Dankon, doktoro Zamenhof!!!


Avui fa 150 anys que va néixer a Polònia el doctor Ludwig Zamenhof. Metge oftalmòleg, passarà a la història per haver inventat una llengua "per als qui tenen esperança": l'esperanto.

Quan vaig veure "La ciutat cremada", hi va haver una imatge que em va impressionar: la dels obrers anarquistes que, en el seu combat per un món nou, es troben en petits grups per estudiar esperanto, per aprendre la llengua dels treballadors units de tot el món, cap país per damunt de cap altre, cap llengua per damunt de cap altra. L'esperanto havia de ser "el llatí dels obrers".

Quan era petit, ens visitava una amiga de la meva àvia, Miss Mery Jung, una dona alemanya, valenta, culta, forta, que sabia parlar set idiomes, que havia fugit de l'Alemanya nazi. Ella parlava esperanto i me'n va ensenyar algunes nocions. Em va sorprendre la simplicitat, la manca d'excepcions. Si saps una arrel, ja saps automàticament fer els femenins i els plurals. Recordo l'exemple que em va ensenyar: si "germà" es diu frato, el femení "germana" és fratino (tots els femenins es fan afegint l'afix -in-. Tots sense excepció!) i els respectius plurals són fratoj i fratinoj: tots els plurals acabats en el sufix -j sense excepció. En tres línies, ja has après TOTA la la formació de nombre i gènere dels substantius en esperanto. Tres línies i sense excepcions: un geni el doctor Zamenhof!!!

Aquesta fotografia fa pensar molt en la de Francesc Ferrer i Guàrdia. No sé si ell també estudiava esperanto, o si ho feien deixebles seus, com el nostre Mestre Esteve. Tots formaven part d'un pensament humanista, laic, igualitari i internacionalista. Uns ideals sempre vigents, uns ideals que van voler reflectir també en una bandera, que representa l'ideal esperantista en tot el món, amb el verd de l'esperança, amb l'estrella de cinc puntes com els cinc continents:




Us convido a donar un cop d'ull a un llenguatge fantàstic, creat al servei d'una utopia més fantàstica encara. Visiteu, si teniu una estona, el portal http://es.lernu.net/

Gràcies, doctor Zamenhof. Dankon, doktoro Zamenhof!!!


Comentaris