Mercat dels dilluns: convé parlar-ne per millorar-lo.

1978: mig mercat  dels dilluns al carrer Can Calders (llavors, Ruiz de Alda. foto de l'Arxtiu Comarcal)

1978: l'altre mig, al carrer Sant Josep (Foto de l'Arxiu Comarcal)

En el ple de juliol, es va debatre una moció sobre el mercat dels dilluns ("el mercadillo"), que va llegir un veí del carrer Sant Josep, Sr. David Muñoz. Aquesta moció demana un estudi per reubicar el mercat en un altre punt de Sant Feliu i garanties, entre tant, en matèria de seguretat.

Vaig viure nou anys al final del carrer Sant Josep, davant l'Escola Falguera. He de confessar que la grua se'm va emportar el cotxe tres vegades, i que alguna altra vegada la policia em va trucar abans de les set del matí perquè retirés el cotxe per poder posar les parades. Però també he de dir que, tret de moments puntuals com els que a mi mateix em van passar, ningú em va dir en aquells nou anys que calia treure el mercat del carrer. També, des de les primeres eleccions municipals democràtiques, em sembla recordar que cap partit polític ha fet cap proposta de trasllat: ni tan sols s'han esmentat en gairebé quaranta anys de campanyes electorals per al nostre ajuntament. Tothom és conscient (almenys fins ara) que hi ha uns inconvenients que cal preveure (sobretot d'aparcament i de circulació al barri), però que hi ha uns avantatges per facilitat d'accés, continuïtat de parades, proximitat al Mercat municipal i de dinamització del comerç del barri que compensen. És evident, però, que hi ha marge de millora i que cal analitzar i compartir les millores possibles.

La moció presentada al ple es va rebutjar: 10 vots en contra (nosaltres i el PSC), 2 abstencions (PDeCat) i 7 vots a favor (ERC. C`s, PP, Veïns i Luis S.). Per part del govern, la regidora Maria Cinta Daudé va fer una exposició completa i clara dels motius del nostre vot contrari, i va avançar alhora algunes de les millores amb què ja s'està treballant i que caldrà acordar i formalitzar a la tardor. La moció demana un estudi per reubicar el mercat dels dilluns: acord en una part i desacord en l'altra. Acord en l'estudi: fins al punt que ja s'està fent. Desacord en la reubicació: entenem que és l'adequada. És evident que algun partit pot proposar una ubicació alternativa: disposats a parlar-ne, però insisteixo que ningú (ni tan sols els que van votar a favor) no ho ha fet fins ara. Amb motiu de les eleccions de 2019, algun partit pot presentar alguna proposta concreta, més que sumar-se genèricament a una petició de trasllat: que analitzin altres opcions, les valorin, les comparteixin, etc. Vaja, que facin d'oposició...

La Maria Cinta va fer un recorregut històric pel "mercadillo". Ubicat des de primers del segle XX prop del Mercat Municipal, "la Plaça", al carrer Falguera: fins a la remodelació del Palau Falguera encara hi havia la numeració a les voreres estretes que portaven al Mercat. Amb el creixement de Sant Feliu dels anys seixanta i setanta, es van anar provant altres ubicacions, partint inicialment el mercat dels dilluns en dos. Quan jo era jove, una part al barri de Can Calders i una part al carrer Sant Josep, com es pot veure a les dues fotos que il·lustren aquest article. Més tard, una part a la Rambla i una altra al passeig Sant Joan. Més tard, entre el passeig Sant Joan i el carrer Sant Josep. I des de fa prop de trenta anys, en la seva ubicació actual al carrer Sant Josep.

El mercat de Sant Feliu té una demanda evident a la nostra ciutat i ofereix un servei del que ni podem ni volem prescindir. Hi ha a l'entorn de 120 parades, i va des del carrer Ramon y Cajal (cantonada del Palau Falguera) fins al carrer Josep Teixidor (cantonada de l'Institut Martí Dot): ocupa, per tant, una longitud de carrer de 600 metres, tots en pla i tots amb amplada suficient, per permetre, aproximadament 1,2km de parades (a banda i banda). En l'estudi que estan fent tant des de Promoció Econòmica com des de Mobilitat, s'estan objectivant els problemes concrets als quals cal donar resposta i que va explicar clarament la Maria Cinta:
  • el més important, és la desorientació que provoca el canvi de sentit de circulació els dilluns al matí per la prolongació del carrer Falguera, i que podria comportar algun problema de seguretat a les hores d'entrada i sortida de l'escola i de l'institut.
  • s'han identificat alguns punts amb passos massa estrets per vehicles d'emergència.
  • i, finalment, l'afectació en places d'aparcament.
Estem treballant en una proposta que aborda els temes esmentats, proposta que treballarem amb l'associació dels paradistes, i que presentarem a tots els grups municipals, a l'Associació de Veïns, als comerciants i al veïnat interessat durant la propera tardor. Una proposta que limitarà la longitud del mercat i aprofitarà millor els espais disponibles a l'entorn del carrer Sant Josep, amb una nova ordenació que millorarà l'accessibilitat de les persones que cada dilluns utilitzen "el mercadillo" i millorarà la circulació de vehicles al seu voltant, eliminant els punts de risc de conflicte. Una proposta, com dic al títol, per millorar-lo, però no per traslladar-lo.

A curt termini, per tant, no hi ha previsió de traslladar el mercat dels dilluns. Això no treu que, en l'evolució urbanística futura de la nostra ciutat, sorgeixin altres possibilitats que avui encara no existeixen. En tot cas, qualsevol possible opció futura de trasllat s'haurà de fer comptant amb les característiques d'un servei que cal mantenir i el màxim acord ciutadà sobre possibles nous emplaçaments que, insisteixo, ara com ara no tenim damunt la taula.

Comentaris