14/03/2013: reunió amb la representació de les més de 2000 persones que han presentat instàncies sobre els valors cadastrals i l'IBI.





Aquest vespre ens hem reunit amb representants dels ciutadans i ciutadanes que van signar la instància. Per part de l'Ajuntament, hi érem el regidor d'Hisenda, Manel Carrión, la regidora de barri de Roses-Castellbell, Mireia Aldana i jo mateix. Hem atès i escoltat més de cinquanta persones, que s'han expressat a través de tres portaveus. A la reunió hem explicat els acords que ha anat prenent l'Ajuntament en relació als temes que havien motivat la convocatòria, i que es poden veure en els dos fulls que he reproduït més amunt.

Pel que fa als valors cadastrals, hem informat que el 28 de febrer vam trametre a la Direcció General del Cadastre una petició per acollir-nos a l'actualització de valors cadastrals per ajustar-los al 50% del valor de mercat, que és el criteri general amb què s'estableixen els valors cadastrals per part del Ministeri d'Hisenda. Com que a Sant Feliu la darrera revisió cadastral es va fer al 2005, de manera indicativa cal rebaixar els valors cadastrals en un 15%, tal com es veu en el segon full adjunt. Aquesta xifra no és encara definitiva: un cop demanada l'actualització de valors, cal esperar que el Ministeri confirmi quin és el percentatge concret de rebaixa que cal aplicar a Sant Feliu. A hores d'ara, no sabem quan o com ho respondrà, però sí que ho farà, com a tard, en el marc dels Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2014. Per tant, ajustarem els valors cadastrals als valors reals de mercat. És a dir, l'any que ve tindrem els valors cadastrals actualitzats. Crec que això respon a una de les demandes de les persones signants de les instàncies i expressa una voluntat coincident amb la de l'equip de govern.

Pel que fa a l'IBI, hem informat que cal mantenir els dos objectius que sovint explico:
  • compliment del pla de sanejament
  • mantenir els serveis públics i incrementar la seva funció social.
Per això, el rebut de l'IBI no disminuirà en el mateix percentatge que els valors cadastrals: l'Ajuntament no pot fer front a una disminució de prop de 2 milions d'euros d'ingressos sense incomplir els dos objectius que acabo d'exposar, i això no és bo per a la ciutadania de Sant Feliu. Per tant, no ho farem i, per legislació i calendari, com hem explicat, per a aquest any 2013 no podem.

Què farem de cara al 2014, quan ja hem explicat que rebaixarem el valor cadastral? El valor cadastral disminuirà i, per mantenir els ingressos, cal incrementar el tipus d'IBI. A algunes persones els ha semblat una decisió incorrecta, però és la que s'ha de prendre.

Com he explicat, el tipus d'IBI el decidirem a primers de l'any 2014, tenint en compte dos paràmetres:
  1. el percentatge final de rebaixa dels valors cadastrals que fixi el Ministeri d'Hisenda,
  2. el resultat pressupostari de l'any 2013.
Com hem explicat a la reunió tant el regidor d'Hisenda com jo mateix, l'evolució pressupostària del 2012 va ser positiva, com es veurà properament quan presentem les xifres de la liquidació del pressupost. Hem destacat dues xifres importants: hem reduït el dèficit acumulat de 1,66 milions d'euros a 670.000€ (gairebé una rebaixa d'un milió d'euros) i hem reduït el termini de pagament de proveïdors de més de 100 dies fa dos anys a 80 dies a 31 de desembre passat.

Si el resultat pressupostari de 2013 consolida aquesta tendència positiva i continuem complint el  pla de sanejament, avui hem expressat a les persones assistents a la reunió la nostra intenció d'ajustar l'increment del rebut de l'IBI a l'increment real del cost de la vida.

Estic convençut que avui hem plantejat a les persones assistents uns objectius i unes decisions molt concretes:
  • TENIR VALORS CADASTRALS ACTUALITZATS AL 2014
  • INCREMENTAR EL REBUT DE L'IBI EL MÉS A PROP POSSIBLE DEL COST DE LA VIDA ELS ANYS 2014 I 2015, en el cas, insisteixo, que aconseguim eliminar durant l'any 2013 el dèficit acumulat de 670.000 euros que encara arrosseguem  i els objectius, que hem assolit el 2012 i creiem possibles el 2013, del pla de sanejament.
La valoració de les persones assistents no ha estat positiva: no han considerat les decisions de rebaixa de valors cadastrals i d'ajustar l'increment de l'IBI a l'increment de l'IPC per a l'any que ve, ja que han considerat que s'havien de fer aquest 2013. Com he dit a la reunió, potser no es poden compartir les decisions però crec que he donat totes les explicacions que la gent requeria.

I estic disposat a continuar donant totes les explicacions que calgui. De fet, m'han demanat una nova reunió al mes d'abril per conèixer a fons el pressupost municipal i valorar el marge per reduir despeses i, així, el rebut de l'IBI per a aquest mateix any. Tot i que he expressat que aquesta reducció no és possible, evidentment que faré aquesta reunió que m'han demanat i les que calgui.

