Àrea Metropolitana de Barcelona: una institució que funciona, amb un govern d'esquerres que la sap fer funcionar.
Amb 35 municipis més, Sant Feliu forma part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Som un territori petit: només el 2% de la superfície total de Catalunya (no arribem a 650km2), però hi concentrem més del 40% dels seus habitants, més de 3,2 milions de ciutadans i ciutadanes. I el que és evident i fonamental: la meitat de la població activa i del producte interior brut (PIB) de Catalunya.
Som 36 municipis que formem un continu urbà i que hem de trobar un punt d'equilibri entre "tres C": la capital, la competència i la cooperació, que sigui profitós per a tot el conjunt de l'Àrea. Capital volguda i estimada, Barcelona, que està sabent i volent comptar amb ciutats que no volen ni voldran ser mai simples extensions o barris de la metròpoli. Competència legítima, perquè tots volem mantenir personalitat pròpia i ser capdavanters en allò que més ens identifica o volem potenciar: nosaltres mateixos, volem ser referent de comerç i cultura en el nostre àmbit (com ara amb la marca Ciutat de les Roses , Fira, Festes de Tardor,...), i més com a capital de comarca. Cooperació necessària, perquè hi ha cada cop més serveis que necessiten una perspectiva global i un govern metropolità. En aquest cas, seria impensable que cada ajuntament, per exemple, hagués de tractar els seus residus o plantejar el seu propi model de transport públic, per posar dos exemples fonamentals.
L'Àrea Metropolitana és una administració local de segon nivell. Això vol dir que el seu govern (com el dels consells comarcals o la Diputació) no s'escull directament per la ciutadania, sinó pels representants dels ajuntaments que el formen. Com el nostre ajuntament, té un ple, una junta de govern i una presidenta. El ple de l'AMB està constituït per 90 regidors i regidores, en representació dels 36 ajuntaments de l'Àrea: aquesta n'és la relació. A la foto, podem veure els nou alcaldes i alcaldesses que formem part del Grup metropolità de l'Entesa pel Progrés Municipal, format bàsicament per Barcelona en Comú i ICV-EUiA. Els meus companys de grup a l'Àrea són, d'esquerra a dreta:
- Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac,
- Xavier Gozález, alcalde de la Palma de Cervelló,
- Ascensión Ratia, alcaldessa de Pallejà,
- Joan Playà, alcalde de Castellbisbal,
- Gerard Segú, alcalde de Santa Coloma de Cervelló,
- Lluís Tejedor, alcalde del Prat,
- Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i, en conseqüència, presidenta de l'Area Metropolitana,
- jo mateix, que seré el portaveu del Grup de l'Entesa al ple de l'Àrea Metropolitana,
- Candela López, alcaldessa de Castelldefels.
La representació que ens pertoca a Sant Feliu és de dos regidors. Amb el PSC vam acordar que un havia de ser l'alcalde de la ciutat, i l'altre seria mig mandat per a ICV-EUiA (serà la Lídia Muñoz els dos primers anys) i mig mandat per al PSC, que designarà el seu representant per a la segona meitat del mandat. Per la nostra assistència als òrgans de govern de l'AMB, la Lídia i jo percebrem unes dietes que, com sempre explico, destinem íntegrament al finançament d'Iniciativa.
Les principals matèries amb què l'AMB influeix positivament en la gestió municipal fan referència a l'habitatge social, el medi ambient, el transport públic, l'abastament d'aigua o el suport tècnic i econòmic a les inversions municipals o plans d'ocupació. Temes absolutament fonamentals i en què l'existència i el govern de l'Àrea Metropolitana fan un servei inestimable als ajuntaments que la formem. El meu agraïment a la tasca dels tècnics de l'Àrea i el seu saber fer treballant colze a colze amb els tècnics dels ajuntaments.
De tots aquests temes n'aniré parlant i detallant en propers articles, però vull fer un esment especial al tema de l'habitatge social, que serà fonamental en els propers quatre anys. En el darrer mandat, ICV-EUiA ja va tenir (i jo mateix en representació seva) la vicepresidència de l'Institut Metropolità de Promoció del Sòl (IMPSOL) . En molts municipis que no tenim empresa municipal d'habitatge (com és el cas de Sant Feliu), l'Impsol ha tingut tradicionalment aquest paper: a Sant Feliu va impulsar fa uns anys dues promocions d'habitatge protegit, a l'antiga Hoechst i davant de l'antiga Matacàs. Fins ara, les promocions de l'Impsol han estat de compra. En els darrers quatre anys, hem començat a preparar també el lloguer social, que es concretarà en els quatre propers amb la constitució d'un patrimoni públic de caràcter metropolità d'habitatges de lloguer social. A Sant Feliu hi haurà, en conseqüència, importants novetats en aquest camp, que estem preparant i que és prematur avançar fins que el nou model en què treballem estigui aprovat i consolidat.
En definitiva, una institució que funciona i un govern d'esquerres que la sap fer funcionar, amb els criteris de cohesió social i territorial que marquem les formacions polítiques del govern i que som històricament majoritàries en els 36 municipis de l'AMB.. I més de tres milions de persones que, normalment sense se-ne massa conscients, se'n beneficien. Una de les tasques que segurament hem de fer és explicar millor què és i què fa l'Àrea Metropolitana, i aquest escrit és una petita contribució en aquest objectiu.
Comentaris