El meu primer discurs com a alcalde de Sant Feliu. Emocionat en un dia inoblidable!

Foto extreta del web de l'Ajuntament
Estimades ciutadanes, estimats ciutadans, regidores i regidors, Síndic de Greuges, parlamentaris i altres autoritats, alcaldes i alcaldessa que m’heu precedit, representants de les entitats de Sant Feliu, família, amigues i amics,

Deixeu-me començar destacant la importància que el poble pugui triar lliurement els seus representants i que avui puguem assistir amb plena normalitat democràtica a aquest acte solemne. Devem als nostres ciutadans més grans, a vells lluitadors per la democràcia com Lluís Aznar i Ascensi Martínez, que avui ens acompanya, l’enorme valor de moments com aquest. En aquest sentit, vull agrair sincerament que 16.863 persones anessin a votar fa tres setmanes en les eleccions que ens han portat fins aquí. Però tinc molt present que no arribaven al 53% de les persones que tenien dret a fer-ho. Això ens obliga a analitzar i a lluitar per corregir les limitacions del nostre sistema electoral, especialment en l’àmbit municipal. Els joves que avui es concentren a la Plaça de la Vila i a les places de tota Espanya, com també una abstenció que no podem acceptar resignadament, ens estan indicant algunes coses que cal saber recollir. En un àmbit general, una reforma de la llei electoral que permeti, entre d’altres coses, l’elecció directa de l’alcalde o alcaldessa i la possibilitat de triar persones i no només partits en la configuració dels futurs consistoris. En un àmbit municipal, l’obligació –que assumeixo clarament- d’acostar la política local a la ciutadania, de centrar-la en els problemes i les expectatives quotidians de la gent, d’incrementar els mecanismes d’informació i de participació en els assumptes públics, en els aspectes que compartim de les nostres vides, ja que som alhora persones i comunitat.

Deixeu-me, en segon lloc felicitar a totes les regidores i regidors escollits en aquestes eleccions. Hi ha nou cares noves en aquest consistori: gairebé la meitat. Us espera, ens espera, una apassionant tasca de servei a la comunitat, de treball per a aquesta gran ciutat que estimem i compartim. Vull agrair el vot als regidors i regidores que m’heu votat com alcalde, dels dos grups municipals que configurarem el proper equip de govern d’aquest ajuntament. De manera especial, vull agrair als quatre regidors del grup municipal de CiU la seva actitud i implicació en el procés d’establiment de l’acord que hem signat. Un acord que sabem polèmic vist des de fora, però que permetrà un govern estable, eficient i dialogant vist des de Sant Feliu. Però, en aquest moment solemne d’inici d’un nou mandat, vull destacar de manera clara la nostra voluntat de mà permanentment estesa als grups municipals del PSC i del PP. Volem comptar amb tothom, i els reptes que la nostra ciutat té per davant exigeix aquest capteniment. Pel seu treball per a Sant Feliu i per les seves responsabilitats en altres moments i en altres administracions, volem palesar de manera molt clara la nostra voluntat que els quatre grups municipals treballem amb la màxima informació i participació en els grans temes de ciutat, en els quals cercarem el màxim consens polític i ciutadà possible.

Vull agrair la seva presència als representats d’entitats i associacions locals que sou a la sala. En el mandat que s’obre avui, i tal com he exposat reiteradament en diversos escenaris, entitats i associacions han de ser de manera creixent protagonistes en la vida col•lectiva de la nostra ciutat, tant en els àmbits de l’educació, la cultura, el lleure, l’esport i la solidaritat, com també en els àmbits de la millora de l’espai públic i del civisme i la convivència. Estic convençut que, per reforçar aquesta institució política que és l’ajuntament, és imprescindible i previ reforçar el teixit social de la nostra ciutat, enfortir tots i cadascun dels diversos aspectes de la vida col•lectiva. Crear comunitat i equitat són dos dels objectius fonamentals en els anys que vindran, i comptem amb vosaltres com a peça fonamental per aconseguir-ho.

I permeteu-me tancar aquest capítol d’agraïments adreçant-me als homes i a les dones d’Iniciativa, Esquerra Unida i Independents per Sant Feliu, i a les 4.423 persones que han votat aquesta candidatura. Guanyar les eleccions i tenir l’alcaldia a Sant Feliu és, per a molta gent, una alegria impagable, que ve a reconèixer un treball constant de molta gent. Alguns, com en Quico, la Vicky, l’Estevet o en Santi, avui serien a la sala, però fa poc que ens han deixat. Altres, com en Joan Morejón o l’Ascensi, han fet un gran esforç, que agraeixo especialment, per viure aquest moment. Molta gent fidel a un projecte polític que, malgrat ser minoritari en altres eleccions, a la nostra ciutat ha sabut sintonitzar amb les expectatives i reivindicacions de molts barris, de molts sectors ciutadans, a partir del diàleg i el treball conjunt amb molta i molta gent. Moltíssimes gràcies, companyes i companys.

