Què cal mantenir i què cal canviar del Nadal i els Reis a Sant Feliu?

Foto de Marc Rius al Fet a Sant Feliu
Ja han passat les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis. Un cop més, moltes famílies han accentuat el goig d'estar junts i altres han patit amb més intensitat els seus problemes o les seves absències. Ahir, milers d'infants van viure amb intensitat la il·lusió dels Reis d'Orient (l'única mon(tri)arquia que m'apassiona!) i demà passat la tornada a l'escola marcarà definitivament la fi d'uns dies especials. D'uns dies que, espero i desitjo, han de continuar sent especials per anys i més anys.

De com ajudar-hi des de Sant Feliu és del que vull parlar en aquest escrit. A l'espera de la revisió que de les festes faci el Consell de Cultura que properament s'ha de constituir i la Comissió de Festes que espero que se'n derivi, m'agradaria enraonar amb qui hi tingui interès sobre alguns dels aspectes merament locals de les celebracions nadalenques.

Et demano l'opinió, si és que t'agrada la idea d'enraonar amb altra gent sobre aquests temes, sobre les qüestions que organitza l'Ajuntament, directament o en col·laboració amb altres entitats. És a dir, sobre l'enllumenat nadalenc, les festes de la Nit de Cap d'Any, el campament del Patge Shelin, la Cavalcada i el lliurament de cartes als Reis, la programació d'activitats en aquestes dates, etc.

M'agradaria no enraonar amb anònims, tot i que no els eliminaré (mai no ho faig). Les opinions són molt més consistents amb noms i cognoms, i em comprometo a respondre i a mantenir la conversa amb qui els doni.

Gràcies per endavant a qui vulgui aportar la seva visió sobre aquestes festes que acaben de passar!

Comentaris

Mireya Mahedero ha dit…
Hola Jordi,

Com que aquest any he viscut les festes des d'una altra perspetiva, visquent molt més les activitats adreçades a la canalla, m'agradaria donar la meva opinió al respecte.

Crec que les activitats pels infants s'han d'intentar veure des de la seva òptica, i no des de la dels adults. Per tant, considero que no cal fer una gran ostentació invertint molts diners en carrosses molt luxoses, quan els nens el que esperen ansiosament són els tres reis amb molts caramels. Per això m'ha agradat aquesta cavalcada sense grans luxes però amb l'essència, demostrant així que sense destinar molts recursos les necessitats poden ser cobertes, i que la solució no és retallar sino gestionar bé les despeses en base els recursos disponibles, prioritzant en les necessitats bàsiques de la ciutadania.

Espero que el patge Shelin es converteixi en tota una institució a Sant Feliu com el Mag Maginet ja ho és a Cornellà i que aquest any ha fet els 30 anys. Del patge, sobretot el que m'agrada és que visita molts llocs de la nostra ciutat, i tant de bo l'any que ve es pogués apropar a tot arreu, seguint així la línia iniciada a les darreres festes de la tardor amb diverses activitats per tots els barris.

