18/06/11: entrevista a "El Periódico".

És la primera vegada que es presenta a l'alcaldia i va guanyar. Jordi San José (ICV) va tornar el govern local de Sant Feliu de Llobregat al seu partit després de vuit anys a l'oposició. Cristià de convicció, mantindrà alguns càrrecs de la gestió anterior i no encarregarà auditories per no estendre «la cultura de la sospita». Parla cada dia amb els acampats i els posarà un lavabo portàtil encara que sap per endavant que li plouran crítiques.
Foto de Guillermo Moliner a El Periódico

-¿Què va ser el primer que va fer quan va arribar dimarts com a alcalde?


-Saludar tots els treballadors i demanar una reunió amb tècnics i directors. Després vaig convocar els joves que havien pertangut al Consell d'Infants de la ciutat a una reunió perquè m'expliquin els seus problemes, inquietuds i conèixer el que passa al carrer. La joventut està desconnectada de la política i aquest factor s'ha de reconduir. Molts joves se'n van perquè senten que aquí no tenen espais ni oportunitats.

-¿Com valora el govern local socialista dels últims vuit anys?

-Hi ha dues etapes diferenciades. En el primer mandat l'ajuntament va rebre uns recursos sense precedents i es va reformar la carretera, es van fer les piscines i es va firmar el conveni per soterrar la via del tren. Però en els últims quatre anys va arribar la crisi, la divisió del govern i es van distanciar del ciutadà. Tot i així, van fer coses bones amb els recursos de l'Estat i la Generalitat.

-¿Llavors per què no va pactar amb el PSC i va formar govern amb CiU?

-Perquè ells no ho van voler. Preferien ser a l'oposició. Ho van dir per Twitter.

-¿Quina és la seva prioritat?

-La gestió municipal ha de garantir la cohesió ciutadana. Hem fet guarderies, piscines i equipaments però ¿ens hem preguntat quants nens no hi poden anar perquè els seus pares no ho poden pagar? Hem de repensar la política fiscal dels municipis. Se subvencionen tots els serveis sense importar els ingressos de les famílies i només s'ajuda les persones que estan en condicions extremes, en general els immigrants, a través dels assistents socials. Algú que guanyi 900 euros no pot pagar el mateix que un altre que en guanyi 3.000. Vull un model com el de Terrassa. Ara els serveis es pagaran en funció dels ingressos i per poder-ho tirar endavant consultarem les dades fiscals.

-¿A quin tipus de serveis afectarà aquest canvi?

-A tots els municipals: guarderies, equipaments esportius, escoles de música i campaments d'estiu. No podem permetre que el mileurista cregui que solament ajudem l'immigrant i que acabin votant partits com PxC o PP que al final van contra els seus interessos. Cohesió social és que tothom pugui accedir als serveis municipals i si un carrer està més ben asfaltat o més malament és una cosa secundària.

-¿Farà retallades?

-Encara no conec la situació financera de l'ajuntament tot i que tinc la sensació que no és desastrosa. No faré cap auditoria perquè no vull estendre la cultura de la sospita. Tampoc hem acomiadat tothom, solament els que crèiem que servien altres interessos que no són els del municipi. Però hem conservat gent de confiança de l'anterior govern.

-¿És realista mantenir la promesa de soterrar la via de tren?

-Sí. El soterrament no és només necessari per a Sant Feliu sinó per millorar les freqüències de la línia R-4 que està afectada pel pas a nivell que és un coll d'ampolla per a la xarxa. Sóc optimista que es faci abans del 2015 perquè està pendent l'aplicació de l'Estatut, el traspàs de Rodalies i el pla d'inversions.

-¿Ha parlat amb els indignats que estan acampats a la plaça de la Vila?

-Parlo cada dia amb ells. Els proporcionaré un lavabo perquè no molestin els bars, encara que ja sé que em diran de tot. Els vaig dir que fessin propostes concretes i que les portessin al ple i van contestar que s'ho pensarien. Vull que participin encara que m'hagin anomenat xoriço. A mi, que l'any 1995 vaig guanyar 15 milions de pessetes a la loteria i ho vaig regalar tot al Servei d'Ocupació, a la Creu Roja i al Front Polisario.

-¿Si tingués 18 anys estaria allà?

-És clar que sí.

Comentaris