Governarem amb CiU i amb mà estesa a PSC i a PP.

Ahir vam completar el procés de decisió d'ICV-EUiA-ISF en relació al proper govern de Sant Feliu.

Primer, vam tenir una assemblea el 25 de maig, tres dies després de les eleccions, i de què ja vaig donar compte en aquest escrit. En aquella assemblea, vaig recordar el punt d'inici de les nostres converses amb tothom: un pacte preferent amb el PSC, com recollia el diari Público en unes declaracions del 7 de maig. Eren els moments inicials del procés de negociació.

En segon lloc, vam tenir una reunió amb tota la candidatura i la direcció de la coalició el dijous 2 de juny. Davant de 32 companys i companyes, vaig donar compte de l'estat de les negociacions amb PSC i amb CiU onze dies després de les eleccions. El que jo vaig exposar era, en resum, el següent: 1) amb PSC i amb CiU hi havia hagut acostaments significatius i molt similars en temes programàtics a partir del nostre guió per a les negociacions, 2) pel que fa a l'alcaldia i al cartipàs, CiU respectava la llista més votada i feia una proposta ajustada als resultats electorals de distribució de regidories, mentre que PSC insistia en la lectura d'empat tècnic i, en l'últim moment, feia una proposta de govern ICV-EUiA-ISF amb PSC amb 2 anys d'alcaldia compartida i cartipàs al 50% i 3) en les negociacions, l'actitud dels membres de CiU era unànime a favor d'un acord, mentre que per part del PSC, havíem constatat que hi havia una actitud minoritària favorable a un acord amb nosaltres. Les declaracions insistents de destacats membres del PSC a les xarxes socials en contra d'un acord amb ICV-EUiA-ISF ratificava aquest fet. Aquella reunió va constatar el que és evident: en termes de política nacional i general, estem molt més a prop de PSC que de CiU, però en el terreny concret de la política municipal, de les actituds concretes dels 6 regidors/es del PSC o dels 4 regidors/es de CiU (amb qui, en definitiva, ens hem d'asseure a les mateixes taules els propers quatre anys), les coincidències amb CiU han estat clarament superiors. Per unanimitat, vam acordar continuar el treball amb CiU. A l'endemà al matí, vaig telefonar a Josep Maria Rañé (a qui vull agrair públicament el seu treball per tancar un acord d'esquerres que ell defensava, i que en la taula de negociació em feia l'efecte que només ell defensava), per dir-li que havíem acordat per unanimitat la redacció d'un principi d'acord amb CiU a ratificar en assemblea al cap de 3 dies.

En tercer lloc, l'assemblea d'ahir, 6 de juny, amb l'assistència de més de 90 persones i a la qual pertany la foto que encapçala aquest article. Hi vam presentar el text complet del principi d'acord a què havíem arribat amb CiU, i que avui, després d'unes darreres millores de redacció, presentarem públicament en roda de premsa. Hi va haver més de vint intervencions, en què sobretot es va destacar la necessitat d'explicar molt bé aquest acord, ja que confrontarem clarament amb CiU en política nacional i treballarem colze a colze en política local. A molts assistents els hauria agradat un acord d'esquerres per a la nostra ciutat, però com vaig destacar, mentre que el PSC havia estat sempre la primera opció per a nosaltres, nosaltres hem estat sempre la darrera opció per al sector majoritari del PSC (amb els resultats a la mà, a la revista Fet a Sant Feliu, Lourdes Borrell encara deia que la seva primera opció era un govern amb CiU). Com diu el refrany, dos no es barallen si un no vol, i dos no s'entenen si un no vol. Finalment, per unanimitat, vam aprovar l'acord de govern que dirigirà l'ajuntament els propers quatre anys. Simultàniament, l'assemblea de Convergència aprovava també per unanimitat el mateix text.

