PECCat i Sant Feliu: Can Bertrand com a oportunitat, no com a maldecap.

Parlem de debò de cultura, d'equipaments culturals, de Sant Feliu, de com construir la nostra ciutat, de voler comptar amb tothom. I contraposem-ho a l'anar fent, a la improvisació, al "¡dejadme zolo!", al només voler sortir a la foto.

Parlem de la nau de les sedes, a Can Bertrand. De la gran fàbrica creada l'any 1861, com ens informa el Centre d'Estudis Comarcals en aquesta pàgina, de la qual he tret aquesta foto:


Parlem del que, per a PSC i CiU, havia de ser Can Bertrand: havia de ser primer, la Casa Àsia, segon, el Museu del Còmic i finalment, tercera opció, -que potser la consideraven "un mal menor"?-, biblioteca municipal. Aparentment, un maldecap. Però, en realitat, una gran oportunitat per a Sant Feliu.

I parlem també d'una proposta, o més ben dit, d'una visió cultural per a Sant Feliu, per part de qui té la responsabilitat de governar la ciutat. De la seva absència present, de la seva força passada (qui no recorda l'Àngel Merino regidor de Cultura, el millor que mai ha tingut Sant Feliu?), de la seva possible i necessària vitalitat futura.
Parlem també del PECCat. Del Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya per al període 2009-2019, que està en fase final d'elaboració, que té el consens de les diputacions i la Federació i l'Associació de Municipis, i que va presentar el Conseller Tresserres el 14 de maig de 2009. Us podeu descarregar aquí la nota de premsa informativa.

Crec que és imprescindible, per a qui estigui interessat en aquest tema tan estratègic, una visita completa i sovintejada al web del PECCat que ha creat el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat.
En síntesi, les dotacions d'equipaments que el PECCat estableix per als municipis entre 20.000 i 50.000 habitants són les següents, amb els corresponents codis fixats pel Pla:

- Arxiu municipal (AM2),

- Biblioteca central urbana (BCU),

- Centre cultural polivalent (CCP2), entre 1.700 i 4.200 m2 de superfície construïda,

- Espai escenomusical (E2), entre 2.000 i 5.000m2, entre 300 i 500 places.

- Espai d’arts visuals (AV1), entre 400 i 600 m2.

El PECCat estableix, per a aquests equipaments, un finançament conjunt de la Generalitat del 50%. Obre també les portes a finançar altres equipaments que, més enllà dels previstos al Pla, vulguin tirar endavant els ajuntaments.
Però el PECCat determina que els ajuntaments han de planificar quins equipaments volen, en quina ubicació i amb quines característiques. Els ajuntaments han de fer, doncs, els seus mapes d'equipaments culturals, els quals, segons la Generalitat:

han de permetre als municipis plantejar un escenari de planificació de la
seva oferta d’equipaments culturals en el marc del desenvolupament cultural del municipi i en sintonia amb els criteris que estableix el PECCat.


s’hauran d’aprovar pel ple de l’ajuntament, prèvia validació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació realitzarà convocatòries periòdiques per atorgar subvencions als municipis per a la realització d’aquests plans, i donarà suport als municipis durant el procés d’elaboració.

A ICV-EUiA ens consta que l'equip de govern ha encarregat (jo no sé encara a qui) la redacció d'una proposta de mapa d'equipaments culturals, evidentment per complir amb el que marca el PECCat. Però no en sabem ni un borrall. Ens consta també que les entitats culturals de Sant Feliu no en tenen gaire més idea. I hi tindrien molt a dir: estic convençut que ès imprescindible la veu del Centre Parroquial, l'Ateneu, la Unió Coral, el Casino o Cinebaix com a entitats locals amb patrimoni o gestió del mateix, al costat de la veu òbviament imprescindible del govern de la ciutat. Tots amb informació, amb criteri, amb capacitat de proposta. Tots a una.

La situació d'enrocament i aïllament de l'equip de govern és tan intensa que, després de demanar-ho repetidament en plens i en comissions informatives, hem hagut de presentar aquesta instància per saber què tenen entre mans Vázquez i Burgui.
En el proper ple del mes de desembre, exigirem el coneixement públic i el diàleg ciutadà entorn dels documents amb què treballa l'equip de govern i que, en definitiva, han de ser el punt de partida sobre el mapa d'equipaments que el PECCat estableix i que ICV-EUiA estem reclamant incansablement des de fa mesos.
És evident, doncs, que n'haurem de parlar, n'haurem d'enraonar...
(Però no em puc estar d'un dubte final: quan proposaven a Can Bertrand la Casa Àsia, ho feien seguint el PECCat? quan proposaven el Museu del Còmic, ho feien seguint el document de mapa d'equipaments que tenen tan curosament a recer? ara que proposen una biblioteca, en quin altre document de planificació s'estan basant? I si ens haguessin donat el museu, on haurien fet la biblioteca? Tenen alguna planificació, algun criteris de prioritat, alguna idea? Com deia, n'haurem de parlar... i molt!)


Ah! I ara me'n vaig a Can Ricart, a la darrera vegada que s'hi inaugura una exposició dels nostres amics pessebristes, abans que sigui completament un edifici d'oficines i despatxos.

(Bé... la darrera... fins a maig de 2011. Després, està en les mans de tothom que torni a ser-ho... quan un altre ajuntament faci, cercant la implicació i l'acord amb les entitats, el mapa d'equipaments de Sant Feliu)

Comentaris