A tres setmanes de les municipals, aquí va la meva porra!

D'aquí a tres setmanes, votarem per escollir els governs locals de tota Espanya. Divendres que ve, just quan comencin l'Exposició Nacional de Roses i la Fira, començarà la campanya electoral. Tret dels i de les militants de partits que, com jo, votem sempre en clau política, i que ja estem molt actius en xarxes, en les paradetes al carrer, etc. veig poca intensitat en la campanya. Jo tinc molt clar que votaré la Lídia Muñoz i Sant Feliu en Comú Podem, però vull fer una visió del panorama local deixant de banda el que, d'altra banda, és ben sabut i conegut. I amb la meva porra… per ajudar a animar aquesta precampanya que s’acaba!

Per començar, crec que hi ha un tema decisiu que és previ i que afecta totes les eleccions municipals, de vegades amb més i de vegades amb menys importància: votar en clau local o votar en clau de política general? I després hi haurà la reflexió entorn els pactes, que considero absolutament inevitables. Amb aquestes premisses, aquí van la meva anàlisi i la meva porra!

1) Crec que en les darreres eleccions municipals de 2019, va haver-hi moltes persones que van votar en clau decididament de política general, al marge dels candidats i programes locals. 

Vaig veure claríssimament que el vot d'ERC creixeria enormement a Sant Feliu quan, el divendres a la nit que es tancava la campanya electoral de fa quatre anys, l'Oriol Junqueras, des de la presó, va demanar: “Allibereu-me amb el vostre vot!”. ERC no tenia ni un sol regidor el 2011, en va tenir tres el 2015 i, amb aquest clam d'Oriol Junqueras, cinc al 2019. Tinc la impressió que, en un context de menor conflicte polític entorn el procés i de divisió interna dels indepes, aquest vot a Sant Feliu ha tocat sostre i que no farà créixer a ERC, però es mantindrà alt perquè el vot indepe és estable i prioritza aquest objectiu a qualsevol altre factor, i perquè en la pugna general entre els indepes exconvergents i ERC, crec que a Sant Feliu seran els d'Oriol Bossa qui s'emportin el gat a l'aigua. El fitxatge estrella del Manel Carrión hi ajudarà, sens dubte. En la meva futura porra al Feta, a ERC li mantindré 5 regidors i a Tots som Sant Feliu n'hi donaré només un.

La política general, més que la clau local, va explicar la irrupció de Ciutadans a l'Ajuntament el 2015, a costa del PP, que al 2011 tenia 4 regidors. Més que per candidats i propostes locals, Ciutadans va arribar a l'Ajuntament en clau antiindependentista, en el mateix context de polarització que va fer créixer a ERC. Al 2015 va obtenir 2 regidors, i al 2019, també. Al 2023, ni es presenten. Però els seus i les seves votants aniran a votar en la seva majoria, a qui considerin que millor recull la seva prioritat antiindepe. Així que jo crec que la desaparició de Ciutadans reforçarà al PSC, que crec que passarà de 6 a 7 regidors i regidores, i farà possible el retorn de l'Elisabet Ortega (una excel·lent regidora!) a l'Ajuntament. Per tant, a la meva porra posaré 1 regidora al PP. D'altra banda, la política general també va fer créixer el propi PSC en les eleccions anteriors, quan va passar de 4 regidors/es al 2015 a 6 regidors/es el 2019. El bon predicament de Pedro Sánchez i de Salvador Illa consolidarà un resultat més basat en política general que en trajectòria i programa locals, i crec que passaran de 6 a 7 regidors/es. Aquesta serà la meva porra.

2) Estic convençut també que aquest 2023, qui voti per programes i candidats/es en clau local, votarà sobretot a Sant Feliu en Comú Podem. I en molta menor mesura, a Veïns.

És evident que nosaltres també ens beneficiem d'un factor extern positiu de la importància de la companya Yolanda Díaz, però aquest un factor més, crec que no determinant, del nostre creixement de vot en aquestes eleccions. Crec sincerament que creixerem perquè recuperarem vot de 2019 que pensi sobretot en Sant Feliu, que consideri que ara cal pensar més en Sant Feliu que en cap altre factor. Més que cap altre factor, aquest 2023 decidirem qui gestionarà les polítiques de transformació urbana després del soterrament, alhora que es consoliden les polítiques socials a la nostra ciutat. I qui analitzi trajectòries passades i compari propostes de futur tenint en compte aquesta prioritat local, estic convençut que ens votarà de manera clara i convençuda. Per la importància del moment, doncs, crec que passarem de 5 a 6 regidors/es. També des d'aquesta perspectiva local, però sense cap perspectiva de ser decisiu, crec que es mantindrà el vot fidel de Veïns per Sant Feliu, i Silvestre Gilaberte, el respectable ex-regidor nostre tan vinculat a la memòria democràtica i sindical, mantindrà el seu seient al ple.

3) La meva porra de resultats per als 21 regidors i regidores és, per tant:

  • PSC: 7.
  • Sant Feliu en Comú Podem: 6
  • ERC: 5
  • Tots som Sant Feliu: 1
  • PP: 1
  • Veïns: 1

4) Cap partit arribarà, ni de lluny, a la majoria absoluta. I per a l’alcaldia, els pactes, per tant, seran inevitables i imprescindibles. Tornaran a ser cosa de tres, però crec que sense necessitat del suport de cap dels grups petits, que tindran un paper més aviat testimonial. Crec també que només hi haurà tres opcions de pacte (com al 19) i que totes tres estaran obertes. En campanya, per tant, els tres partits grans ens mirarem de reüll perquè sabem que aquest tema estarà molt present en els debats i els actes electorals, que no el podrem defugir, però que tampoc el podrem condicionar amb paraules fora de to o amb desqualificacions innecessàries. Tot i que, i amb això acabo, no em puc estar de recordar que al 2015 vam arribar a un acord de govern amb el PSC…. quan els socialistes ens havien portat als tribunals per l’IBI! Al final, els resultats manen i la voluntat del millor govern per Sant Feliu prevaldrà. I per això, perquè els resultats manin amb claredat i en clau prioritàriament local, a què ja saps per quina candidatura em presento i per a qui et demano el vot d'aquí a tres setmanes?

Comentaris

Anònim ha dit…
S'oblida de Sant Feliu VIVA que estic convençuda de que aconseguirà escons. SFCP 6?? Vaaaa!!!