4 de juliol: presentació de l'enquesta de ciutat (GESOP). Informació completa i rellevant a l'abast de tothom.

El passat 4 de juliol es va presentar a l'Ajuntament l'enquesta de ciutat que, des de fa més de vint anys, es fa en la recta final de cada mandat. Com ja es va explicar en el mateix acte de presentació, va ser una enquesta telefònica encarregada a GESOP, ja que va fer les darreres enquestes i permetia així una comparació directa amb els darrers dotze anys. Es va fer a 800 persones (en les anteriors a 400 o 600) per poder tenir una població significativa a cada barri i així poder tenir una informació més precisa de l'avaluació de la gestió municipal en tots ells. L'enquesta va tenir un cost de 15.596,90€ (amb IVA) i es va fer a la segona setmana del mes de juny.

Tot seguit adjunto el resum que es va presentar en roda de premsa el 4 de juliol:


En aquest enllaç es pot consultar i descarregar tota la documentació de l'enquesta (qüestionari, tabulacions verticals i horitzontals completes i informe final). Per a qui vulgui consultar l'informe final complet sense necessitat de descarregar-lo, el pot consultar tot seguit:

L'enquesta aporta una informació molt valuosa, perquè explicita el punt de vista d'una població àmplia i estadísticament representativa de la ciutat (per gènere, edat i lloc de residència) i en permet, com deia, valorar l'evolució en el temps. Té quatre grans apartats que, insisteixo, estan íntegrament a l'abast de tothom:

1) Dades descriptives de la població entrevistada: situació laboral, nivell d'estudis, llengua habitual, identitat catalana/espanyola, opció dreta/esquerra, ús o presència a les xarxes socials, etc.

2) Valoració de l'estat de Sant Feliu: problemes de la ciutat, els seus punts més positius i negatius, les expectatives de futur, etc

3) Valoració de la gestió municipal, que és, sens dubte, la part més important: puntuació de 0 a 10 dels principals serveis (des de la neteja o jardineria fins als serveis culturals, educatius o a la gent gran), coneixement i avaluació de polítiques (impostos, tarifació social,...), recollida de propostes (en cultura, esports,...), etc. Aquesta part inclou una valoració de 0 a 10 global de l'Ajuntament i també personal de l'alcalde.

4) Intenció de vot: per la proximitat del 9 de novembre, l'enquesta planteja a les persones entrevistades les mateixes dues qüestions ja conegudes de la consulta. Ja en clau local, i com en totes les enquestes, exposa el grau de coneixement i la valoració dels candidats i candidates ja coneguts per a les properes eleccions municipals (a part de jo mateix, Lourdes Borrell, Rosa Maria Martí, Sergi Jiménez, Oriol Bossa i Xavier Alegre), la intenció directa de vot i una estimació de distribució dels 21 regidors/es del consistori que podríem tenir d'aquí a un any.

En altres moments ja faré esment a apartats concrets de l'enquesta, però ara voldria reproduir les quatre imatges que, dins de cadascun dels apartats que acabo d'esmentar, personalment considero més rellevants. Com sempre, en els comentaris, intercanviaré opinions o punts de vista sobre qui pensi altrament i vulgui parlar-ne.

1) Dades identificatives:
Aquesta imatge mostra el retrat de la ciutat en el doble eix nacional i social. La mitjana de Sant Feliu se situa en el creuament d'aquestes coordenades: el santfeliuenc mig se sent català i espanyol i d'esquerres, amb tots els matisos que vulgueu. En la gràfica, es veu també com situen als partits en aquest doble eix, i com les persones entrevistades perceben que qui més s'acosta a aquest punt mig és ICV-EUiA.

2) Valoració de ciutat:


Aquesta imatge (en realitat, doble imatge) mostra, atenent a la grandària de les lletres, els principals problemes de Sant Feliu, i els principals aspectes positius de la nostra ciutat. Entre els problemes, en destaquen dos: un de local, que encara no tinguem el soterrament, i un de general i evident, l'atur. Entre els aspectes positius, la qualitat de vida que, si es mira la pàgina 39 de l'informe complet, es percep de manera similar en tots els barris de Sant Feliu. Les percepcions negatives per barris (pàgina 45 de l'informe complet) són també similars en tots els barris.

3) Valoració de la gestió municipal:


Crec que aquesta és la imatge principal de l'enquesta. La població entrevistada (que, reitero, s'ha triat amb criteris de representativitat estadística) percep una millora en gairebé tots els aspectes sotmesos a consulta. Per a mi, l'anàlisi més detallada d'aquest quadre per barris (pàg. 56 de l'informe complet) i per grups (pàg. 55) mostra que aquesta percepció de millora és molt generalitzada. Les "notes" no són especialment altes i indiquen que hi ha molt marge de millora, però també indiquen que estem en el camí adequat per aconseguir-ho.

4) Intenció de vot:

Aquesta imatge mostra la possible distribució dels 21 regidors/es de l'Ajuntament si les eleccions municipals haguessin estat a primers del mes passat. Dels quatre partits presents a l'ajuntament, només es manté ICV-EUiA i baixen una mica PP i CIU i molt el PSC, i entren a l'ajuntament ERC amb molta força, i Ciutadans i Podemos amb menys. Tot i que la mateixa enquesta diu que cal relativitzar les dades perquè l'enquesta s'havia fet molt a prop de les eleccions europees del 25 de maig, i que tothom sap dels moments especialment (in)tensos que es viuran entre setembre del 14 i maig del 15, em sembla evident que anirem a un ajuntament molt més fragmentat i més complicat de gestionar. Sembla clar que ningú tindrà majoria absoluta i crec que és evident que, com al 2011, l'única possibilitat de coalició amb dos partits serà amb ICV-EUiA. Tot el nostre treball anirà orientat, com és lògic, a guanyar les properes eleccions, i a guanyar-les amb la màxima claredat possible, per tenir la màxima capacitat de tirar endavant el nostre programa electoral i el nostre projecte de ciutat, els deu principals punts dels quals ja vaig avançar en aquest escrit.

En resum: molta informació sobre nosaltres mateixos; molta informació rellevant, completa i clara a disposició de tothom. Crec que és un excel·lent punt de partida (i més si es compara amb enquestes anteriors) per actualitzar o concretar visions i propostes per a la nostra ciutat. Una eina a l'abast de tothom perquè poguem conèixer i millorar el que és de tothom: Sant Feliu de Llobregat, i el seu Ajuntament.


Comentaris

Unknown ha dit…
Hay que votar icv porque el psc ya sabemos como lo hicieron y no decir yo no voto son todos iguales no no es asín hay que votar para así poder protestar icv
Hola, Isa.
Gracias! Sólo dos comentarios.
Uno, no sólo hay que votar para poder protestar: hay que votar para hacer posible un Sant Feliu mejor, a partir de cómo crea cada uno que deba ser ese Sant Feliu. Y no votando no se consigue ese Sant Feliu mejor. Como suelo decir a los que dicen que votar no sirve de nada: "a lo mejor, votar sirve de poco, pero no votar... eso sí que no sirve de nada!".
Dos: la parte electoral de la encuesta es sólo una parte. La más importante, como ya digo en el artículo, es la parte que permite saber (al equipo de gobierno, a la oposición, a todas las asociaciones de vecinos, entidades y asociaciones y a toda la ciudadanía) qué opinión tenemos los y las sanfeliuenses sobre nuestra ciudad y nuestro ayuntamiento.
Ya tendremos tiempo de hablar de todo eso y de más.
Un abrazo.