Com ho vaig fer fa dos mesos, a petició de l'Associació de Veïns la Salut: arran de l'acord a què vam arribar, properament informarem a la ciutadania dels criteris i procediment de fraccionament i ajuts per al pagament de l'IBI  a persones i famílies de rendes menors.

Estic convençut que així s'han de fer les coses: enraonar no vol dir sempre posar-se d'acord, però sempre ens hem d'asseure a parlar. De qualsevol tema i amb tothom. Així és com crec que s'ha de construir el Sant Feliu ben planificat, ben gestionat, viu, dialogant i equitatiu a què aspiro.

Comentaris

José F. ha dit…
Señor alcalde,
¿que tiene que decir sobre lo que dice la asociación de vecinos en su bloc?
Gracias
José
Hola, José.
¿Qué tengo que decir? Se plantean muchas cuestiones, unas fundamentadas y otras con argumentos y/u objetivos de los que no consigo adivinar su finalidad, a los que intentaré dar respuesta, a medida que tenga tiempo para ello.
El tono, en todo caso, es desafortunado e innecesariamente agresivo contra mi. Un ejemplo de lo que dice el escrito: "Lamentamos la falta de consideración del Alcalde por no ir a la reunión con el resto de los concejales de barrio" se hubiera podido solucionar, si hubiera habido intención, preguntando sobre ello, y yo huiera podido contestar que, habiendo tres actos simultáneos en nuestra ciudad (Ateneu y Palau Falguera) aparte de reuniones institucionales en Barcelona, los concejales nos tuvimos que repartir. Voluntad de estar en todos los sitios donde se nos convoca y, en absoluto, desconsideración intencionada.
Pero ése es el punto de partida del escrito del blog y así es todo el artículo. Ahora tengo que atender a unos ciudadanos, pero en cuanto pueda sigo respondiendo... a pesar de que, como en la reunión del jueves pasado, no las tengo todas sobre la voluntad de entendimiento de quien ha redactado ese texto.
Hasta pronto.
jsj
Hola nuevamente, José.
Aunque sea a trozos, voy diciendo lo que me sugiere dicho escrito. En negrita se puede leer: "Jordi San José, que se dice de izquierdas y socialmente comprometido, reconoció que aunque la situación es injusta, no va a hacer nada, lo repitió una y otra vez".
Hombre, yo no dije eso... Veamos lo que yo dije en relación a los dos temas en debate: valores catastrales y revisión del IBI. Y no es que yo lo dijera, es que además lo entregamos por escrito, como se puede ver en la hoja que he adjuntado en este escrito de mi blog.

VALORES CATASTRALES: SE VAN A REBAJAR EN 2014 PARA AJUSTARLOS A VALOR REAL DE MERCADO, EN EL PORCENTAJE QUE ESTABLEZCA QUIEN TIENE COMPETENCIA PARA ELLO: EL MINISTERIO DE HACIENDA, A TRAVÉS DE LA DIRECCIÓN GENERAL DEL CATASTRO.

AUMENTO DEL IBI: SE VA A AJUSTAR AL INCREMENTO DEL COSTE DE LA VIDA (IPC) EN 2014.

¿Cómo puede deducir el autor de ese artículo que no se va a hacer nada? Otra cosa, y ahí sí que hay desacuerdo, es que esas dos decisiones se aplicarán en 2014, mientras que los asistentes exigían que se aplicaran en 2013.

Intenté explicar el por qué no se pueden aplicar ahora. En cuanto a los valores catastrales, la normativa de la Dirección General del Catastro se difundió el 31/01/13 y abre un procedimiento para que tenga efecto... ¡en 2014! Ningún ayuntamiento puede establecer por sí mismo los valores catastrales de su municipio: ¡no tiene sentido que se nos exija ese imposible en Sant Feliu! ¿A qué responde esa insistencia?
En lo que se refiere al incremento del recibo del IBI en 2013
Hola nuevamente José.
Creí que el comentario se había publicado completamente, pero vi hace unos días que no. Lo completo en este tercer y último, por ahora, comentario de respuesta. Si hay más preguntas, como siempre, como con todo, las responderé.
Como dije en la reunión, el presupuesto de 2013 estaba cerrado con los números aprobados por el ayuntamiento (incluídos los del IBI) y que garantizaban, insisto, la supresión del déficit y la prestación de servicios a la ciudadanía. No sé si estuviste en la reunión, pero hubo desacuerdo también en este tema: se insistía que la congelación del IBI tenía que ser para este 2013 (y no para el 2014, como anunciamos en la reunión), y que se tenía que hacer con una revisión a la baja del presupuesto municipal. Tras un largo debate, la portavoz me pidió una próxima reunión para tratar del presupuesto municipal de este año 2013. Será informativa, porque el debate y la aprobación de los presupuestos se tiene que hacer en pleno: se hizo en noviembre y no hubo ninguna alegación (ni de la oposición ni de ninguna entidad) a los números presentados.
Como dije en la reunión, voy a tener esa reunión explicativa sobre el presupuesto. Creo que será importante para completar la información que ya dí en este blog, y a la que remito a las personas interesadas. El escrito a que me refiero es éste: http://jordisanjose.blogspot.com.es/2012/11/al-ple-de-novembre-aprovarem-el.html.
Gracias por su atención!