"El niño yuntero", de Miguel Hernández, cantat per Víctor Jara.


Avui fa 68 anys de la mort del poeta Miguel Hernández. Malalt i a la presó, amb la sola acusació de comunista. Va néixer només 32 anys abans: enguany se'n celebra, a tota Espanya, el seu centenari.
El seu poema "El niño yuntero" és tot un retrat de la injustícia ancestral contra la que es va rebelar l'Espanya republicana i democràtica. És molt coneguda la versió que n'ha cantat Joan Manuel Serrat, que acaba de treure, per cert, un altre disc sobre el poeta d'Oriola.
He triat, però, una altra versió per homenatjar Miguel Hernández. La del cantant xilè, Víctor Jara, també comunista, també assassinat pel feixisme, també culpable tan sols de ser home de cultura i lluitador contra l'explotació de la classe obrera.
Jo, que no vaig militar mai al PSUC, reivindico l'honor de dir-se comunista, malgrat tantes coses, com també és un honor dir-se cristià, malgrat també tantes coses. Homes com Miguel Hernández o Víctor Jara, com milers de miguels i víctors anònims, ens reconcilien amb una idea i un pensament que, malgrat tot, cal tenir presents per no caure en el parany que la misèria que encara oprimeix milions de niños yunteros arreu de Sudamèrica, Àfrica, Àsia sigui considerada com a normal, com a inevitable.
¡Salud, camaradas!