Un 10 a la gestió municipal en temps de coronavirus.



Em sento afortunat de tenir l’Ajuntament, el consistori, l'equip de govern i l'alcaldessa que tenim. No és una afirmació fruit de la militància i els anys d'experiència compartits amb la Lídia i els companys i companyes del Grup municipal. Ni de lluny. És una afirmació fruit de la meva anàlisi de cinc factors claus en la gestió d'una crisi:
  • la coordinació institucional,
  • la unitat política,
  • la transparència i informació,
  • el funcionament dels serveis bàsics,
  • i, sobretot, l'atenció i els serveis a les persones i famílies més vulnerables.

La coordinació institucional.
Recordem que l'estat d'alarma va entrar en vigor oficialment el mateix dissabte 14 de març després de la seva publicació al BOE. Una setmana abans, es van declarar els dos primers casos de Covid-19 a Sant Feliu. Des del mateix 7 de març, l'Ajuntament actua en tot moment de manera coordinada i lleial amb la Conselleria de Salut de la Generalitat, tant en l'atenció sanitària, com en els protocols generals de prevenció com en els criteris de comunicació. En la setmana clau del dilluns 9 al divendres 13, la coordinació amb la Generalitat és completa, tant en el compliment de les seves normes (la més important va ser el tancament de les escoles el divendres 13) com en la consulta de les decisions prèvies i immediates que va prendre l'equip de govern: tancament anterior de les escoles bressol, funcionament telefònic i telemàtic de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC), suspensió de la Setmana de la Poesia i de tota activitat pública aquell mateix cap de setmana,... Posteriorment, coordinació també plena amb la Delegació del Govern de l'Estat, en tits els termes establerts el el Decret d'estat d'alarma i la seva pròrroga https://www.santfeliu.cat/go.faces?xmid=35129 ins al proper 26 d'abril. Els treballs de desinfecció de les nostres residències de gent gran per part de la Unitat Militar d'Emergències (UME) n'és només un aspecte molt visible, però la coordinació entre les tres administracions ha estat completa i lleial. Molt bé per part municipal en aquest punt.

La unitat política.
Estem vivint, tothom ho sap, una crisi sense precedents i de la qual encara en desconeixem l'abast. Estem presenciant un ús partidista i oportunista de la crisi per part de PP i Vox a l'Estat que fa vergonya profunda. També a un intent del president Torra d'aprofitar interessadament la crisi fins i tot utilitzant un epidemiòleg per exigir la dimissió d'un altre... i enviant cartes de denúncia a governs europeus que no havien fet ni la quarta part del govern espanyol denunciat. Per contra, a Sant Feliu, tots els grups municipals han anat a una, amb algun matís que no qüestiona aquesta unitat. La mostra més clara va ser l'aprovació per unanimitat de tots els punts del darrer ple del 2 d'abril, i les declaracions de tots els portaveus en aquell ple. Cal agrair aquesta actitud de tots els partits polítics de la ciutat. I també posar en valor el paper de la Lídia per teixir a poc a poc aquesta unitat política i social a la nostra ciutat. Molt bé pels 21 regidors i regidores, i molt bé especialment per a l'alcaldessa en aquest punt.

La informació.
Com ja he dit, el 7 de març es van saber i immediatament es van comunicar els dos primers casos de Covid-19 a Sant Feliu. Informació clara i completa: aquesta ha estat i continua sent el criteri bàsic de l’Ajuntament. Per tots els mitjans i amb tots els interlocutors. Amb un espai especial a la pàgina web oficial, amb una programació especial a Ràdio Sant Feliu, amb una informació permanent a Facebook, Twitter i Instagram, donant a conèixer tant la informació municipal com la de la Generalitat i l’Estat, de les entitats, de la ciutadania. Amb una comunicació constant amb els centres sanitaris, escoles i instituts, entitats de la ciutat, usuaris i usuàries de serveis municipàls, famílies ateses pels serveis socials, etc. Admetent que hi pot haver algun error o mancança en casos puntuals, crec sincerament que no s’hauria pogut fer millor tampoc en aquest punt.

