Sare Bigi School.

Gàmbia és un petit país de la costa atlàntica africana, enclavat dins de Senegal. 1,7 milions de persones en 10.000 km2 (la meitat de la població metropolitana barcelonina en el triple de territori). És un país pobre, molt dependent del turisme i dels diners que hi envien els emigrants. Ara que el món és efectivament un mocador, Gàmbia és a quatre hores d'avió... o a uns quants dies en patera. Com Senegal o com les veïnes Guineas (Bissau i Conakry). Cada cop tenim a Sant Feliu més veïns i veïnes que vénen d'aquests països, ja no tan llunyans. També al centre Mirabolà hi ha alguns nois que tenen el cor partit entre l'Europa on volen i podran construir el seu futur i l'Àfrica on haurien volgut i no haurien pogut construir aquest futur.

Coses de la vida: el nostre fill Samuel va passar quatre mesos de l'any passat a la costa gambiana. De novembre a febrer, el que havia de ser una barreja d’aventures i vacances, va acabar sent també la descoberta d'un país, unes gents i les seves alegries, problemes i esperances. I també hi va conèixer tres petites ONG que treballen per fer possible que, en un futur proper, els nens i les nenes de Gàmbia puguin construir, com nosaltres, el seu futur prop de casa seva: jugant als rius propers, sense necessitat del risc d'ofegar-se en mars llunyans. Catalans i espanyols que ajuden en termes de treball, sanitat i educació. I en Samuel va decidir col·laborar-hi.

Àfrica Stop Malària és una entitat (fundada per santfeliuencs, a més) que treballa per prevenir aquesta malaltia causada per mosquits tropicals. Cultivant vida és una ONG que impulsa la construcció de pous, horts comunitaris i una agricultura diversificada i sostenible. I la Fundación ITT està fent possible dues escoles infantils de 3 a 8 anys en dos petits poblats, on fins aleshores les escoles més properes eren a uns 5 km de distància.

Sare Bigi és un d'aquests poblats on actua aquesta ONG. És un poblat dispers que no arriba a mil habitants, la major part infants, de l'ètnia fula. L'Escola té entorn de 150 nens i nenes, ubicats en un sol i petit edifici, que se'ls ha fet... moooolt petit. Un dels dies que en Samuel va anar-hi, el van acompanyar a més dos més dels nostres fills (en Marc i la Raquel) que també van fer un petit tast d'una setmana del país més petit d'Àfrica. També en van tornar enamorats! En aquells dies, en Samuel va conèixer l'Eva i en Roberto, una parella d'informàtics que viuen a cavall de Gàmbia i Madrid, membres de la ITT Foundation i creadors de l'escola. I va decidir col.laborar-hi. I ens ha embolicat a tota la família, i hi volem embolicar a molta gent! Objectiu: Fer un segon edifici per acollir en condicions a alumnes avui posats amb calçador en aules provisionals d'encanyissat.




El primer que hi va implicar va ser l'artista local Gerard Sancho. En Gerard va crear un logo per a la Sare Bigi School i va fer les planxes per a la seva impressió. A mi m'agrada molt:

Els nens i les nenes fula estan imprimint a la pròpia escola bosses i samarretes amb un disseny solidari "Made in Sant Feliu". Mireu que bé li queda a Mr. Remy, el director de l'escola:



Bosses i samarretes que es venen als turistes a Gàmbia... i bosses i samarretes que també podeu encarregar  i obtenir a Sant Feliu! Aquí, per exemple, una samarreta amb la Cèlia, la meva dona:

Si trobeu al Samuel pel carrer, només cal que li demaneu tantes bosses i/o tantes samarretes com vulgueu. Però serà molt més fàcil demanar-les entrant a l'Instagram del projecte d'ampliació de la Sare Bigi School. Si el que preferiu és una donació, la podeu fer accedint directament al web de la ITTFoundation.  Col.laborareu a mantenir rialles com aquestes!:


I tot això sense oblidar que, per tal que aquests infants que riuen puguin tirar endavant la seva vida al seu país, no n'hi ha prou amb el voluntariat. És clar que el voluntariat i els ajuts són imprescindibles per mitigar la pobresa, però també és indispensable voler entendre les causes econòmiques i polítiques de la pobresa i participar activament en política per superar-les, tal com jo mateix explicava i remarcava aquí.        

En tot cas, un agraïment infinit a les ONG que estan treballant sobre el terreny per millorar el present i el futur de Sare Bigi i de tots els sarebigis d’Àfrica... i a tu, que segur que aviat et veuré per Sant Feliu amb una bossa o una samarreta solidària amb aquests infants que et somriuen!