seves inversions pendents: Nau de les Sedes, Jutjats.
  • Pel que fa a les nostres pròpies inversions, estem complint el nostre Pla: en l'espai públic (inversió sense precedents en places (Rafael Alberti, Salut, Francesc Macià i, per acord amb la propietat, Lluís Companys) i en equipaments públics (escoles Gaudí i Espriu, biblioteca o Casal de Joves).
6. Espai públic. Planejament i equipaments:
  • El planejament urbanístic més important del mandat és el conegut com a Torrent del Duc. Ja se n'ha aprovat l'avenç de planejament, i s'està preparant l'aprovació inicial dels tres sectors que el composen. Resoldrem definitivament la frontera entre la ciutat i Collserola, garantint la preservació permanent del nostre patrimoni forestal.
  • Pel que fa a equipaments, hem d'avançar en dos grans temes: teatre municipal i habitatges tutelats per a gent gran. Es tracta d'un equipament que ja hem acordat ubicar en el solar d'equipaments darrera l'institut Olorda, al barri del Mas Lluí.
  • Hem fet un salt qualitatiu molt important en temes de neteja, jardineria i manteniment, que hem constatat en l'anàlisi de les queixes i instàncies i de les regidories de barri. Hem avançat en acords amb altres grups, com Veïns, també en el camp de les campanyes de civisme.
7. Habitatge:
  • En aquest tema cal que ICV i EUiA fem una autocrítica: no hem sabut crear una política continuada de creació d'un patrimoni suficient d'habitatges de lloguer. Ho volem corregir.
  • Aquesta serà una prioritat del mandat, que també és, com ja he dit, una prioritat metropolitana, Aquest ple de juny cedirem dos espais per al lloguer assequible i social: el solar d' Anselm Clavé previst anteriorment per a hotel i la 3a planta Mercadona el Pla. A més, estem amb negociacions amb Sareb per l'edifici on s'ubica el Mercadona de Manso.
  • Recentment hem impulsat un nou planejament a Armenteres, amb moltes cessions d'espai públic i un model edificatori totalment diferent al que trobem al sòl de l'antiga Hoechst, amb edificis de gran alçada i espais públics poc rellevants.
8. Impuls a l’activitat econòmica:
  • Per afavorir la creació de llocs de treball en el sector privat, hem incidit en dues línies, sempre d'acord amb la Mesa per al Desenvolupament Econòmic: la millora dels polígons industrials (assegurant serveis com ara fibra òptica), i els ajuts a la contractació, que han permès la contractació de 90 persones aturades de Sant Feliu i 69 nous emprenedors i emprenedores. 
  • A més d'afavorir la contractació externa, l'Ajuntament ha impulsat plans d'ocupació en el marc del pla de rescat social. En aquests dos anys, hem contractat a 174 persones amb salari mínim de 1000€ i per un període d'un any, amb cofinançament de Generalitat, Diputació i Àrea Metropolitana, i d'aquí a l'octubre se'n contractaran 28 més.
  • ICV- EUiA hem governat sempre amb l'objectiu d'una ciutat per viure i per treballar i colze a colze amb els agents econòmics i socials. Això ajuda a què la taxa d'atur a Sant Feliu sigui d'un 11%, clarament inferior al 15% del Baix Llobregat. Continuarem treballant en aquesta prioritat del dret al treball.
Vuit temes són molts temes, però no són tots els temes. Moltes coses al tinter: polítiques ambientals, accessibilitat, mobilitat, realitat metropolitana i comarcal, cultura, esports, etc. En tot cas, reitero el meu convenciment de la necessitat i la importància d'actes ciutadans com aquest. A més, per a mi, tenia la nota personal afegida de ser el meu darrer debat, donat que al 2019 jo ja no seré candidat de la meva formació política. De fet, al juny de 2019 hi haurà (crec) canvis com a mínim en la meitat de les persones de la foto...

Finalment, hi va haver les preguntes del públic, el resum de les quals apareixerà en el resum de l'acte que farà Fet a Sant Feliu. Espero que també aparegui una anàlisi (una mena de l'1 x 1) de les estratègies de cadascun dels vuit intervinents al debat, en vistes a les eleccions de 2019. He de confessar (no me'n puc estar) que em va semblar que la major part va desaprofitar aquesta oportunitat per marcar perfil i discurs per destacar-se en la cursa que haurà de portar-nos a unes eleccions en un escenari que serà molt diferent a l'actual.

Per acabar: un agraïment enorme a Fet a Sant Feliu i a Ràdio Sant Feliu, personalitzats en la Carme Verdoy i l'Eva Murgui, respectivament, per la idea, organització i conducció del debat. Enhorabona i gràcies!!!

Comentaris

Anònim ha dit…
I de la bestreta subvenció no s'en va parlar???

19.000 euros a tornar en 10 anys que subvencionem els ciutadans de Sant Feliu a un corrupte...

Ens pots donar l'explicació? ( És que tinc una hipoteca de 120.000 euros a 30 anys i m'agradaria que l'ajuntament em pagues els interessos)
Yo mismo ha dit…
Que pasa que tienes 19.000 motivos para estar callado??
http://jordisanjose.blogspot.com.es/2017/06/dues-derivades-del.html