Farmacèutica, energètica, alimentària, menstrual, habitacional,...??? Diguem-li pel seu nom: pobresa..

 Ahir, a les notícies de la 1, vaig veure aquesta notícia sobre l'anomenada "pobresa farmacèutica". Fa unes setmanes, en el seu discurs de presentació a la investidura, Pere Aragonès parlava de "pobresa menstrual". Com cada hivern, hem llegit notícies sobre la "pobresa energètica", a cada notícia de desnonament es parla de "pobresa habitacional", a cada Gran Recapte es parla de "pobresa alimentària" i des de les escoles es viuen amb cruesa els efectes de la "pobresa infantil".


Molts adjectius per a un sol substantiu: pobresa. També "disfressem" la pobresa amb altres substantius: vulnerabilitat, precarietat, risc d'exclusió, situació de dificultat... Com si fossin sinònims, com si no poguéssim dir pel seu nom a la impossibilitat continuada de viure d'una manera digna per una manca també continuada d'ingressos suficients.

Quan rebia l'alumnat en les visites escolars a l'ajuntament, sempre preguntava als nois i noies pel principal problema que creien que hi havia a Sant Feliu. La resposta més freqüent era "el soterrament", sens dubte. També algunes altres, però a molta distància: el preu dels pisos, la neteja, l'aparcament,... En vuit anys de rebre milers d'estudiants en persona, ni en una sola visita va sortir el drama que colpeja a milers de persones soles i de famílies a la nostra ciutat: la pobresa. Fins al tal punt és (o l'hem feta!) invisible.