Un text que valoro molt positivament i que avui al vespre presentarem públicament. Un text que mostra una clara voluntat de mà estesa a PSC i PP. És el que es recull en una part que jo considero molt rellevant de l'acord i que diu, textualment:

El govern municipal d’ICV-EUiA-ISF i CiU vol mantenir en tot moment la mà estesa al conjunt de grups municipals i assegurar la seva plena informació i participació en l’activitat i les decisions institucionals, amb una voluntat clara d’assolir de manera conjunta els grans acords de ciutat. Amb aquest fi:
  • Els quatre grups municipals tindran representació en els consells assessors, pactes estratègics i consells sectorials i territorials de participació que es creïn al llarg del mandat.
  • Els quatre grups municipals presidiran o tindran representació en tots els actes públics organitzats per l’Ajuntament o en què aquest tingui una representació institucional.
  • Els quatre grups municipals tindran participació en el conjunt dels mitjans de comunicació local, en els termes que estableixi el Consell local de Comunicació.
  • En cas que n’hi hagi, el o la gerent municipal, com a màxim responsable tècnic del consistori, es triarà amb la informació dels quatre grups municipals.
  • Es visibilitzarà especialment la unitat dels quatre grups municipals en les negociacions i acords relatius al soterrament de les vies del tren.
Aquest esperit és el que vull fer explícit des de l'alcaldia a partir del proper 11 de juny, conjuntament amb el diàleg i la proximitat constant i efectiva a la ciutadania de tots els barris i amb totes les entitats i associacions de la nostra ciutat.

Estic content, perquè sé que tots plegats hem fet una bona feina: hem parlat amb tothom i hem fet un acord programàtic que garanteix un govern estable per a la ciutat. I és que, com estic plenament convençut, per tirar endavant Sant Feliu, hem de comptar amb tothom, i ho hem de fer junts.

Comentaris

Anònim ha dit…
Benvolgut Jordi,
Felicitats i molta sort com a proper alcalde de Sant Feliu. Celebro la teva voluntat de fer de la governabilitat una qüestió participativa i oberta.
Volia preguntar-te, també, si l'acte de presentació de l'acord de govern d'aquesta tarda és obert a tota la ciutadania i, en cas que així fos, podries confirmar el lloc i l’hora, si us plau?
Gràcies!

Pau
Joaquim Fernandez ha dit…
Bon dia Jordi. Impecable, com sempre, però sóna a justificació, que no cal. I sí, certament, dos no s'entenen si un no vol, però aquest teu EM FEIA L'EFECTE en un moment de l'escrit és ben feble com a argument, i acaba essent central. Sorprenent, venint de tu. Com també ho és que acabis dient que "nosaltres hem estat sempre la darrera opció per al sector majoritari del PSC". D'on ho treus això Jordi? El sector majoritari del PSC? Em costa de creure aquesta afirmació. Vaja, no em consta. Altra cosa és que ja t'anés bé i decidissis anular la reunió amb en Rañé, sense presentar contrapropostes per mirar d'acostar posicions, per un pacte d'esquerres, que heu descartat vosaltres solets amb els febles arguments que esgrimeixes. No heu esgotat el ventall de possibilitats negociadores. Ho saps. I està bé i és legítim i no passa res. Però la voluntat del pacte que heu signat és vostra i només vostra. Cadascú ha d'assumir les seves decisions i no traspassar-les a d'altres. Abraçada, com sempre (espero i sé que t'esforçaràs per ser un bon alcalde. Sort i bona feina Jordi!).
Ferran Alberdi ha dit…
Hola Jordi, no discutiré la legitimitat, com tampoc la lògica purament local de la vostra decisió. Tinc raons personals, però, per pensar que no heu esgotat els esforços necessaris per arribar a una entesa amb el PSC en qualsevol de les dues modalitats d'acord que havia sobre la taula; que no s'ha esgotat el temps, ni s'ha aprofondit en la discussió de criteris i condicions per a fer-ho possible. Era complicat, és clar, perquè tants anys de baralla no es solucionen en 20 dies, però és en les situacions complicades a on es demostren les voluntats més fermes i valentes (això ja no va només per a vosaltres). Decebut, per tant, per no haver pogut arribar a una solució que aquesta vegada nego que fos minoritària a casa nostra.

Això no m'impideix, però, dessitjar-te molta sort i encert en el govern de la Ciutat. Ara a nosaltres ens toca treballar d'una altra forma, però amb el mateix objectiu.

Una abraçada.
Hola, Pau!
La roda de premsa de la presentació de l'acord és avui a les 19:00 al Palau Falguera.

