Piscina a canvi de pisos?

En el darrer ple de l'Ajuntament es va aprovar inicialment el projecte d’un nou pavelló a les Grases, completant el Parc Esportiu del mateix nom. Nosaltres hi vam votar en contra: és un vot que requereix explicació, abans que algú digui que Iniciativa no vol un pavelló.

En els seus inicis (mandat 1991-95), el Parc Esportiu de les Grases es va preveure amb tres grans actuacions, a desenvolupar en aquest ordre: el camp de futbol, l’estadi d’atletisme i un pavelló amb piscina. Aquell mandat es va fer el camp, al 95-99 es va fer l’estadi i en el mandat 1999-03 s’hi havia de fer la piscina. Era un acord del primer govern en què va entrar el PSC, encara amb en Cesc d’alcalde. En la revista del PSC Actualitat Socialista de març del 2000 podíem veure:

Per fer aquella piscina, hi havia ja un acord gairebé a punt de signar amb la UFEC per construir-la i gestionar-la en el calendari previst (inauguració al 2002). Per diverses circumstàncies, el PSC es va desmarcar del seu plantejament inicial. Posteriorment, la UFEC va desestimar la inversió a causa de diferències internes imprevistes. Amb el canvi de govern i d'alcaldia, hi ha un nou emplaçament i un nou gestor: serà a la Rambla i ho portarà el Club Natació Sant Feliu. Va ser un acord final unànime, que també -amb alguns dubtes- vam recolzar des d'Iniciativa.

Ho vam fer, però, després d'un debat intern en què vam constatar que caldria una segona piscina a Sant Feliu: al Parc Esportiu de les Grases, de lleure (és a dir, fons d'1,40 metres, que invalida la competició però la fa gaudible per tothom) i amb coberta retràctil, que pogués ser descoberta a l'estiu. Amb aquesta proposta ens vam presentar a les eleccions el 2007 i vam obtenir un suport electoral que aniria bé no ignorar.

Aquesta segona piscina va ser qualificada reiteradament d'innecessària pel PSC, per CiU i per ERC. Sense anar més lluny, en el ple del 28 de juny de 2005 tant Burgui com Vázquez van dir que el complex de piscines de la Rambla complia amb escreix les necessitats de la ciutat, que qualsevol altra piscina seria innecessària i inviable i que, a més, seria competència deslleial amb la piscina gestionada pel Club Natació.

La sorpresa, però, va arribar amb la campanya electoral de la primavera passada. De cop i volta, Sant Feliu necessitava una segona piscina i havia de ser al Mas Lluí.

Hi hauria una manera molt fàcil de saber si Sant Feliu necessita una altra piscina i de decidir-ne la millor ubicació. Una manera, a més, amb què tots estaríem d'acord i ningú no en dubtaria. Es tracta, com ja vam demanar fa uns mesos, d'elaborar amb temps i amb la participació de les entitats esportives i tots els grups municipals el Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM), tal com està previst a la legislació catalana de l'esport. És a dir, es tractaria de planificar des de la participació democràtica i no des de l'imposició del corró del govern i el silenci de la ciutat,

Això implicaria necessàriament la voluntat de l'equip de govern d'elaborar el MIEM de forma coneguda i transparent i, mentrestant, no hipotecar els seus resultats aprovant projectes que, com a mínim, són discutibles. No sembla, però, que això sigui així: el ple de setembre va aprovar un pavelló sense piscina al Parc Esportiu de les Grases i tot sembla indicar que la segona piscina de Sant Feliu anirà al Mas Lluí.

Hi estaria plenament d'acord si, com seria de desitjar, fos el resultat d'un planejament conegut i transparent dels equipaments esportius de la ciutat. Ben al contrari, però, tot sembla indicar que la decisió de la piscina correrà paral·lelament a la nova intentona de l'equip de govern de requalificar les zones verdes del Mas Lluí. És possible que puguem trobar-nos davant una operació -a la qual tothom seria lliure de posar qualificatiu...- de "piscina a canvi de pisos"?

Comentaris