ICV 1/3: 20/04/13, de què vam parlar i què vam aprovar a la X Assemblea Nacional d'Iniciativa?





El cap de setmana passat va tenir lloc la X Assemblea Nacional d'ICV, a Viladecans. Al final, s'hi va projectar el petit vídeo que encapçala aquest escrit, en què hi ha la participació de diversos companys i companyes de Sant Feliu: l'Aurora Huerga, el Jhon Jairo Castaño, la Maria Comellas, en Jaume Bosch i jo mateix. Hi vam treballar molt: en aquest enllaç s'hi poden trobar els documents que es van debatre i aprovar.

Va ser una assemblea en què vam debatre a fons en molts àmbits: l'origen i l'anàlisi de la crisi, la denúncia del model econòmic vigent, la defensa dels serveis públics, la lluita pels drets laborals i socials, la sostenibilitat ambiental, l'equilibri territorial, la lluita contra el racisme i la xenofòbia, el model energètic,... Va ser una assemblea en què vam adoptar un nou model de direcció, en què en Joan Saura va deixar la presidència (amb un discurs molt bo) i vam adoptar un nou model de direcció compartida, amb en Joan Herrera i la Dolors Camats com a coordinadors nacionals, exactament amb el mateix nivell de responsabilitat.

Vull destacar tres resolucions. Una em fa una il·lusió especial: la resolució que vam presentar des de Sant Feliu, amb la vista posada en les properes eleccions municipals i la intenció de generalitzar, a tots els municipis on ICV-EUiA presentem candidatura, l'experiència de tarifació social que aprovarem a Sant Feliu el proper ple de maig. La segona, aprovada per unanimitat, sobre la necessitat de la confluència amb altres forces polítiques per construir de manera compartida una proposta política capaç de guanyar a les forces que defensen les polítiques d'austeritat contràries als interessos de la gent treballadora. Finalment, la tercera, la que més debat va provocar en l'assemblea, la que llegint algunes mitjans sembla que fos l'única que vam debatre i la que segurament provocarà més lectures diferents. Em refereixo a la resolució que vam aprovar (i que jo vaig votar a favor) sobre el dret a decidir.

En aquesta resolució hi ha quatre acords, que voldria resumir i comentar des de la meva pròpia lectura. La lectura d'un defensor des de sempre de la República Federal d'Espanya, en un partit que es defineix com a punt de trobada de federalistes i independentistes, tots defensant el dret a decidir i amb el compromís d'assumir democràticament qualsevol resultat d'una consulta amb tota la informació i dirigida pel Parlament de Catalunya:
  1. ICV rebutja l'afirmació del govern espanyol que cap consulta és possible dins la legalitat vigent.
  2. ICV ha de jugar un paper actiu en el procés, que ha de ser rigorós, seriós i cercant el màxim consens.
  3. ICV defensa que el procés cap a la consulta ha de ser dirigit pel Parlament, comptant amb una participació àmplia i plural de tots els sectors de la societat catalana.
  4. ICV constituirà un grup de treball que elaborarà i concretarà les propostes que haurem de portar al Parlament i traslladar a la societat. Aquest grup haurà de fer la proposta d'una pregunta "clara i inequívoca", que posteriorment hauria de ser pactada amb tothom. 
  5. Un cop coneguda la pregunta oficial, ICV celebrarà una consulta interna, per fixar la posició de la nostra organització.
Alguns mitjans han tret, com a conclusió d'aquests acords, que ICV ha aparcat definitivament el federalisme i aposta per un "sí"... a una pregunta que no se sap quina és. Jo era a l'assemblea i el que es va aprovar és el que he resumit el més breument possible i que, repeteixo, es pot descarregar literalment aquí. Que jo sàpiga, vaig votar a favor del dret a decidir i per: a) crear un grup de treball que concreti una proposta de pregunta per tal que generi el màxim consens, i b) fer una consulta interna per veure què direm com a partit quan sapiguem el moment, el context i el text de la pregunta. Si jo hagués sentit que ICV es decantava en l'assemblea pel sí a la independència, jo hi hauria votat en contra, com van fer alguns companys del partit.

En tot cas, una assemblea de la qual vam sortir amb les piles molt carregades i amb una nova responsabilitat per a mi: formar part, per primer cop, de la comissió executiva d'ICV, del grup de 52 persones que marca col·lectivament el rumb del partit i les seves línies generals d'actuació. Més feina, però em fa molta il·lusió tenir un paper més protagonista en el moment actual de la història del nostre país i de la construcció d'urna alternativa econòmica i social des de l'esquerra. Sort que a Sant Feliu hi ha una coalició i un grup municipal que m'ajudarà, com sempre, a tirar endavant tots els projectes que tenim plantejats! Gràcies, tovaritxs!!!

Comentaris