16 a 19 de febrer: jornades sobre la Transició a Sant Feliu.

 


Com cada any cap al febrer, l'Ateneu, el Centre d'Estudis Comarcals i l'Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat. organitzen unes jornades entorn de la memòria democràtica, de coneixement i de reconeixement a la lluita contra la dictadura i la recuperació de la democràcia. Enguany, les jornades se centren en les lluites socials i democràtiques en els anys setanta i la Transició. I se centren molt també en aquelles lluites i en aquells moments a la nostra ciutat.

Les jornades començaran el dimecres 16. I començaran amb una conferència de l’historiador i periodista Marc Andreu, que ha estudiat a fons aquell període. Presentarà una visió global del moment de la Transició i de la importància de les mobilitzacions i les lluites socials en aquells anys decisius. El títol ho explicita amb claredat: "Els moviments socials a la Transició Democràtica" (dimecres 16, 18:30, a l'Ateneu).

Dijous abordarem específicament la importància d'aquelles lluites a la nostra ciutat. Ho farem en una taula rodona que presentarà la Neus Ribas, cap de projectes del Centre d'Estudis Comarcals, i en què quatre persones analitzarem quatre lluites fonamentals a Sant Feliu en la dècada dels setanta: 
  • la lluita per la plena escolarització i l'ensenyament públic, que explicaré jo mateix,
  • la lluita per l'ambulatori i la sanitat pública, que explicarà la María Jesús Bono,
  • la lluita per l'espai públic i contra l'especulació, que explicarà l'Àngel Merino,
  • la lluita en defensa de l'ocupació i els llocs de treball, que explicarà Jesús Martínez.
Títol?: "Lluites socials i construcció democràtica a Sant Feliu de Llobregat" (dijous 17, 18:30, a les Tovalloles).

Divendres s'analitzarà i es debatrà sobre les lluites i la repressió en un altre context concret, també capdavanter en les lluites socials i democràtiques. Ho farà la historiadora i periodista Agustina Merino: "La repressió franquista a Euskadi i Navarra" (divendres 18, 18:30, al Centre Cívic Mas Lluís)

I dissabte, programa doble!

Al matí, itinerari "Quan les parets parlen" (trobada a les 11:00 a la plaça Laujar de Andarax). Presentarem un recorregut per quatre escenaris que concreten i expliquen les lluites que haurem explicat el dijous anterior a les Tovalloles. Un itinerari explicatiu gratuït que volem oferir regularment a les persones d'arreu  interessades en aquell període, i que s'inclourà en els programes del Memorial Democràtic de la Generalitat.

Al vespre, al teatre! "En Bangkok también hay ratas" (Companyia La Voz Ahogada, Sala Iberia, 19:00). Una obra que explica i ret homenatge al paper fonamental de les dones en les lluites obreres i socials dels barris de la ciutat de Barcelona: no us la podeu perdre!!! El preu a taquilla será de 10€, i podeu comprar entrades anticipades a 8€ a l'Ateneu, al Centre Cívic Mas Lluís i, més fàcil impossible, per internet a www.entrapolis.com.

En resum, unes jornades amb tres I: interessants, importants, imprescindibles!!!