Per últim, sí que m'agradaria destacar dues activitats: El Tió de Nadal ¡ la campanya de recollida de joguines de la Creu Roja. Crec que han de comptar amb tot el recolzament de l'ajuntament, no en un sentit estrictament econòmic (que ja ho fa no tant sols en aquestes iniciatives sino en altres potser molt més importants o bàsiques, com per exemple, la recollida d'aliments), sino fomentant la participació de la ciutadania en aquestes activitats solidàries (a les escoles, a les associacions de veïns, al casal d'avis, fent servir les publicacions de l'ajuntament, etcètera) potenciant així valors i principis que com a ciutat necessàriament hem de tenir, i ajudant sobretot a moltes families, veïns i veïnes que ho estant passant molt malament, i en especial respecte a aquestes dues campanyes que he citat, donant il.lusió a tots els nens i nenes. Per tant, m'agradaria que Sant Feliu fós una ciutat modèlica en aquest sentit, educant els nostres fills en aquests valors tan importants i bàsics en el seu desenvolupament com a persones.
Moltes gràcies pel teu comentari, Mireia!
Afegeixo algunes coses que he sentit aquests dies.
- he rebut comentaris unànimes relatius al Patge Shelin i a la Cavalcada.
- he rebut comentaris diversos respecte a l'enllumenat (massa per a alguns, massa poc per a altres) i la no arribada dels Reis amb el Trambaix (era idoni per als més petits, que no poden esperar al vespre, diuen uns; massa fanfàrria per a tan poca estona, diuen altres)
- he rebut comentaris negatius en relació a l'hora de finalització de les festes de la Nit de Cap d'Any.
- una persona em va dir una veritat de perogrullo, que recollirem: "no toqueu el recorregut de la cavalcada, que està molt bé. Però si ja sabeu que dura 3 hores, per què poseu en el programa que comença a les 6 i arriba a la plaça de la Vila a les 8?". Més raó que un sant.

Bé, qüestió de recollir valoracions ciutadanes per anar millorant unes festes que hem de fer el possible perquè perdurin en els seus vessants familiars, infantils, culturals i educatius, comptant amb un factor comercial que no hem de negligir però que hem de situar en la seva justa mesura.
Sonia Moyano ha dit…
Les activitats les veig bastant correctes a nivell general, potser en temes d'enllumenat l'únic que trobo una mica en falta es una mica d'uniformitat a tot el poble i que siguin una mica mes Nadalenc, suposo que per això s'hauria de fer entre totes les assossiacions que les hi posen, ja que al menys els llums que es posen a la Salut i Can Calders mai sabem que son ¿estalactites?¿triangles nadalencs? i en altres barris es veuen més lluent.

A nosaltres aquest any s'ens va complicar una mica la cavalcada primer per motius de suposo planificació, ja que va aparcar un camió a la zona de carrega i descarrega del carrer europa, que comprenc que han de treballar, però aquest dia en les zones de pas de la cavalcada s'hauria de parlar amb els comerços per intentar evitar això que fins les set i llarg no hi va passar per allà, ja que per aquest motiu i per el comportament d'alguns adults que s'obliden que sobretot la cavalcada es per els petits, la nostra petita i el meu cosi varen tenir que sortir a la zona de pas per poder veure alguna cosa amb les consecuents "veniu aquí" i el primer rei ni el van veure tot i que eren a primera fila.

Jo aquest any m'havia propossat intentar comprar tots els regals possibles a sant feliu, ja que crec que és important fomentar el nostre comerç, i tot i que la iniciativa dels 12.000€ de l'assossiació es una bona iniciativa crec que no es tan "motivant" per comprar com altres mes directes... suposo perque a mi m'han donat unes quantes paperetes/calendaris però com sempre tinc a la ment, això no em tocarà no sé ni on son... Crec que una possibilitat de fomentar el comerç podria ser durant la temporada nadalenca donar "diners" o xecs només bescanviables als comerços de sant feliu que a lo millor aquests 12.000€ es reparteixen entre més compradors i fan que es compri d'una manera més massiva a la població... per exemple els tipics "vals de 3 euros per compres superiors a X" o del 10% del valor de la compra fins a X valor... o coses així.... però clar això ho tindria que valorar bé l'associació de comerciants i veure que els hi compensa més....

Crec que més o menys es les esmenes que penso, però son petits detalls o petites queixes, ja que en general veig de manera conforme les activitats realitzades.
Jordi Santamaría ha dit…
Jordi Santamaría Ansaldo.

Molt Bona tarda,

Pregu en disculpeu per no escriure en Catala, al parlo força be, pero no tinc coneixement per escriura aquesta bonica Llengua.

