Més Sant Feliu als materials i a les activitats educatives de Sant Feliu? Endavant!

A finals dels 80, un grup de mestres d'EGB de Sant Feliu vam crear un grup de treball amb la intenció d'incorporar en els programes educatius de les nostres escoles el màxim de referents, materials, informacions o dades de la nostra ciutat. Era el Grup Obrim. Feia poc que s'havia creat el Centre de Recursos Pedagògics i el Centre de Normalització Lingüística. Vam tenir tot el suport de l'Ajuntament, amb una decisiva implicació de l'Àngel Merino, llavors regidor de Cultura. El resultat més brillant del nostre treball va ser aquest material didàctic: "El meu llibre de Sant Feliu". S'adreçava als infants de 1r i 2n d'EGB, l'actual Primària.

Anys més tard, quan ja vaig ser regidor d'Educació (1991-1999), vam incorporar nous materials de treball de la ciutat a l'escola. Fins i tot del mateix ajuntament: material didàctic per a les visites dels escolars de 3r i 4t de Primària a la Casa de la Vila. Enguany, per primer cop, hem estès aquestes visites als nois i noies de 3r d'ESO, en el marc de l'assignatura Educació per a la Ciutadania, i amb la intenció que coneguin tan de prop com sigui possible el funcionament de la democràcia i de les institucions des de la proximitat que té el món local. Aquesta és la portada del material didàctic provisional que hem elaborat, i que s'ha d'acabar de completar amb les aportacions del professorat dels centres públics i concertats de Secundària:
Tinc la convicció que hem d'aprofundir en aquest camí, d'interrelació continuada entre la ciutat i els seus centres escolars. Amb aquesta intenció, properament tindrem una reunió del Departament d'Educació de l'Ajuntament i els Serveis Educatius de la Generalitat. Es tractarà d'actualitzar (revisar,  digitalitzar, tornar a difondre,...) materials didàctics que ja existeixen, com els dos que acabo d'esmentar i de veure què caldria aportar a les escoles i els instituts per afavorir aquest lligam més estret amb Sant Feliu, una presència més tangible i exemplificadora de les capacitats de la nostra ciutat per formar part dels currículums de les diferents etapes educatives. Facilitar materials i informació al professorat per tal de facilitar més vinculació entre els aprenentatges de l'alumnat i el seu entorn vital i social: aquest és el resum del que voldríem fer possible amb aquest treball conjunt.

Al novembre de 2007, vaig escriure un article sobre aquest mateix tema per a la revista educativa Guix : El currículum local, un element del projecte educatiu de poble o ciutat. Ara tindré l'oportunitat i el privilegi d'impulsar-lo a la meva pròpia ciutat!

Comentaris