Municipalitzem les municipals!

Avui,  28 de febrer, falten exactament quinze mesos per a les properes eleccions municipals, que tindran lloc el 28 de maig de 2023. Quinze mesos per finalitzar un mandat que serà sempre recordat per la pandèmia en la seva creu i per l'inici de les obres del soterrament en la seva cara.


El tram final del mandat 2019-2023 és inèdit a la nostra història local i serà decisiu per marcar el futur de la nostra ciutat a curt i mig termini.

Per què és inèdit?

D'aquí a tres mesos, hi haurà un relleu a l'alcaldia que no s'ha produït mai: Sant Feliu tindrà, per primer cop, un alcalde d'ERC. Si no hi ha sorpreses, entre maig i juny, la Lídia Muñoz haurà de renunciar al seu càrrec en un ple, i, en un altre ple posterior,  l'Oriol Bossa haurà de ser escollit amb el vot dels Comuns i, com a mínim, un vot de Tots Som Sant Feliu (TSSF). 

Repeteixo: si no hi sorpreses. No és descartable que el PSC torni a presentar la seva pròpia candidatura a l'alcaldia (de fet, és el que jo vaig fer quan Vázquez va renunciar i Lourdes Borrell va ser alcaldessa la primera meitat de 2011), però és altament improbable que els exconvergents no votin a Oriol Bossa com a futur alcalde de la nostra ciutat, malgrat la seva guerra oberta en la política catalana. Tot i que tot pot donar mil voltes de cop (només cal mirar el febrer que ha tingut el PP), tot fa pensar que tindrem un any d'alcalde independentista d'aquí a només tres mesos.

El fet de tenir un alcalde independentista a Sant Feliu determinarà, en la meva opinió, el discurs i l'actuació de dos dels tres partits que ens disputarem l'alcaldia d'aquí a quinze mesos. De fet, que hi hagi tres partits amb opcions al maig de l'any que ve, és l'altre fet inèdit de les municipals de 2023. En els primers vint anys de la democràcia local recuperada, l'hegemonia comunista era indiscutible, amb en Cesc Baltasar al capdavant. En els següents vint, l'alcaldia era cosa de dos: o Iniciativa o PSC (Vázquez entre 2003 i 2010, i després vam recuperar l'alcaldia al 2011 i fins ara). Al 2023 serà, per primer cop, cosa de tres: Comuns (continuadors del PSUC i d'ICV i EUIA), PSC i ERC.

Com deia, tal com jo ho intueixo i sense tenir bola de vidre, viurem una situació inèdita en què PSC i ERC jugaran les seves cartes els propers quinze mesos en clau independentista (ERC) i en clau antiindependentista (PSC)

En la meva opinió, ERC es bolcarà a Sant Feliu: el simbolisme de guanyar les municipals a la capital del Baix Llobregat és molt important, i, en conseqüència, el partit prioritzarà Sant Feliu en les agendes tant d'Oriol Junqueras com del President Aragonès. Oriol Bossa estarà totalment recolzat i acompanyat pel seu partit en l'any que sigui alcalde. Un alcalde independentista a Sant Feliu serà una de les grans apostes d'ERC, que buscarà el màxim de vots en clau indepe tant a TSSF com en electors i electores que abans votaven Iniciativa i que, especialment al 2019 (quan Junqueras des de la presó va implorar "allibereu-me amb el vostre vot"), van votar per primer cop ERC. 

També en la meva estricta opinió, el PSC es bolcarà en guanyar el màxim de vot antiindependentista, sobretot de Ciutadans (està per veure què puguin fer candidatura) i de Veïns (que també està per veure si podran tornar-se a presentar). 3500 vots entre uns i altres són un pastís molt llaminer al qual el PSC es llançarà de cap. A més, el PSC té a favor el vent de cua que li dóna la presidència de Pedro Sánchez en els complicats temps que ha presidit en coalició amb nosaltres el govern d'Espanya (pandèmia, crisi econòmica, volcà a la Palma, oposició salvatge de PP i Vox, guerra d'Ucraïna,...).


Per què és decisiu?

Però... de debò el futur de Sant Feliu s'ha de definir i decidir en un debat a favor o en contra de la independència???

En la meva opinió,  els grans reptes del govern local en el proper mandat són dos: 1) consolidar la recuperació econòmica i social després de la pandèmia, i 2) l'acabament de les obres del soterrament i el posterior inici de les obres de la urbanització de la superfície. Quin d'aquests dos grans reptes de Sant Feliu se situa en el debat a favor o en contra de la independència???

És clar que en totes les eleccions hi ha un vot polític, de militants i simpatitzants dels diversos partits politics. Però, en unes municipals, la major part d'electors i d'electors valoren els candidats i les candidates del municipi pel seu treball i per les seves propostes del municipi. És bo que sigui així: cada debat polític té el seu escenari polític i, en unes eleccions municipals, és el debat municipal que es visualitza en el ple allò que ha de ser prioritari. En concret, a Sant Feliu, el treball i les propostes per a Can Calders, Can Bertrand, Can Nadal, Can Maginàs, Falguera, la Salut, Mas Lluí, les Grases i Roses-Castellbell han de ser la raó principal del vot a les municipals. I aquí, la trajectòria, l'experiència, la representativitat i el treball dels homes i les dones que avui militen a Sant Feliu en Comú Podem és immillorable: el nostre resultat al llarg de quaranta anys ho demostra!


En conclusió: cal municipalitzar les municipals!

Continuar treballant perquè tot estigui a l'abast de tothom, per la suficiència, qualitat i accessibilitat dels serveis públics, per polítiques i serveis per a tothom, des de la petita infància fins a la gent gran, per reduir desigualtats i avançar en equitat i justícia social amb propostes concretes per a Sant Feliu... només es pot fer amb regidors i regidores que, per  damunt de tot, pensin en les 46.000 persones que fem gran Sant Feliu.

Continuar treballant per un espai públic de qualitat a tots els barris, per integrar plenament els nous espais creats pel soterrament a la ciutat que ja tenim i estimem, per tenir una visió global i sostenible de Sant Feliu i el seu entorn, perquè a l'Ajuntament es debati, per exemple, sobre si cal o no una nova promoció d'habitatges assistits per a gent gran més que no pas les estratègies dels partits pro i antiindependentistes... només es pot fer amb regidors i regidores que, per  damunt de tot, pensin en les 46.000 persones que fem gran Sant Feliu.

Que ERC vulgui consolidar vot amb l'independentisme i que PSC vulgui guanyar el màxim de vot amb l'antiindependentisme, ens deixa a Sant Feliu en Comú Podem amb l'oportunitat i la responsabilitat de continuar prioritzant els propers quinze mesos (i com sempre!) el treball centrat en Sant Feliu, en tots els barris de Sant Feliu, en les 46.000 persones que fem gran Sant Feliu.

Amb la Lídia Muñoz al capdavant, amb la persona més capacitada per governar la nostra ciutat, continuem prioritzant Sant Feliu, treballant pel Sant Feliu d'avui, proposant el Sant Feliu de demà: municipalitzem les municipals!!!

Comentaris