Benvolgut Sr.Jordi:
Vull agreir a voste, aquets mitja de di la nostra opinió....
....Desde mi humilde perspectiva adquirida durante muchos años por haberme disfrazado de Rey y Papa Nöel, me gustaría aportar lo que pienso:
En la Linea de la llegada de los Reyes. El Palau Falguera es un lugar idóneo y más real imposible!.
Los Ciudadan@s que esperaron la salida de la cabalgata del Palau Falguera, fueron muchas personas, yo diría que más personas que en la parada del tranvía del año pasado.

Estoy a favor de un ahorro en los aspectos de lujo y revertirlos en aspectos sociales de primera necesidad.
Al día siguiente de nuestra Cabalgata me puse a buscar comparativas de otras Ciudades, y mi valoración de la que hacen las distintas asociaciones de nuestra Ciudad es muy alta. Los trajes de los Reyes y pajes no tienen nada que envidiar.
La Jaima, que alberga a los Reyes para recibir las cartas de nuestros niñ@s, puedo asegurar que no la he encontrado en mi revisión de otras cabalgatas, con la pasarela que le da un aire de más suspense y emoción al pequeñ@ que se acerca de la mano de un paje y rodeado de sus Padres.

El escenario próximo a los tronos es propicio para que los Padres puedan hacer las fotografías a sus hijas e hijos, diría que bastante cómodamente pueden obtener un recuerdo de dicho evento.
Puede que una representación de la adoración al niño Jesús de los Reyes en la Catedral, sería un acto barato y que nunca se ha visto en Sant Feliu de LLobregat( comprendo que si fuera de mucho interés no todo el mundo podría verlo, el que llega más tarde a la Plaça de la Vila, le sucedería lo mismo, no ve a los Reyes de cerca.
Resumiendo: De acuerdo con la Sra. Myreia de que el lujo se puede compensar con visión desde la perspectiva del niño o niña en forma de más antorchas en mano de los pajes y más vestidos de la época en todos los que desfilan. También coincido con la Sra. Sorsha que repartir entre más personas en premios cambiables y más pequeños, deben de producir un efecto de más participación. De echo este año 6000€ de los 12.000€ van repartidos en cantidades de 250€.Otra cosa es averiguar que cifra minima le parecería bien en € a los consumidores.
Muchas gracias por la oportunidad que nos brinda su blog.
Seguiré viendo más vídeos de cabalgatas y estaré a la disposición de mi Ciudad para aportar lo que creo pueda ayudarnos.

Atentamente, les saluda.

