25/10/2013: un homenatge molt emotiu a les Brigades Internacionals.

Fotografia de Marc Rius al Fet a Sant Feliu.
La història de les Brigades Internacionals no deixa de fascinar-me. Més de 60.000 homes i dones, des de soldats fins a metges o infermeres, van venir des de més de cinquanta països a lluitar a Espanya per la II República, per la llibertat i pel socialisme. Quina enorme força tenien les idees del primer terç del segle XX per fer que, des de milers de quilòmetres de distància, vinguessin a lluitar al costat dels seus camarades espanyols?

Divendres passat, vam rebre a Sant Feliu dues delegacions, amb motiu de l'Homenatge a les Brigades Internacionals amb motiu del 75è aniversari del seu emotiu comiat a Barcelona, el 28 d'octubre de 1938. Un homenatge organitzat per la USLA i que va tenir com a escenaris els carrers de Sant Feliu, l'Ajuntament i l'Ateneu. Una delegació italiana, encapçalada per Marco Puppini, president de l'Associació italiana de voluntaris antifeixistes a la Guerra d'Espanya i que comptava amb la presència d'un fill de comandant de la Brigada Garibaldi, i que van recordar que van venir 4.500 italians i que sovint van lluitar contra les tropes feixistes que va enviar Mussolini. La bandera italiana amb l'estrella de tres puntes de les Brigades acompanyava i presidia la delegació.

I una delegació britànica, la del Clarion Club. Es tracta d'un club creat el 1895 per treballadors anglesos tan amants del ciclisme com dels ideals del socialisme. Molts dels seus membres es van allistar a les Brigades Internacionals, i quatre dels seus companys estan colgats en alguna de les fosses escampades per tota Espanya. Amb motiu del 75è aniversari del comiat de les Brigades, un grup de membres del Clarion Club han fet un recorregut amb bici des de Bilbao fins a Barcelona, amb samarretes que reprodueixen la bandera tricolor i el lema "No pasarán!. Al seu pas per la nostra ciutat, van ser escortats i acompanyats per membres del Club Ciclista Sant Feliu, a qui els anglesos estaven molt agraïts per les seves atencions. A la foto superior, aguantant la bandera de la II República (amb la roja i la senyera, la meva!), el company Manuel Moreno, escocès fill de dos exiliats espanyols, que ens va ajudar amb la traducció dels discursos i a qui, explicant l'odissea vital dels seus pares, encara se li negaven els ulls. El seu representant, Mr. Charles Jepson, va signar al Llibre d'Honor de l'Ajuntament, conjuntament amb el fill del comandant de la Brigada Garibaldi, Sr. Vladimiro.
Totes les fotos d'aquest escrit són de Marc Rius, de Fet a Sant Feliu.

Després de la recepció a l'Ajuntament, vam anar a l'Ateneu, seu dels actes de la USLA. Allà hi va haver parlaments de les dues delegacions i intercanvis de diversos regals. L'Àngel Merino va regalar a cadascuna d'elles una bandera tricolor amb l'estrella de tres puntes de les Brigades. A l'Ateneu vam tenir la sort de poder comptar amb el senyor Joan Guasch, veí de Sant Just Desvern i combatent republicà a la Lleva del Biberó, que va tenir una conversa molt interessant amb els membres de les dues delegacions, i finalment s'hi va retratar.


Com deia a l'inici d'aquest escrit, em pregunto sovint si és possible recomposar les idees i el coratge que van impulsar a milers de joves de tot el món a lluitar a les terres d'Espanya. Al 2009, l'USLA també va organitzar una sortida als escenaris de la Batalla de l'Ebre. I al monument del Mirador de la Serra de Pàndols, hi vaig retratar aquesta placa d'homenatge, a desenes de soldats anglesos, irlandesos, canadencs o australians que van morir en aquella sagnant batalla:

Comentaris