Dissabte, 28 de gener: s'inaugura la remodelació de la plaça Rafael Alberti.
La remodelació completa de la plaça Rafael Alberti és la segona de les cinc remodelacions completes que tindran lloc a Sant Feliu entre 2015 i 2018. El 2 d'octubre de 2015 es va inaugurar la plaça Catalunya (aquí la notícia de l'Ajuntament i aquí en un article meu dos dies després), i aquest dissabte s'inaugura la plaça Rafael Alberti (aquí un article meu de fa dos anys i mig, abans de les obres).
Avanço com estan els treballs en les altres tres places. Les obres de la plaça de la Salut començaran la primera setmana de febrer (aquí un article també anterior a les obres) i les inaugurarem abans d'acabar l'any. Pel que fa a la remodelació de la plaça Francesc Macià, ja s'estan acabant de fer les trobades amb el veïnat i les comunitats de propietaris, i tenim previst aprovar inicialment el projecte d'obres a finals de febrer, de manera que puguin començar durant el mes d'octubre de 2017 i estiguin acabades abans de l'estiu de 2018 (ho explicava en aquest article). Finalment, òptimes notícies també per a la plaça Lluís Companys. Com ja vaig explicar en aquest article, és de promoció privada, a diferència de les quatre places anteriors. El tràmit previ imprescindible era l'aprovació definitiva del planejament, cosa que ja s'ha produït. Ara toca que la propietat faci el projecte d'obres de l'edifici (per al qual l'ajuntament ha de donar llicència d'obres) i el corresponent projecte d'urbanització de la plaça, sempre amb coneixement de l'Ajuntament, que l'ha d'aprovar, abans que acabi la primera meitat d'enguany. Les obres començarien durant la segona meitat de 2017 i tindríem la plaça ampliada durant la segona meitat de 2018.
Places que pertanyen als barris de Can Nadal (Catalunya i Lluís Companys), Falguera (Rafael Alberti), la Salut (ídem) i Roses Castellbell (Francesc Macià). Una visió global de la ciutat basada en un lema permanent d'ICV: espai públic de qualitat a tots els barris, amb tot el que això comporta: places concebudes com a grans espais de relació social i d'activitat col·lectiva, de joc i de descans, no com a espais de pas, sinó de trobada, d'estada; carrers igualment amables (i bonics!), accessibles i segurs; parcs i placetes repartides arreu i amb una presència destacada de les roses.
Tornant al que inaugurarem el darrer diumenge de gener, vull destacar que no és només la remodelació d'una plaça enmig d'una illa conformada pels carrers Sant Josep, Jaume Ribas, Remigi Guix i Joan Antoni Samaranch (poso cometes: algun dia hauríem de replantejar els noms dels carrers que tenen encara vinculació amb la Guerra Incivil i el franquisme), sinó que té un impacte molt superior:
- la remodelació del conjunt de la illa: les voreres exteriors i els vuit accessos a la plaça,
- i un replantejament de l'entorn immediat a la plaça. Amb mesures immediates, com la demolició de les columnes de la plaça Alfons Comin i el passatge Vilafranca; amb mesures a considerar en aquest mandat, com la remodelació de la vorera dels números senars de Jaume Ribas, amb barreres arquitectòniques i un estat molt tocat de les voreres; i amb mesures que caldrà preveure per al proper mandat, especialment el replantejament de la mateixa plaça Alfons Comín.
Les característiques de la remodelació ja les he anat explicant en els escrits anteriors a què abans m'he referit i no les repeteixo: destaco la supressió de les barreres arquitectòniques en la plaça i en tots els accessos, les millores en evaquació d'aigües, enllumenat, arbrat i mobiliari urbà, i l'ampliació de les zones de jocs infantils. La plaça és oberta des de finals de desembre, i les valoracions que n'he sentit són molt positives. Ha tingut un cost d'un milió d'euros, i ha estat finançada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Tot i això, tothom acaba la conversa amb dues desconfiances injustament instal·lades: la gent no ho respectarà i l'Ajuntament no ho mantindrà. Això que diem "la gent" és conscient, en la seva immensa majoria, que l'espai públic és de tots i que cal respectar-lo. Jo sóc un defensor insistent que, a la nostra ciutat i a totes, el civisme és la norma i l'incivisme és l'excepció. Clar que hi ha comportaments incívics que cal prevenir des de molt petits i corregir sempre, però, insisteixo, no es pot generalitzar, no podem tenir en tan poca consideració als nostres veïns i veïnes, a la nostra pròpia col·lectivitat. En segon lloc, els serveis municipals de neteja i de manteniment sempre es poden millorar, és clar, però la nostra ciutat està neta i endreçada en tots els seus carrers, parcs i places. Sé que el carrer tal o la cruïlla qual algú pot retratar una vorera amb rajoles aixecades o un fanal que fa dies que pampallugueja, però l'estat general de la ciutat és correcte, justament pel contrari de les dues afirmacions que abans exposava: la immensa majoria de la ciutadania és cívica, i els serveis públics municipals funcionen. No sóc un optimista il·lús, però sí un ferm contrari a l'escepticisme generalitzat sobre nosaltres mateixos! No som perfectes, però ni de lluny som un desastre!
En l'acte inaugural, farem els agraïments a les persones, institucions i empreses que han tirat endavant les obres. Però deixeu-me que faci un agraïment especial. Dos, de fet. Un de personal, a l'arquitecte responsable del projecte, Franc Fernández per la qualitat del projecte i la disponibilitat permanent per enraonar-ne amb els veïns i veïnes. L'altre, col·lectiu. Justament a les desenes de persones que, en actes públics al Centre Polivalent Falguera o al Palau Falguera o en reunions d'escala, han conegut i enriquit el projecte, han aprovat les cessions dels espais de cada comunitat al bé general i han fet possible, així, la remodelació que inaugurem dissabte.
Així que, per acabar, animo a tot Sant Feliu a conèixer, gaudir i valorar una plaça preciosa en un barri magnífic: la plaça Rafael Alberti, al barri Falguera!!!