Dimecres, 5-N, a les 18:00, manifestació en defensa de l'ocupació i la indústria.

Demà passat, seré a la manifestació, just abans d'anar al programa mensual d'Esplugues TV en què també debatrem sobre política industrial. Després, en algun altre escrit, m'agradaria parlar d'ocupació i indústria a Sant Feliu: la pèrdua de sòl industrial a Hoechst, el retard en la creació de sòl industrial a les Grases, la viabilitat de noves activitats econòmiques a Sant Feliu, el que cal esperar i el que cal exigir de la Sànson, la formació professional, l'impacte de l'atur,...

Caldrà les veus de tothom en aquests dos moments: dimecres per dir ben alt que ens cal aturar la destrucció de la indústria, que ens cal aconseguir una indústria sostenible i competitiva, creadora de treball i de riquesa; i més endavant, per veure com fer això possible a Sant Feliu i a la comarca del Baix Llobregat.


Comentaris

Anònim ha dit…
Unes reflexions al voltant de la industria Sant Feliu:
Si observem la transformació que han tingut els nostres polígons industrials, la situació es realment preocupant i la podriem resumir en:

1 - Perdua de la industria base, provocada per la deslocalització.
Es molt evident la paulatina desparició de la industria a SF, podem veuro.ho de forma clara en la industria metalúrgica que practicament ha desparegut del Polígon: el sector de la griferia es pràcticament inexistent, la KD ha reduit espai de fabricació,ha desparegut Motllos Rotllan, MOLFISA esta contorlada pels acrredors ( i l'ajuntament crec que no ha mogut ni un dit, el tema es greu i si fesim un estudi rigoros del tema veuriem que la magnitut es important.

2 - Conversió de la superficie industrial per superficie comercial i de serveis logisitics.

L'espai de les naus industrials es susbstitueixen per magaztems, exemples els que vulguis: Moltllos Rotllan - ara Transports Luchana, Exin (Molins) ara Distribució de Jardineria, Sedal (griferia), ara magatzerm del productes importats de china, Distrubuidors de Cerveses, de Bolleria (Martinez, els exemples estan a dojo.
l'ultim la conversió de naus industrials en un sistema de lloguer de petits magaztems pels particulars, antigues industries son ara magaztem d'AXA seguros, etc. etc. El Polígons s'estan convertint en zones de servei logístic...

Caldria veure que podem fer sobre la qüestió, recordo que fa una anys es va tirar endavant la realització del P.I el Pla com a Zona de Urgente Reindustrialitzación (ZUR) i ara s'esta convertint en magazetms, amb el que comporta de perdua de llocs de treball reals, de increment de la mobilitat dels treballadors residents a Sant Feliu i altres problems derivats. Cal preguntar-se podrem viure fent tots i totes de cambrers o transportistes i mossos de magazetm ?. Doncs sembla que aquest es el destí si seguim els postulats dels que defensen la teoria: de que Catalunya serà logística o no serà... desgraciadament des de la mateix aGeberalitat.
Crec que no hem de resignar-nos i que cal impulsar politiques que ens permetin recuperar la inciativa industrial que peremtin l'existència d'uns poligons industrials reals, on el sol industrial estigui garantit, i per tant cal posar-hi límits a la profileració d'espais logisitics i comercials, limitant-lo a un percentatge controlat de la superficie dels polígons, garantint d'aquesta manera un sol industrial económic i menys influenciable per les fluctuacions del mercat immobiliari.

Així mateix crec que les carregues fiscals haurien de ser majors pel que fa a l'utilització de l'espai per activitats logístiques poc generadores de llocs de treball.

Encara que evidentment es una qüestió que no es pot resoldre únicament des de una perspectiva solament local, crec que podem fer quelcom i donat que el tema mereix una bona reflexió a fons, proposo organitzar unes jornades amb sindicats i empresaris i el conjunt de la societat civil per a reflexionar col·lectivamnet sobre la qüestió i cercar solucions i propostes a curt i mitjà termini.

lucamar