Millores importants en l'elaboració del pressupost municipal: més informació, més participació i més rescat social.


2016: aquest serà el primer pressupost del nou govern d'Iniciativa i Esquerra Unida i PSC. El primer pressupost del govern d'esquerres de Sant Feliu havia d'introduir novetats importants, de ser la primera mostra clara del rumb que volem donar al govern de la ciutat. I ho hem volgut fer en tres aspectes que considerem prioritaris i que volem explicar bé i llargament:
  • el contingut social del pressupost i 
  • la primera experiència de pressupost participatiu a la nostra ciutat.
  • informació més clara i amb més temps de la gestió dels diners de tothom, dels teus diners.
Amb aquests tres grans objectius, hem canviat substancialment el procediment per informar i explicar el pressupost municipal. Fins l'any passat, es feia una audiència pública uns dies abans de l'aprovació en ple del pressupost. Aquí enllaço al darrer exemple, del pressupost d'enguany: una audiència a la Torre del Roser set dies abans de l'aprovació del pressupost. Una assistència més aviat escassa i cap possibilitat d'incidir en el pressupost ens han portat a replantejar-nos a fons aquest procediment.

A partir del pressupost d'enguany, i recollint tant les propostes d'ICV-EUiA i PSC com també de les converses i les propostes d'altres grups municipals (especialment d'ERC, però també de C's, CDC i Veïns), hem volgut establir un nou procediment, amb més claredat, amb més temps, i amb una primera experimentació de pressupost participatiu a Sant Feliu.

En primer lloc, començarem un mes abans a explicar les línies generals del pressupost. Amb aquesta finalitat, farem unes primeres assemblees o trobades en tres punts de la ciutat, que permetran entrar més a fons en el pressupost i conèixer més bé com i amb quines finalitats es gestionen els diners de tothom. Aquestes assemblees o trobades les hem concebut així:

  • al Palau Falguera, pensant en els veïns i veïnes de més avall de la via del tren (Centre i Falguera, bàsicament)
  • a les Tovalloles, pensant en els veïns i veïnes de la via en amunt i de Comte Vilardaga a l'esquerra (Can Calders, la Salut, Can Maginàs i les Grases)
  • al Centre Cívic Mas Lluí, pensant en els veïns i veïnes de la via en amunt i de Comte Vilardaga a la dreta (Mas Lluí i Roses-Castellbell)
Per descomptat, qualsevol veí pot anar a qualsevol de les tres trobades. En aquestes trobades, parlarem del pressupost en el seu conjunt i de la novetat més important que contenen: la decisió en un procés participatiu de les obres de millora de l'espai urbà de l'any 2016, les que molta gent coneix com "les obres d'estiu", ja que són les que habitualment es fan entre juliol i setembre, aprofitant les vacances escolars i laborals i el menor moviment de tràfic que comporten.

En segon lloc, un procés participatiu per proposar i votar les obres de millora de l'espai urbà del 2016, les que acabo de comentar més amunt. Fins l'any 2015, tenien un pressupost de 300.000€ anuals i es decidien per acord dels partits de govern. A partir de l'any 2106, tindran un pressupost de 400.000€ anuals i es decidiran en un procés de participació ciutadana. I això és també el que explicarem en les tres assemblees obertes que s'anuncien en el cartell que obre aquest article. Un procés que, com explicarem en aquests tres actes, ha de permetre que qualsevol persona pugui plantejar propostes d'obres (per suprimir barreres arquitectòniques, millorar voreres o paviments o proposar millores de mobiliari urbà o de qualsevol espai públic de la ciutat), que qualsevol persona pugui conèixer i valorar les propostes d'altres ciutadans o ciutadanes, i que finalment es votin (tant físicament com per internet) cap a mitjan de gener de 2016, amb una votació vinculant que determinarà els projectes que s'han d'acabar redactant, aprovant i licitant entre març i abril per tal de poder fer les obres a partir de juliol.

En tercer i darrer lloc, reforçarem les polítiques de rescat social en el pressupost de 2016. El pressupost de 2016 ampliarà substancialment les partides que en els anys anteriors es destinaven als plans d'emergència social: 200.000€ addicionals als 360.000€ del pressupost de 2015. Introduirem nous conceptes, com el fons social de garantia pel dret a l'habitatge o l'increment d'ajuts vinculats a l'IBI del 10% fins al 50% per a les famílies ateses pels serveis socials municipals. Aquesta partida, a més, s'ajustarà cada any a les necessitats que reculli l'Àrea de Drets de Ciutadania i Polítiques Socials, atenent a la prioritat de les polítiques de rescat de persones i famílies en risc d'exclusió social a la nostra ciutat.

Aquestes són les qüestions que abordarem, inicialment, en les tres assemblees anunciades en el cartell. D'aquí a dues setmanes, el 10 de novembre, tindrem un segon moment de debat ciutadà del pressupost: una audiència pública a la Torre del Roser, també a les 19:00. Posteriorment, iniciarem el tràmit administratiu que culminarà en el debat en el ple municipal dels comptes de tothom, dels teus propis comptes, en el ple del 26 de novembre.

Més informació, més participació i més rescat social: les tres novetats que el nou govern d'esquerres de Sant Feliu aportem per al debat i aprovació del pressupost municipal de l'any que ve. Ara ens falta una aportació fonamental: la teva!

Comentaris