14 de març de 2015: la Ciutat de les Roses completa i millora el seu Roserar!

Els barris de la Salut i de les Grases comparteixen, des de la seva inauguració al 1997,  una de les joies de la nostra ciutat: el Roserar Dot-Camprubí. Conjuntament amb el Parc de Torreblanca, és la gran mostra permanent de les roses a la nostra ciutat, que completa amb el Palau Falguera (seu de l'Exposició Nacional de Roses) els tres grans espais de la rosa a la nostra ciutat. Vull comentar també que volem que cada cop hi hagi més roses als nostres espais públics: places, escoles i, recentment, les dues rotondes que acabem d'enjardinar al carrer del Pla.

Tornant al Roserar, aquest ha de fer front a dos grans perills. El primer, és que el seu sentit original de ser una mostra permanent de les roses i, sobretot de les roses dels nostres creadors locals, els Dot i els Camprubí, s'anés diluint i es convertís en un parc més de la ciutat. El segon, és el seu desconeixement per part de molta gent -massa encara- no només dels municipis de l'entorn, sinó de la nostra pròpia ciutat. Fa tres anys, ja feia un escrit plantejant les necessitats de millora del Roserar. Unes millores que, superades en escreix, s'han presentat avui, i que estic segur que ""conjuraran" els dos perills de què acabo de parlar.

Quines són les millores que avui hem presentat públicament, amb una gran assistència de públic?
  1. La més important sens dubte vol fer front al primer dels perills que esmentava: que decandís la mostra de rosers del Roserar. Per això, s'ha refet i recuperat la col·lecció de rosers, en uns parterres reformats i amb les replantacions que els experts han recomanat.
  2. Per incrementar-ne el coneixement i la funció social i formativa del parc, s'ha renovat i completat la senyalització i la informació pedagògica.
  3. Per millorar-ne el coneixement i l'ús, se n'ha canviat la porta principal, que serà la més propera al barri de la Salut, a la carretera de la Sànson, al costat de l'Escola Bressol Fàbregas. Per reforçar aquest caràcter, s'ha instal·lat una zona de jocs en aquesta entrada, per a infants de 6 a 12 anys, i se n'instal·larà properament una altra, per a infants fins a 6 anys, també al costat d'aquesta porta.
  4. Entrant per la carretera de la Sànson, i en una de les plataformes intermitges del Roserar, s'hi ha instal·lat una pèrgola de fusta de l'artista Jaume Plensa. Vull agrair al gran escultor (que té el seu taller a la nostra ciutat!) la donació de la seva obra a la ciutat. El punt en què s'ubica ha estat també remodelat, de manera que constituirà un dels espais més visitats i, amb tota seguretat, més fotografiats del Roserar.
  5. Per facilitar que el Roserar sigui un lloc que permeti fer activitats escolars o de divulgació del món de la rosa en un espai preparat per fer-ho, s'ha instal·lat un mòdul que conté una aula de formació totalment equipada perquè hi puguin treballar grups de fins a 30 alumnes o persones. 
  6. Per facilitar que el Roserar sigui un lloc d'estada i que siguin més coneguts i gaudits tant l'esplèndida terrassa que hi ha sobre el túnel de les Grases com el magnífic mirador que dóna a tota la plana baixa del Baix Llobregat, el mòdul conté també un bar, que properarment sortirà a concessió i que estarà obert en els horaris d'obertura del Roserar. 
Com ha dit a l'acte d'inaguració d'aquest migdia el regidor de Cultura, el nostre company Manel Martínez, amb aquestes millores es volen aconseguir quatre grans objectius:
  • Recuperar i divulgar el patrimoni roserístic santfeliuenc, català i espanyol.
  • Fer del Roserar un espai educador (coneixement del món de la rosa i de la flora en general, sensibilització de la riquesa del medi, relació de la cultura amb la natura, etc)
  • Fomentar l'atractiu del Roserar com a punt d'atracció i de referència de la nostra ciutat. Amb el temps, voldrem que sigui cada cop més un dels punts de captació de visitants i turistes a Sant Feliu.
  • Facilitar que sigui cada cop més conegut, utilitzat i estimat per tota la ciutadania: és un punt de trobada, d'estada, de prendre un vermut mentre els nens juguen, etc.
En resum, com he dit avui al meu parlament, amb el Roserar i el Parc de Torreblanca al costat de l'Exposició Nacional de Roses, Sant Feliu no és només Ciutat de les Roses sobre el paper o d'una manera honorífica, sinó que ho demostra i ho viu amb els fets. I en això hi ha una entitat que és fonamental i que mereix tot el reconeixement, agraïment i valoració de la nostra ciutat: l'associació Amics de les Roses, que podeu conèixer aquí en la seva pàgina web i aquí en el seu mur de Facebook. Gràcies a aquesta entitat, tota la ciutadania té al seu abast un coneixement quotidià i proper de les roses, i som cada dia una mica més Ciutat de les Roses.



Novament gràcies a tothom que ho ha fet possible, des de la regidora que va tenir la idea aquell 1997 (Maria Jesús Bono), fins als arquitectes municipals que el van dissenyar llavors i l'han completat ara (amb Isidre Viñas al capdavant), fins als jardiners que mantenen el Parc sota la direcció dels serveis de manteniment de la ciutat (Fundació Xamfrà Sant Miquel), a l'escultor Jaume Plensa per la donació de la seva obra i, novament, especialment, sincerament, als Amics de les Roses.

Ara, a gaudir el Roserar i, per tal que cada cop més gent el gaudeixi, a assegurar que els 44.000 habitants de la nostra ciutat el coneguin, en facin ús i se n'enamorin!!!

Comentaris