Com sabeu, sóc fill de Sant Feliu. De Lluís San José, un treballador de l’Alumini i la Matacàs, i de Teresa Buenaventura, una treballadora de Cal Corrons. A ells dec el ser com sóc i sé que tu, papa, continuaràs vetllant perquè continuï sent simplement el Jordi que vau educar i que sempre us he agraït. Sóc nét d’un camioner nascut a l’Aragó i d’un fundidor nascut al País Valencià, emigrats aviat farà cent anys a Catalunya. Sóc fill de la classe treballadora i fidel a la classe treballadora, en una ciutat que ha sabut acollir gent d’aquí i gent de fora d’una manera extraordinària. Vaig néixer en una ciutat de 8.000 persones entre els carrers Falguera i la via del tren, de xerrades a la fresca al carrer en les nits d’estiu i sirenes de moltes fàbriques marcant les hores principals dels dies. Avui, formem una ciutat de 44.000 persones que, ampliant aquell centre històric, convivim als barris de Can Bertrand, Can Calders, Can Maginàs, Falguera, les Grases, Mas Lluí, Roses-Castellbell i la Salut, Estimo la ciutat de la meva infantesa i estimo apassionadament el Sant Feliu d’avui. Una ciutat més diversa i complexa que aquella on vaig néixer, i en un context de crisi que fa que, avui, la situació sigui difícil per a un nombre excessiu dels nostres veïns i veïnes. Però en aquesta ciutat, en aquest context, és més important que mai un govern que reivindiqui els valors més bàsics de la igualtat entre totes les persones, un govern que parteixi amb tota claredat de la Declaració dels Drets Humans, que actuï des de la convicció que totes les persones neixen lliures i iguals, i que han de tenir els mateixos drets, deures i oportunitats, sigui quin sigui el seu origen o la seva situació personal, econòmica o laboral.

El govern de la ciutat, i estic segur que el conjunt del consistori i el conjunt d’entitats, agents econòmics i socials i la ciutadania, som conscients de l’excepcionalitat de la situació de crisi que vivim. La nostra prioritat serà, en conseqüència, ajudar a reactivar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació i, de manera paral•lela, detectar, prevenir i combatre les situacions de risc social que afectin a les persones i famílies més vulnerables.

Al costat d’entitats i associacions de tota mena, hem de fer una ciutat viva. Hem de millorar el civisme i la convivència des de l’educació, la cultura i l’esport com a grans eixos per a la construcció de ciutadania, com a grans àmbits en què oferir equitativament a totes les persones l’oportunitat de sentir-se part viva i activa de Sant Feliu, de fer possible que cada ciutadà se senti part integrant de la ciutat de què forma part.

El Sant Feliu que imaginem s’ha de construir de manera conjunta i col•lectiva, amb un govern local dialogant i que compti amb tothom. Hem d’establir i de fer funcionar els mecanismes que permetin una major informació del que passa a ciutat i una major participació en les decisions que prenem en aquesta sala de plens. Comptem, en aquest objectiu, amb la complicitat de tots els grups municipals i del conjunt de la ciutadania: ho hem de fer molt bé. Un dels indicadors que estem fent un bon govern per Sant Feliu és que la participació a les properes eleccions municipals sigui molt superior a la que vam tenir el 22 de maig.

Els propers quatre anys, com he exposat, prioritzarem amb claredat les polítiques socials i d’acostament del govern local a la ciutadania, però abordarem també grans projectes de definició urbana de la nostra ciutat. Estic convençut que al llarg del mandat tancarem els dos temes pendents relatius al soterrament: el finançament i el planejament de la superfície. Vull reconèixer, en aquest sentit, els treballs fets en aquest sentit per Lourdes Borrell i Juan Antonio Vázquez, continuadors de la tasca infatigable d’Àngel Merino i Francesc Baltasar. Serà també el mandat en què, al costat de les entitats, elaborarem el mapa d’equipaments educatius, esportius, culturals i socials que han de fer més factible aquesta ciutat viva i per a tothom que volem ajudar a fer possible.

Podria estar parlant hores i hores de la ciutat que ens uneix i ens enorgulleix, però vull que aquest acte no sigui pesat i sí solemne. Deixeu-me acabar tan sols amb dues imatges, molt recents, de la nostra ciutat.

Primera imatge. Fa dos caps de setmana, vam celebrar el desè aniversari de Sant Feliu Ciutat Gegantera, i aviat tindrem a Sant Feliu, a Can Bertrand, un espai que allotjarà els dos gegants que representen a totes les colles geganteres del país. Tenen el nom d’allò que desitgem intensament ajudar a fer possible a la nostra ciutat, al nostre país, al nostre món: Cultura i Treball.

