El Complex de piscines, ben aviat en plena forma!

Fa alguns dies que he recuperat una certa regularitat en anar al Complex de Piscines. Ahir hi vaig anar amb la Cèlia, la meva dona, i em vaig trobar, com molts altres usuaris i usuàries, amb l’aigua freda a les dutxes dels vestidors. Hi havia mal ambient als vestidors i més d’un parlava amb veu ben alta i clara, suposo que perquè jo ho sentís.

Sóc conscient de l’estat d’alguna de les instal•lacions i de les mancances originals que té el projecte de la piscina, que va entrar en funcionament fa només cinc anys. Una de les mancances es veu ben clarament a la fotografia i explica bona part del problema de la temperatura d’aigua que alguns dies hi ha als vestidors. Amb la forta inversió municipal que vam acordar ICV-EUiA-ISF i CiU a la passada tardor, tenim tota la capacitat i la responsabilitat de resoldre-ho i de garantir el ple rendiment del complex en molts pocs dies.

Anem a pams. La foto pertany a les conduccions d’aigua calenta sanitària (ACS) que anaven des dels acumuladors fins a les dutxes i que es van substituir justament l’estiu de 2011. En només quatre anys, la secció de sis centímetres de les conduccions estaven pràcticament tapades per la calç que s’hi havia acumulat. Només 4 anys! La raó inicial és molt simple: el projecte original de la piscina no incorporava descalcificador d’aigua. Però la raó principal és una altra: quan el Club Natació Sant Feliu (CNSF) ho va advertir als responsables d’esports de l’època (mandat 2003-2007), aquests van ignorar la queixa del CNSF i van tirar endavant un projecte de piscina en una zona d’aigües que tothom sap que són molt dures (d’alt contingut en calç)... sense descalcificador. El resultat, en només quatre anys, és plenament visible en la fotografia.

Un cop aprovada la intervenció municipal del Complex i un cop subscrits els préstecs necessaris per fer front a la reducció del deute del CNSF (sobretot a curt termini) i per fer les inversions necessàries per resoldre problemes com el que acabo de comentar, ens hem posat immediatament mans a l’obra. I així ho vam explicar a la primera reunió de la comissió de seguiment de la piscina, que va tenir lloc el 27 de febrer passat. I ens hem posat de manera ràpida i decidida a resoldre el problema de la calç i de les conduccions d’aigua calenta sanitària fins als vestidors.

Respecte al descalcificador, l’Ajuntament ha fet darrerament una inversió per valor de més de 43.000€. La previsió era que entrés en funcionament a inicis de març, però encara funciona a mig rendiment, perquè els instal•ladors han trobat un problema en el material subministrat i fins dilluns no tindran el nou material. Pel que fa a la renovació del circuit d’ACS ja s’ha començat la instal•lació de les noves canonades que van des dels acumuladors a vestidors. El temps previst d’execució és de dues setmanes, per tant haurà d’entrar en funcionament a finals de la propera setmana. Paral•lelament, aquesta actuació es complementa amb la substitució de totes les electrovàlvules que regulen el pas d’aigua calenta i freda, per garantir una regulació òptima dels cabals d’aigua quan algun usuari o usuària es dutxa als vestidors.

Esperem que aquesta actuació pugui suposar una millora efectiva en el subministrament d’ACS als vestidors. Si no fos així, hauríem d’abordar una tercera fase molt costosa i complexa, i que hauria estat del tot innecessària en una piscina de només cinc anys si el projecte hagués respost ja des de l’inici a les observacions del CNSF: la substitució, ni més ni menys, del tram final de la xarxa de totes els conduccions que van des de la sala de màquines a les dutxes dels vestidors, i que es troben distribuïdes a través de galeries d’instal•lacions o encastades a les parets dels vestidors. Insisteixo: espero que això no sigui necessari, per l’enorme cost d’aquesta actuació en temps i en diners.

Un cop resolt el tema de l’aigua calenta als vestidors, s’iniciaran un seguit de millores, sobretot a la sala de fitness (on se n’ampliarà superfície i es substituiran les màquines de treball localitzat i cardiovascular). Tot aquest conjunt d'inversions i millores revertiran, sens dubte, en la comfortabilitat del complex i en el seu atractiu per als usuaris i usuàries potencials de Sant Feliu i del nostre entorn. Aquest és, sens dubte, un repte imprescindible per aconseguir la sostenibilitat econòmica d'aquest importantíssim equipament públic i l'acompliment de la seva funció social en termes d’esport i salut a l’abast de tothom.

Comentaris

Anònim ha dit…
No montar un descalcificador en una piscina , sobretodo en nuestra comarca , es condenarse a este tipo de anomalias , es impensable que despues de asesorar unos entendidos en esta materia como es el actual club de natacion, en esta y en otras cosas , no se hubieran realizado.
Hacer una instalacion con un presupuesto super ajustado,a la larga supone remiendos mas costosos y complejos, luego solo falta buscar algun chivo expiatorio que aguante las bofetadas , como siempre pasa suele ser el que da la cara.