No es tracta de salvar el planeta, es tracta de... salvar la Humanitat!!!

  1. La concentració de diòxid de carboni és un 40% més alta que en el període pre-industrial.
  2. L'activitat humana ha causat la major part de l'escalfament entre 1951 i 2010.
  3. La superfície de la Terra s'ha escalfat 0,85ºC en el període 1880-2012,
  4. Les onades de calor i les grans tempestes són més freqüents des de la dècada dels 50.
  5. El gel de l'Àrtic ha disminuït una mitjana de 3,8% per dècada des de 1979.
  6. S'espera que el nivell del mar creixi entre 26 i 82 cm cap a l'any 2100.
  7. Només un escenari agressiu de mitigació (de les emissions de gasos d'efecte hivernacle) pot limitar l'increment de temperatura per sota dels 2ºC.
Font: QUINTO INFORME DE EVALUACIÓN DEL GRUPO INTERGUBERNAMENTAL DE EXPERTOS SOBRE EL CAMBIO CLIMÁTICO. 2013.

Fa dies que volia escriure sobre la Cimera del Clima a París. És la vint-i-unena (21a!) conferència anual de les Nacions Unides sobre el clima. La primera va ser el 1995 a Berlin i potser la més coneguda és la tercera, a Kyoto, el 1997, de la qual va derivar el Protocol de Kyoto, que per primer cop incloïa compromisos de reducció d'emissió de gasos... i que avui dia ni EEUU ni Xina encara no han assumit ni signat. Ho faré més endavant, però no em puc estar d'un primer comentari, entorn d'una idea central que considero benintencionada però profundament equivocada: "hem de salvar el planeta".
No es tracta de salvar el planeta!!! Som un simple gra de pols en l'univers que, sense nosaltres, no trigaria gaires dècades a recuperar-se. Em va impressionar aquest reportatge, que convido a veure per entendre que no és el planeta el que corre perill, sinó nosaltres mateixos:


Som a temps d'evitar-ho, però cada cop tenim menys temps per evitar-ho. La solució haurà de passar tard o d'hora també per un canvi de model polític i productiu. En la meva opinió, per un nou model de democràcia econòmica i ecològica, que no es governi des de les borses i els mercats de valors, sinó realment des de governs que subjectin i controlin els dos factors claus que han causat la desaparició successiva de diverses civilitzacions: l'esgotament dels recursos i el creixement de les desigualtats. Com sempre diem des d'ICV, les banderes roja i verda sempre juntes.

No sigui que, com en l'escena final de "El planeta dels simis", algú es pregunti què va passar fins arribar a la desaparició de la nostra civilització:


Comentaris

Anònim ha dit…
Salvar la humanidad cuando no eres capaz de hacer obras sin casi matar un bebé? Sin reconocer todos los errores? Sin querer ser transparentes en el control de las obras?

Dado que tu ayuntamiento lleva mas de 6 meses sin querer contestar a estas cuestiones me voy a encargar de recordartelo en tu blog, que tu incapacidad casi mata un bebe de 15 meses y encima tu ayuntamiento obstruye toda accion para sancionar a los responsables...

No me identifico, porque no hace falta. Ya sabes mi nombre y sabes que no pienso parar, nunca lo hago