10 mesos per concretar i compartir un programa per a Sant Feliu en 10 punts.

Avui, 24 de juliol de 2014, falten exactament 10 mesos per a les eleccions municipals del 24 de maig de l'any que ve. Seran, a més, les desenes eleccions municipals després de la dictadura. 10 mesos, 300 dies, per preparar i construir col·lectivament una proposta per a Sant Feliu per al període 2015-2019 coherent amb una visió a llarg termini de la ciutat ben planificada, ben gestionada, dialogant, viva i equitativa que tenim al cor i al cap.

A Iniciativa i Esquerra Unida som molt conscients de la dificultat del moment que vivim, tant per factors locals com, sobretot, per factors generals. Però també som molt conscients que és impossible construir res que valgui la pena des de la queixa contínua, des del desànim o des de la darrera ocurrència del darrer moment. Cal tenir, com deia en aquest escrit, un dels més importants que he escrit en aquest blog, mirada curta, mirada llarga, organització, transparència i visió de comunitat. I, sense falses modèsties, aquests cinc fonaments sobre els quals construir el futur ningú no els té a Sant Feliu com la gent d'Iniciativa i Esquerra Unida. Amb errors puntuals, és clar (només es trenquen plats quan se'n renten molts, com se sol dir), però a Sant Feliu ens avalen la nostra trajectòria, la nostra presència i el nostre projecte.

I d'això és del que vull parlar ara, a 10 mesos vista del proper mes de maig: de projecte. I vull resumir les prioritats del nostre projecte polític en tres dates que considero especialment rellevants:
Hi haurà qui se centrarà molt en la crítica i poc en la proposta. O qui presentarà propostes inviables (una candidatura del 2011 proposava garantir la plena ocupació a Sant Feliu, sabent que ni tenim competències ni recursos per assolir-ho) o demagògiques (m'ensumo una cursa per veure qui rebaixarà més els llocs de treball de l'ajuntament o els impostos sense exposar quines serien les retallades que prendrien si tinguessin la responsabilitat de fer-ho). Nosaltres ens centrarem totalment en la proposta, en definir i explicar el Sant Feliu que volem i, sobretot, en poder-ho fer amb la ciutadania. Volem compartir i tirar endavant un programa en 10 punts que volem construir en els propers 10 mesos.

Quins són aquests deu punts?
Recollint el que vam acordar en les tres dates abans esmentades, treballarem un programa amb tres grans prioritats: drets socials i de ciutadania, qualitat de l'espai públic i transparència en la gestió. I aquests seran els 10 punts en què basarem el nostre programa electoral:
  1. El dret a l’habitatge
  2. El dret a l’alimentació i la salut
  3. El dret al treball
  4. El dret a l’educació, l’esport i la cultura
  5. L’atenció a les persones i famílies en situació de pobresa crònica
  6. Les inversions prioritàries a Sant Feliu en equipaments i espai públic
  7. Les polítiques ambientals (a la ciutat i al nostre entorn natural)
  8. El manteniment i els serveis municipals
  9. Una fiscalitat equitativa i ajustada a la situació econòmica actual
  10. Una gestió municipal transparent i participativa.
Com treballarem aquests deu punts?
Com hem fet amb els nostres programes electorals des de 1979, promovent i organitzant el màxim debat i participació dins de la nostra coalició i dins de la nostra ciutat. Per fer-ho possible, en cadascun dels deu punts anteriors hi haurà grups de treball que, a partir de la tornada de vacances, desenvoluparan i concretaran el que creuen que cal fer a Sant Feliu a curt i a mig termini. Grups de treball que tindran dos coordinadors/es (un/a regidor/a i un/a company/a de la coalició) i que, aprofitant la xarxa ciutadana d'amics i amigues d'ICV-EUiA i cercant el màxim contacte amb les entitats i associacions de Sant Feliu, es proposaran recollir la màxima representativitat i complicitat social de la nostra ciutat.

Immediatament que acabin les Festes de Tardor, tornarem a fer vuit actes públics als vuit barris de Sant Feliu per presentar aquests 10 punts i començar el procés de desenvolupament i concreció del programa electoral que presentarem al maig. Paral·lelament, farem trobades de treball amb les entitats que treballen en cadascun dels deu àmbits proposats, amb el mateix objectiu. Partim d'un coneixement aprofundit de la ciutat i de la institució municipal; tenim propostes per a tots els barris i per a tots els sectors: no som només d'un barri, no parlem només d'un tema; coneixem i reconeixem els nostres errors i sabem com superar-los i convertir-los en noves oportunitats de millora, 

I el que és més important: moltíssima gent de Sant Feliu ja ens coneix i, com a cap altra força política al llarg del temps, ens fa confiança.

