A quinze dies vista: Exposició, Festes i FIRA (3/3).

Foto del facebook de l'Ajuntament
3) la Fira.

Aquesta era l'aposta més important d'enguany. Una aposta clarament de futur amb la incorporació de la carretera al recinte firal. Una aposta volguda: Sant Feliu té la sort de tenir un centre de ciutat amb un important eix cultural que va del Palau Falguera a la Biblioteca Montserrat Roig, i té la possibilitat de tenir un important eix comercial al centre de la ciutat, entorn la carretera. Aquesta combinació de cultura i comerç al centre de Sant Feliu s'ha de potenciar i ha de ser una de les nostres marques de ciutat.

I això s’ha de visualitzar amb molta claredat en el moment que la nostra ciutat té més protagonisme mediàtic i més visitants: justament cada segon cap de setmana de maig. Ho he dit sovint i ho repetiré tan com calgui: la Fira no ha d'estar "on menys nosa faci", sinó on millor servei faci a aquesta idea de ciutat capaç d'atraure ciutadans i ciutadanes de la comarca i de l'àrea metropolitana per la seva vida cultural i el seu comerç. I, en aquesta visió de futur, la carretera hi té un paper molt important.

Aquesta aposta ha estat molt important enguany. Per primer cop en els 35 anys de la Fira, hi ha hagut estands comercials al que volem que sigui el nostre primer eix comercial: Laureà Miró. En volem més, és cert, però ja hem obert la porta i ja hem començat el camí. Les activitats musicals, de màgia, l’ampliació d’horaris nocturns, etc. continuaran en properes edicions i consolidaran aquest paper destacat que enguany hem volgut començar.

La preparació de Laurèa Miró va ser ràpida: el dimarts al matí es van començar a posar els estands i a l’endemà de la Fira es van recollir. Només sis dies, però això encara s’haurà d’escurçar. Tothom va poder constatar que el dilluns següent a la Fira hi va haver molts problemes de trànsit a Sant Feliu. I és que no poden coincidir la carretera tallada per Fira i el carrer Sant Josep tallat per mercat. De cara a properes edicions, serà una condició sine qua non per als organitzadors de la Fira que els estands de la carretera estiguin recollits el dilluns següent a les cinc del matí, hora a la qual s’ha de restablir la circulació habitual dels transports. Tot i que al primer moment va haver-hi algunes queixes per alguns aspectes quotidians de funcionament (accessos a aparcaments privats i llocs on deixar les escombraries, bàsicament), un cop es van aclarir alguns dubtes i van anar passant els dos primers dies, aquestes queixes es van esvair. Voldria agrair la comprensió i la paciència dels usuaris dels autobusos que han patit molèsties pel canvi de recorregut i de parades habituals.

Però l’aposta pel comerç no es va limitar a la carretera. Va ser el clar protagonista de l’eix Plaça de la Vila i Pi i Margall, amb la consolidació de la desfilada de Fem Moda i la incorporació de l’espai Canvi de Look Sant Feliu, ambdós esdeveniments amb la participació exclusiva d’establiments comercials de Sant Feliu. Això ha permès un increment important de comerços locals implicats en la Fira, més d’un 50% en relació a l’any passat. Això apunta a un retrobament cada cop més important entre els comerços de Sant Feliu i la seva Fira, que tenim la intenció clara de consolidar i incrementar en futures edicions. Era una reacció necessària davant la constatació que feia anys que es reduïa progressivament la presència del comerç local a la fira i era imprescindible donar un tomb a aquesta situació. Hi ajuda moltíssim la creativitat i l'empenta dels nostres comerciants que van muntar la desfilada de Fem Moda, que es pot veure amb tota claredat en aquest vídeo:


En tot cas, en el si del Consorci de Comerç, punt de trobada dels comerciants de la nostra ciutat i de l’Ajuntament, s’hauran d’analitzar conjuntament aquests tres dies i elaborar també de forma conjunta les propostes de millora que caldrà tenir en compte l’any que ve. Així és, d’altra banda, com es van prendre les decisions que hem tirat endavant aquest any.

Finalment, no em puc estar d’acabar aquests tres escrits amb el meu més sincer i intens agraïment als centenars de persones que han fet possible i han protagonitzat aquests tres dies: des de les persones que han muntat l’Exposició fins a les que han pujat dalt d’un escenari, des de les persones que han atès els seus clients i visitants al seu estand fins a les que han assistit a les desenes i desenes d’activitats que hi va haver, des de les persones que han netejat els espais fins als ciutadans que han hagut de modificar els seus hàbits per fer possible la bona preparació i el bon funcionament d’aquests dies. A tothom, per tot, gràcies, mil gràcies.


Comentaris