El funcionament dels serveis municipals.
Aviat farà un mes del Decret d’estat d’alarma. Un mes que sortim cada dia a les vuit del vespre per agrair la seva tasca als serveis sanitaris que atenen els nostres veïns i veïnes malalts, però també als serveis que fan possible que tot funcioni quan és imprescindible que les coses més bàsiques funcionin. I aquí s’hi han deixat la pell tant els treballadors de la distribució i l’alimentació, com molts serveis bàsics que depenen de l’Ajuntament: la policia local, els serveis de neteja viària i de recollida d’escombraries, la neteja i desinfecció d’equipaments municipals, les treballadores socials, l’atenció telefònica i telemàtica a la ciutadania, els serveis de manteniment de la ciutat, els mitjans de comunicació municipals com he dit abans,... La decisió de no cobrar les quotes  de serveis municipals mentre duri la pandèmia és també una molt bona decisió, com també ho són la gratuïtat de la zona blava o els autobusos urbans. La gerent, Àngels Salas i l’equip directiu municipal, com també el conjunt de la plantilla i els seus representants sindicals, han sabut organitzar la resposta a l’emergència i crec, sincerament, que ho estan fent molt bé. Deixeu-me que esmenti el paper sempre callat però imprescindible del regidor responsable d’aquest àmbit de treball, el company Manel Martínez.

L’atenció a les persones i famílies més vulnerables.
És evident que una situació de crisi no afecta per igual a totes les persones. En la crisi de 2008, els rics es van fer més rics, la classe mitjana es va empobrir d’una manera desconeguda fins llavors i qui ja ho passava malament encara ho va passar pitjor. Afortunadament, avui tenim un Govern d’Espanya que de cap manera actuarà de la mateixa manera que fa dotze anys. Un govern del PSOE i Unidas Podemos (és a dir, també del PSC i d’En Comú Podem) que ja ha plantejat un escut social per protegir la ciutadania i que, un cop acabada la crisi sanitària, no doni lloc a una crisi econòmica i social devastadora. Aquesta sensibilitat i coherència del Govern d’Espanya té també concreció al govern de la nostra ciutat. La primera mesura va ser atendre l’alimentació dels nens i nenes amb beca menjador, avançant-nos fins i tot a la lenta actuació de la Generalitat en aquest tema. Amb Càritas i Creu Roja, hem atès l’alimentació de les persones grans usuàries del menjador social i aquelles altres que hem detectat en aquests temps de crisi. L’Oficina d’Habitatge assessorarà a les persones amb dificultats per atendre els pagaments de lloguer o d’hipoteca. Ja s’han desplegat i explicat les mesures econòmiques per a la defensa dels llocs de treball. Fins i tot s’ha fet una campanya per compartir Internet per a l’alumnat que no tingui wifi a casa seva. 

En resum i per acabar. Vull expressar el meu agraïment a la totalitat de la plantilla de l’Ajuntament i de les empreses concessionàries per la seva feina i el seu compromís en moments com aquests, al conjunt dels grups municipals (PSC, En Comú Podem, ERC, Ciutadans, Tots som Sant Feliu i Veïns per Sant Feliu) pel seu capteniments respectuós i unitari, el meu suport a l’equip de govern (En Comú Podem i ERC) per les cinc raons que he expressat i la meva felicitació a l’alcaldessa, Lídia Muñoz, per la seva sensibilitat i la seva actuació com a representant de la ciutat i de la institució en aquests moments. S’estan fent les coses que toquen, s’estan fent amb la informació i la implicació de tothom, i s’estan fent bé. Com he dit a l’inici d’aquest escrit, em sento moooolt afortunat de tenir l’Ajuntament, el consistori, l'equip de govern i l'alcaldessa que tenim.




Comentaris

Marc ha dit…
Dius...

"En la crisi de 2008, els rics es van fer més rics, la classe mitjana es va empobrir d’una manera desconeguda fins llavors i qui ja ho passava malament encara ho va passar pitjor. Afortunadament, avui tenim un Govern d’Espanya que de cap manera actuarà de la mateixa manera que fa dotze anys."

Però si tu eres del Govern i cobraves 4000€ + Dietes + Vés a saber què de la guardiola pública! Mentre la gent es quedava sense feina i sense casa!

Si, tenim clar que el govern ens donarà a tots i totes les treballadores on més mal ens farà. I que quan en Florentino digui que ja n'hi ha prou tornaran les aglomeracions a la obra i a la RENFE.
Marc,
Per a la teva informació (si és que t'interessa estar ben informat més enllà del propi bla bla bla):
"El meu sou, les meves dietes, les meves reflexions".
https://jordisanjose.blogspot.com/2014/07/el-meu-sou-les-meves-dietes-les-meves.html