10 mesos, 300 dies. Nosaltres ens centrarem plenament en definir i construir el futur, en la proposta. Crec que seria bo per a la ciutat que, a més de centrar-se com fins ara en la crítica a ICV-EUiA-ISF, els altres partits que es presentin a les eleccions municipals facin el mateix i dediquin la major part del seu temps i energia a definir, concretar i compartir propostes de futur per a la nostra ciutat.

Tenen, tenim, 10 mesos, 300 dies. Exactament, avui, 304.


Comentaris

Dani ha dit…
Bon dia, Sr. Alcalde,

He llegit amb atenció aquest text i em pregunto si, entre els drets que diu defensar, hi consta el dret al descans.

Si la resposta és "sí", cosa que personalment dubto, podria explicar-nos la raó per la que s'han ampliat els horaris als bars de zones històricament afectades pel soroll i l'incivisme? Per què NO és sensible a la nostra problemàtica, Sr. Alcalde? Quants diners obté el nostre Ajuntament dels bars per trepitjar el nostre dret al descans? Conèixer aquesta informació entra dins del seu concepte de transparència?

Vostè i el seu partit, que parlen molt de plantar cara a la troika i l'abús sistemàtic d'aquesta, per què premien amb més horari als mateixos que no ens deixen dormir? Vostès ho permeten, són totalment responsables.

Escolti els veïns, escolti les seves queixes (portem anys amb això) i, si us plau, rectifiqui aquestes polítiques horàries que torturen diariament als afectats.

Salutacions cordials,
Dani
Pilar ha dit…
Bon día Jordi:
Nomes volia fer te recordar que la defensa medioambiental pasa per fer una política de protecció Dels ciudadans davant de la Contaminació acústica.
On queda aquesta defensa quan cada nit es vulnera un dret tant básic, com es el descans?

Els ciudadans Dels carrer falguera desafortunadamente saben perfectamente del que parlo.

M' agradaría de tot cor ,que algún día tothom tinguem els matéixos drets a descansar i que ningu fos considerat millór que un altre, pel senzill fet de tenir una activitat económica que deixa diners al poblé.

Tant difícil es defensar el dret al descans en aquesta ciutat?

Si su plau no miri cap altre canto, molta gent li estará agraïda.

Pilar
Bon dia, Pilar i Dani,
En aquest escrit, ja dic que avanço les deu línies generals de treball per al període 2015-2019. Evidentment caldrà concretar i prioritzar aquests deu enunciats. Ho farem en els propers deu mesos i buscant la màxima col·laboració del màxim nombre de conciutadans i conciutadanes, als quals esteu convidats. Es tracta d'elaborar col·lectivament propostes que s'adiguin al màxim amb l'interès general i amb el necessari i sé que difícil equilibri entre les activitats econòmiques o ciutadanes i la vida quotidiana de les persones que viuen a l'entorn.
Les eleccions municipals són un bon moment per veure com les diferents candidatures propsen les dues coses que acabo d'esmentar: l'interès general i la convivència entre activitats i veïnat.
Pilar ha dit…
Bona nit Jordi:

Nomes volia fer-te un apunt en relació als teus comentaris. Si realment vols concretar una política de proximitat amb el máxim conciudadans posibles fes un senzill exercici: pregunta als teus ciudadans que pensen de les ampliacions d' horari De bars i restaurants.

Perque no fas un recull de tótes les quiexes i sugerencies que t' arriben per internet a les "preguntes del ' alcalde"?

Soc la única que veu que cada vegada son mes persones a Sant Feliu, les que tenen problemes amb els sorolls i el descans.

Si vols opinions i sugerencies molta gent estará desposada a donar-les.

Gracias
Hola, Pilar,
Com en tot, tinc opinions de molta gent i molt diverses: gent que manifesta el mateix que tu, i gent que diu que Sant Feliu només és una ciutat per a vells i nens. Sé que hi ha problemes amb alguns bars (molt pocs) i sé també que una ciutat ha de tenir oferta interessant i suficient de bars, restaurants, espais i activitats culturals, etc.
Us he explicat reiteradament la meva convicció (i la de tot l'equip de govern) que l'equilibri entre el dret al descans i una ciutat activa econòmicament i culturalment no s'aconsegueix suprimint bars, sinó garantint que es compleixin les normes i els procediments legals establerts, tant per a Sant Feliu com per al conjunt de Catalunya. Això és lent, ho sabem; això no sempre agrada a tothom, ho sabem també. Però no hi ha altre camí: la disciplina d'activitats té el seu camí legal i s'ha de fonamentar. I l'equilibri entre descans i activitat econòmica i cultural continuarà sent un objectiu fonamental per a aquest ajuntament.
I qui digui ara des de l'oposició que no és tan difícil tancar un bar o una activitat, que expliqui (no cal que sigui en roda de premsa davant de l'Ajuntament) per què no ho va fer quan formava part del govern de la ciutat.