El 15 de juny de 1977 a Sant Feliu.

La notícia de fa exactament 45 anys era evidentment aquesta:


Però, quinze dies després d'aquella data històrica, la portada del Boletín de Información Municipal va ser aquesta:

Portada del Boletín Municipal núm 250, de juliol de 1977. Imatge: "En este lugar, exactamente, se construirá el paso inferior de peatones, en las proximidades del colegio "Modelo".


Començo per una crida: si algú té fotografies particulars de les primeres eleccions generals de la democràcia, de fa 45 anys exactament avui, faria un servei a la ciutat si les presta a l'Arxiu Municipal per tenir algun testimoni gràfic d'aquella jornada històrica. No hi ha ni una sola fotografia de l'Ajuntament d'aquella data. Ni tan sols hi ha cap menció al Boletín Municipal de les eleccions generals a la nostra ciutat. La democràcia va arribar a Espanya, però el darrer ajuntament franquista de Sant Feliu no li va dedicar ni una pàgina al seu Boletín, fora d'un quadre amb el resultat de les eleccions... als municipis del nostre partit judicial. Comproveu-ho en aquest enllaç.

Al 15 de juny de 1977, el plànol de Sant Feliu que algun funcionari o funcionària municipal va fer servir per ubicar, per primer cop, els col·legis electorals, va ser aquest:

Era un ajuntament de carrers del 18 de Julio, de José Antonio, de Sargentos Provisionales, de General Moscardó, de Almirante Carrero Blanco, de Víctor Pradera, de Calvo Sotelo, de Duque de Veragua, de Teniente Barcelona, de los Mártires, del Ejército, del Caudillo... Un ajuntament que ja se sabia fora de lloc, fora de joc... però ja explicaré en un altre escrit el desgovern de Sant Feliu i el "campi qui pugui" dels fidels al franquisme entre les primeres eleccions generals del 15 de juny de 1977 i les primeres eleccions municipals del 3 d'abril de 1979. La Transició els va venir gran i els va passar per sobre. Però, per sort, el funcionariat va fer bé la seva feina i l'administració municipal va anar funcionant. I es van establir els primers col·legis electorals. Van ser aquests:





Comentaris