ICV, 3/3: 29/04/13, primera reunió a l'Executiva Nacional d'ICV.

El darrer dilluns d'abril vaig assistir a la meva primera reunió de la Comissió Executiva d'ICV. Som 52 companyes i companys, escollits a la X Assemblea de Viladecans.

Intervencions inicials de la Dolors Camats, fent una valoració dels resultats de l'Assemblea i dels treballs que se n'han de derivar, i d'en Joan Herrera, fent una anàlisi de la situació política del present, i dels interrogants i reptes als quals cal donar resposta. "Canvi de xip" respecte a les reunions habituals dels dilluns al matí: reunió del grup municipal d'ICV-EUiA-ISF i després amb els tinents d'alcalde i la gerent. Del matí a la tarda, canvi de mirada local per mirada global: ambdues imprescindibles per a un alcalde, ambdues apassionants.

Dos temes van centrar les més de vint intervencions posteriors: la posició davant el pressupost de la Generalitat que haurem de mantenir al Parlament, i la preparació de les properes eleccions europees, que tindran lloc el darrer cap de setmana de maig de 2014.

La meva primera intervenció a l'Executiva va anar, justament, de les eleccions europees, per a les quals només queden 13 mesos. Vaig voler destacar-ne la importància per dues coses: a) Europa com a marc, origen i també solució de la crisi en què estem immersos i el discurs ideològic des del qual cal analitzar-la, i b) les eleccions europees com a oportunitat primera i privilegiada per presentar una candidatura unitària de tota l'esquerra "a l'esquerra del PSOE", per entendre'ns. No fa massa, jo mateix escrivia aquí sobre la importància d'una àmplia aliança, a tots els nivells, per la democràcia econòmica i la justícia social.

De cara a les europees, hauria de configurar-se com una candidatura a nivell estatal i amb un mínim comú denominador on tothom es pugui sentir còmode. A l'executiva, els companys Joan Saura i Àlex Mañas van avançar una proposta, de només dos grans punts (1) rebuig a les polítiques d'austeritat i tot el que comporten, i 2) defensa d'una Europa basada en la democràcia econòmica i social), que caldria concretar i desenvolupar amb les forces polítiques amb què voldríem compartir candidatura i programa.

Joan Herrera i Dolors Camats van exposar algunes dificultats (més de persones que de projectes, l'eterna llavor autodestructiva de l'esquerra,...) però van refermar, com ja van fer a la X Assemblea, que aquesta serà la línia inqüestionable de treball d'ICV i també d'EUiA: ajudar a construir una aliança política i social molt àmplia, de la qual ICV-EUiA han de formar part i impulsar, però que cal que vagi molt més enllà de nosaltres. Si és evident que el capitalisme és global i actua en bloc, sense banderes ni fronteres, crec que hauria de ser evident també que l'alternativa al capitalisme hauria de ser el màxim de global i unitària, trencant definitivament la imatge de "capelletes" que donem tots plegats batallant per la nostra pròpia parcel·leta d'un espai que, per contra, hauria de ser fort i comú.

Acabo amb una percepció personal. Em fa il·lusió, molta il·lusió, haver començat aquesta etapa en la meva vida: l'equilibri i combinació entre la política local, la mirada santfeliuenca (sempre primera i prioritària!!!), però oberta i activa en la política general, en la mirada al món. Espero poder i saber trobar l'equilibri entre ambdues mirades!!!

Comentaris