Segona imatge. Dimecres passat vam assistir a la projecció del documental del 125è aniversari del naixement de Pere Dot, un treball col•lectiu impulsat per l’associació dels Amics de les Roses. En un moment del documental, es destaca la rosa com a símbol d’amor, d’amistat i de generositat, i es destaca que el fill més il•lustre de la nostra ciutat sigui un artesà de la bellesa. Avui, us proposo que ens sentim més orgullosos que mai de ser de Sant Feliu, la Ciutat de les Roses, i que cadascú, des del seu lloc de treball, des de la seva entitat, des de la seva comunitat de veïns, amb la família o els amics, assumim aquest esperit de constància i amor per la feina ben feta, de generositat i d’obertura envers els altres.

Ciutadanes i ciutadans, amigues i amics, us animo a treballar colze a colze entre vosaltres i amb l’ajuntament per un Sant Feliu de cultura, treball i roses per a tothom.

Visca la solidaritat entre les persones i els pobles!

Visca Catalunya! Visca la Ciutat de les Roses, visca Sant Feliu!

Comentaris

Montse San José ha dit…
Jordi, moltes gràcies pel discurs.
Ha estat esplèndid, emotiu i el més important, sincer!

Et desitjo de tot cor, molta sort i molt de seny en la difícil tasca que tot just acabes de començar.

Permetem un consell de germana, tingues sempre els peus a terra i no perdis el Nord, així segur que arribaràs on et proposis.

Una abraçada molt forta plena de suport i d'anims pels moments difícils que segur et trobaràs i de felicitacions per tot allò que calgui celebrar.
Anònim ha dit…
Hola,

En primer lugar mi enhorabuena al nuevo alcalde.

En segundo lugar, y tras el preceptivo tiempo para saborear la victoria, realizar el pacto que se ha realizado y la investidura posterior, como ciudadano preocupado por Sant Feliu y por los temas capitales que ahora mismo tenemos entre manos, entre los cuales se encuentra indudablemente el soterramiento, la llegada del metro a la ciudad y el planteamiento urbanístico tanto de la superficie como del resto de la ciudad (torres de 14 pisos, Mas Lluhí, Falguera, etc.)...

A mi particularmente me gustaría saber en qué va a quedar, tras el pacto con CiU, todo lo prometido y lo que iba dentro del programa. Recordemos que CiU, al estar también en la Generalitat y de razonar adecuadamente sus nuevos dirigentes municipales, podría ser un aliado enorme en estas tareas.

Particularmente el tema del soterramiento me preocupa y mucho, la llegada de la L3 del metro me preocupa, y quizá más y la reurbanización de la superficie con el tranvía de por medio... lo mismo. ¿Podría ser este el momento de visualizar físicamente lo que la ciudadanía de Sant Feliu escribimos (yo lo hice) en las jornadas de participación en el Palau Falguera en cuanto a la reurbanización? ¿se podría saber de una vez si Sant Feliu quiere una nueva carretera sobre RENFE o si lo que pidió a voces fue un paseo o rambla en esa zona? ¿podremos tener los resultados de aquellas jornadas participativas? ¿sirvió de algo todo aquello o perdimos el tiempo la gran mayoría que defendimos y escribimos que queríamos un paseo y zona verde en esa zona?

Creo que en las jornadas del Palau Falguera, en las que Ud. se encontraba tan sólo un par de filas detrás de mi en el auditorio por cierto, quedó meridianamente claro y sabemos todos perfectamente a qué único participante se aplaudió a rabiar tras su intervención donde se proponía implícitamente precisamente eso: una rambla peatonal y zona verde para la ciudad con el tranvía a los lados, elemento urbanístico no solamente posible sino el más recomendable y el que quería la gente y que el anterior equipo de gobierno pretendió desprestigiar tachándolo de "imposible", "poco acertado" y decantándose por cualquier otra cosa menos eso. Lamentable.

Me gustaría saber qué política realizarán ahora, qué posiciones tiene el actual grupo de CiU al respecto, en qué se va a concretar todo respecto a estos temas, etc. Efectivamente hay otros muchos aspectos en la ciudad, pero a mi estos me parecen los más importantes, los más esenciales y los que en el futuro van a definir la ciudad y entorno, además del modo de vida futuro de todos los ciudadanos, no solamente de Sant Feliu, sino del Baix Llobregat en general.

No será lo mismo coger la L3 y dar vueltas y vueltas innecesarias por Sant Joan Despí, que el hecho de que haya 3 paradas y de que una de ellas sea un potente intercambiador bajo la actual plaza de la estación con metro, tranvía, RENFE, taxis y buses a que el metro parase en la plaza Dot. No es lo mismo y soy perfectamente consciente de que Ud. lo sabe, pero... ¿se va a poder hacer algo al respecto?

Creo importante poder responder a todo esto a la ciudadanía de Sant Feliu porque sabe Ud. que muchos de sus votos obtenidos han ido en función de este tema.

Un saludo y felicidades de nuevo,
Sergio
Lidia ha dit…
La meva sincera enhorabona, estic ben segura que persones com la Vicky Santiago li hagués agradat molt veure aquest triomf, et desitjo molta sort en la teva alcaldia!