Amb el pressupost de 2016, un objectiu important: aconseguir que més gent l'entengui i s'hi impliqui. I que surtin els números. és clar.

Un dels temes que més ha sortit en les converses amb tots els grups municipals després de les eleccions del 24 de maig, és la necessitat que hi hagi més coneixement i implicació en el pressupost municipal, amb els números que són de tots. Cal reconèixer que cada any fem el pressupost d'una manera que es coneix poc des de fora de les parets de l'Ajuntament i que no facilita ni l'interès ni la participació de la ciutadania. I, amb vuit grups al consistori, i amb una voluntat de major consens i de major implicació en els assumptes principals de la ciutat, aquest és un tema que és imprescindible millorar.

Conceptualment, el pressupost del nostre ajuntament no és difícil d'entendre. Es pot resumir en aquests dos quadres, un primer d'explicació general, i un segon de xifres concretes:

En diversos articles del meu blog, he volgut explicar-ho tot plegat de manera entenedora. D'una banda, intentant explicar quins són i d'on surten els ingressos de l'Ajuntament, i, de l'altra, intentant explicar quines són les despeses a què es dediquen aquests ingressos. D'altra banda, i per primer cop al nostre ajuntament, abans de cada pressupost hem explicat amb un powerpoint el que pensem fer, i després d'acabat l'any hem tornat a explicar amb un powerpoint el que hem fet efectivament. Per primer cop, al desembre de 2011 explicàvem així el que ens proposàvem fer el 2012, i també per primer cop, al juny de 2013 explicàvem què havíem fet realment durant l'any 2012.

Però, tot i aquest esforç explicatiu que vam fer per primer cop, el que està clar és que la informació i la participació pública s'ha reduït, fins ara, a una audiència pública una setmana abans del debat del pressupost al ple, i amb una possibilitat enormement limitada per incidir-hi.

I això és el que hem d'intentar si més no canviar a partir del proper pressupost. És un compromís de l'actual i de l'anterior equip de govern, que ara ja és ineludible que assumim, malgrat la dificultat que suposarà compaginar-ho amb un calendari electoral molt apretat des de setembre fins a novembre, just el període en què toca el debat pressupostari municipal. En aquest sentit, començarem una ronda de contactes amb tots els grups municipals que ens permetin avançar en un procediment més obert i participatiu per definir i aprovar els teus aproximadament 1.000€  que gestionem des de l'Ajuntament, des del teu Ajuntament.

Comentaris