Jordi Santamaría
Jordi Romagosa ha dit…
Hola Jordi, sóc un altre Jordi, estic jubilosament jubilat i no tinc canalla que deleixi pels Reis d'Orient. Pel que fa a la il·luminació dels carrer de St. Feliu ho trobo suficient i adequat. Cadascú que celebri les festes en nom i honor de qui sigui, però que no ens prenguin la festa.
Anònim ha dit…
Hola Jordi! Gràcies per poder expressar-te la meva opinió sobre un tema molt concret: el patge Shelin.
Jo no sóc nascuda a Sant Feliu i desconeixia la història d'aquest patge, però m'encanta. La vaig sentir per primer cop a l'escola Nadal i llavors (era l'any 2004) venien a les escoles el patge Shelin i en Carbonet, i feien una parella fantàstica. Els nens/es ho vivien molt i els encantava sentir la història molt ben representada per un noi (de qui no sé el nom) i per una noia, crec que es deia Marina Bou.
Bé, des de fa uns anys el patge ja no ve a l'escola i cadascú s'ha de "buscar la vida" per portar el patge al seu cole.
És cert que tenim el vestit i el conte, però no tenim el més important. Cada escola ho fa de manera diferent, hi ha escoles que potser ni ho fan, amb la qual cosa és fàcil perdre el sentit del nostre patge. A més, hem de pensar que no tots els nens/es van a veure el patge ni la cavalcada (els pares no els porten)i es perden l'oportunitat de conèixer aquesta història.
El campament és fantàstic però els nanos no identifiquen al patge Shelin perquè aquell no és el que va anar a la seva escola. Jo recordo el primer any que el meu fill va anar a escola i va veure el patge Shelin a cavall per la ciutat... la seva cara era un poema...
En fi, jo ja vaig fer la queixa oportuna en el seu moment a l'anterior alcalde però la cosa va quedar en res.
D'altra banda, seria interessant pensar en un altre tipus de fanalet. Crec que no té molt d'èxit pel que veig a la cavalcada. Potser us podríeu plantejar un fanalet més sofisticat (de plàstic o metall que funcionés amb piles) que s'hagués de comprar (a un preu modest, molt modest)i que servís per cada any, perquè és molt maco que els infants il·luminin els reis.
En definitiva seria fantàstic que el patge Shelin tornés a les escoles. Si més no quan la situació econòmica ho permeti.
A reveure
Marta Dapena.
Isa López Fernández ha dit…
Jordi, jo et contestaré per aquí. Trobo molt a faltar la fira de Nadal q es muntava a la plaça de la Vila, donava molt ambient nadalenc i anava de conya per comprar detallets pel pessebre.
I... I ara escombro també una mica cap a casa... moltes gràcies a aquells q desinteressadament participen a la cavalcada any rere any. No serà la més luxosa, però als nens el luxe no els interessa, el meu fill no va tancar la boca des dels primers patges fins l'última carrossa. GRÀCIES A TOTS!
Ramón López Moreno ha dit…
La veritat és que em va agradar moltíssim el pessebre de la Salut. Crec que s'hauria de potenciar. També la festa de Nadal amb el Pare Noel i la escola Gaudi (Pockets) amb xocolatada inclosa al barri de la Salut! Va estar genial. No s'hauria de perdre!!
Lola Carrion Perello ha dit…
Jordi,no volia fer cap comentari dos sempre acabo fent critica fins hara les opinions totes son tot perfecte, jo penso que despres de las 21 horas,els nens ja tenen que anar a dormir per allo de que passen els Reis, a les 21.30 encara eran a la Plaça fent cua, tot plegat una mica tart ja altres coses que no vaig trobar be pero no amb vull extendre no mes permetem que faci un comentari el dia 26 vaigs sentir pena al veura a molta canalla amb joguinas de tota mena portadas per el Para Noel, Res a veura amb la nostre tradicio.......
Manuel Dominguez Muñoz ha dit…
Las fiestas para los tiempos que corren, han estado muy correctas.Creo que para otros años habria que promocionar algun acto deportivo popular,como se hace en las fiestas del tardo o de primavera.Podriamos pensar en un paseo por la montaña, o una cursa popular e incluso una gincama para los mas pequeños.Gracias y Buen mandato.
Elena Embuena ha dit…
Patge Shelin (St. Feliu), Mag Maginet (Cornellà), Mag Sadurn (Sant Joan) tot personatges masculins, a més dels tres reis. Podem també fixar-nos amb la Patge Estel de Barcelona
María Salgado Villanueva ha dit…
Faltan más actividades tanto para niños como para jovenes. Cambio de carrozas, no hace falta ningún lujos, si hubieses voluntarios para pintar, montar.... incluso sería divertido. Aprofitar las carrozas de los carnabales para que salgan con las carrozas, no algunas sino la mayoria. cambio de vestuario de los campesinos. No se me gustaría que la decoración fuese más espectacular. Los muñequitos musicales del corte ingles de este año ha sido muy divertidos, porque no poner ese tipo de decoracion por las calles, y no en la misma calle, ir poniendo decoracion en diferentes calles.
Lo que está claro es que estamos en crisis, poco a poco con calma
Bárbara de Haro ha dit…
A mi estas Fiestas me han faltado mas comercios , mas información y mas horario para poder hacer las compras de Navidad en el pueblo.
Gracias por pedir nuestra opinión