Hola, Joaquim! Hola, Ferran!
Gràcies per propiciar la conversa en aquest tema tan fonamental. Gràcies per la voluntat d'entesa que hi ha en els vostres escrits: sens dubte, és l'esperit amb què cal encarar un doble objectiu. D'una banda i primordial, el govern de la ciutat. De l'altra, el retrobament de les dues forces d'esquerra de Sant Feliu, que jo sincerament creia que podríem abordar ja ara.
Una abraçada a tots dos i gràcies!
jsj
Dinamo ha dit…
#fail

El 50% de la gent a casa, quasi 1000 vots en blanc , quasi 400 vots nuls, que si els puguéssim veure aprendríem més de democràcia que en qualsevol llicenciatura...

Tot continua igual. Enteneu ara per què la majoria dels que continuem votant ho fem amb (oju, que vinc) fàstic?
Unknown ha dit…
Jordi, moltes felicitats, objectiu complert, reviurem Sant Feliu que bona falta li fa !! ha estat dur però heu persistit i això normalment te premi i sinò que li preguntin a en Guardiola! pel que fa al pacted e govern és ben lamentable que el PSC defensi, com nosaltres, governs de progrés però ens demani que nosaltres els donem suport allà on és la llista més votada, com fem en general i que, en canvi, en aquells llocs on la llista més votada és la nostra o no ens doni suport o, el que és més greu, intenti fer una majoria alternativa. Els pactes amb CiU solen portar problemes però amb la teva ma esquerra segur que te'n sortiràs. Sort !!!
Anònim ha dit…
Hola Jordi,
finalment seràs alcalde amb el suport de CiU. Et desitjo molta sort! Però, qui ho havia de dir, amb els del govern dels millors, del Puig i de la llei Omnibus, els de les retallades en sanitat i en educació públiques, els que donaràn suport a l'Albiol a l'ajuntament de Badalona,... Jo vaig votar un programa d'esquerres i de debó, per això espero que la influència convergent sigui mínima. El fet de pactar amb la dreta com a única alternativa, tant per part del PSC en el darrers 8 anys com per part d'ICV-EUiA ara, des del meu parer no fa més que desmobilitzar els votants d'esquerres. O ens posem a treballar plegats, o la dreta governarà al cap i a la fi a totes les institucions, governs locals, autonòmics i, l'any vinent, també a Madrid. Si realment el PSC és qui ha posat "pals a les rodes" i han fet inviable un pacte estable de govern d'esquerres a la ciutat, realment crec que necessiten fer un debat intern, seriòs i critic sobre la seva política municipal. Però, insisteixo, que heu de saber explicar molt bé aquesta "situació d'urgència" com diu l'article:

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/eleccions-22m/icv-nomes-sofereix-pactar-amb-ciu-per-barrar-pas-ppc-1017322

Molta sort!

Miguel Pavón
Bona nit, Miguel!
Encantat de conversar amb tu al meu bloc i moltes gràcies pel teu desig de sort.
Tens raó: qui ho havia de dir. El pacte amb CiU serà polèmic, ho sé. Sóc perfectament conscient que seurem a Sant Feliu amb els companys de partit de Felip Puig i Artur Mas, ho sé. Sóc també perfectament conscient que hi ha hagut esforços de la direcció del PSC per formar el govern d'esquerres que finalment no ha estat possible. Però, a l'hora de fer govern a Sant Feliu, amb qui ens havíem de seure en els propers quatre anys era amb quatre regidors amb noms i cognoms d'una llista o amb sis regidors també amb noms i cognoms d'una altra. No hi havia cap altra opció a Sant Feliu: o un govern amb CiU o un govern amb PSC. En la negociació, hem vist una actitud molt diferent per part d'un grup municipal i d'un altre, enormement diferent. I finalment, hem acordat, en clau estrictament local, un pacte amb la gent que s'ha volgut entendre amb nosaltres.
Més que "pals a les rodes" per part del PSC, he vist una certa desorientació interna, entre qui volia i qui no volia pactar amb nosaltres, potser encara massa pendents de la lamentable història del 2003. He tingut una certa sensació de Penèlope, de teixir i desteixir alhora acostaments entre les dues forces d'esquerra.
Per part meva, recullo els reptes que planteja el teu comentari. D'una banda, explicar molt bé un pacte que costarà de pair en alguns sectors. I de l'altra, per a mi de manera molt especial, tendir la mà al PSC, no furgar cap situació que generi tensió, facilitar enteses presents i, sobretot, de futur. És evident que, així, i molt més enllà de la nostra ciutat, l'esquerra (en el seu conjunt, en la seva pluralitat) no anirem enlloc.
Una abraçada i moltes gràcies pels teus ànims i pel teu comentari.
jsj