Juliol i agost a Sant Feliu.


(imatge extreta de Google)
La setmana passada rumiava sobre la Festa Major de Sant Llorenç, a partir de la constatació que a la nostra ciutat hi ha molta més gent de la que ens pensem i de la que solia haver-hi temps enrera. Aquesta mateixa constatació em porta a pensar en els dos mesos clàssics de vacances, en què la nostra ciutat abaixa el ritme però manté encara un pols vital molt intens.

Plantejo dues qüestions sobre les quals crec que caldrà avançar. Afecten tant a l'ajuntament com al conjunt d'entitats i associacions de la nostra ciutat: només el treball conjunt de la institució i de la ciutadania i les seves entitats ens permetrà fer el salt qualitatiu que crec que ens hem de proposar d'ara en endavant.

La primera qüestió afecta a l'equitat. Cap a finals de juliol, a la plaça de la Salut, una dona sola i amb tres fills petits em comentava que tot l'estiu se'l passaria vigilant els seus fills a la plaça. Em va demanar si hi havia alguna possibilitat de poder anar a la piscina de l'Escorxador, perquè no en podia pagar l'abonament mensual. Sense marge per analitzar aquesta situació amb la temporada iniciada, és un tema que abordarem en la planificació de la temporada següent. Però, més enllà del cas concret, el cert és que a la nostra ciutat hi ha un conjunt d'oportunitats d'activitats per a infants i adolescents que no són accessibles a tota la ciutadania. Ja parlava d'aquest tema fa tres anys en un escrit que vaig titular Juliols. La reflexió sobre l'equitat en la vida del nostre municipi és, al meu parer, un tema que no admet retards i que hem d'enfrontar de manera realista i clara. Crec que és inadmissible que infants santfeliuencs no tinguin cap altra perspectiva en tot l'estiu que jugar només a la plaça del seu barri.

La segona qüestió afecta a la programació d'activitats i a la seva difusió. Haurem de veure com podem incrementar l'oferta d'activitats i de quina manera el conjunt d'entitats (esplais, clubs esportius, entitats culturals, de joves, veïnals, etc) o persones particulars s'hi poden implicar. Hem de veure també com aprofitar el conjunt d'equipaments i espais municipals amb aquesta finalitat. La coordinació de l'oferta i una bona informació i difusió de tot el que sigui possible fer ha de completar el cercle. Hi haurà coses que costaran diners (i haurem de parlar-ne quan debatem les ordenances fiscals i els pressupostos), però altres que implicarien la dinamització de la gent que es queda a Sant Feliu: es podria plantejar una activitat en què avis i àvies de la nostra ciutat, abans de la Festa Major de Sant Llorenç, ensenyin a ballar pasodobles, valsos i altres balls tradicionals de festa major a gent jove o no tan jove de la nostra ciutat, de manera que el ball de la revetlla de Sant Llorenç sigui cada any més multitudinari i millor?

Obro el debat: vejam què som capaços d'incorporar de cara a l'estiu que ve. Estic convençut que, si ens hi posem, sabrem fer conjuntament que la nostra ciutat sigui més viva i equitativa també a l'estiu!

Comentaris

Anònim ha dit…
Hola sr. San José. Que Sant Feliu esté lleno este verano los meses de julio y agosto no es más que un indicativo más de la actual situación económica. Quien ha podido ha hecho los pocos días que le ha permitido su economía y quién no pues se queda en Sant Feliu. Y no sólo se quedan en la ciudad los que lamentablemente no tienen trabajo sino los que teniéndolo (hablo de sueldos muy muy normalitos que es la mayoría) pues por prudencia pues procuran gastar poquito porque muchos no saben que pasará cuando vuelvan a su puesto de trabajo. Este temor al que pasará aunque se tenga trabajo es un lastre que se arrastra desde hace tiempo y que hace que muchas decisiones de compras o pequeños cambios en las viviendas se aplacen por este temor al que pasara.. aunque afortunamente en muchos casos pues no pase nada y sigan trabajando
Y así está todo, paralizado.., y el consumo estancado. ¿Cömo no lo va a estar si ya Sant Feliu tiene un buen número de personas en paro? .. Normal... Esa es la realidad que seguro usted conoce bien porque creo que es una persona que vive la realidad de Sant Feliu a pie de calle. Claro que sería de agradecer que hubiera actividades y cosas para que nuestros niños y mayores y porque no, adultos se diviertan y hagan cosas estos meses de verano pero, como usted también sabe, todo tiene un coste. Ya desde hace tiempo casales, actividades de verano creo que han tenido un bajón importante en nuestra ciudad. Ya sé y entiendo que el trabajo de esos profesionales tiene que retribuirse, faltaría más, pero convendrá conmigo en que si por ejemplo, tienes dos críos, si has de dejarlos por ejemplo al casal, más el acolliment, más el comedor, más el rato hasta que tu llegues de trabajar., más la actividad de la tarde.…..pues eche cuentas y verá el porque de el descenso en las inscripciones. Y piense que el que muchas familias tengan el abono de la piscina de verano, no digo ya para toda la temporada sino para un mes ya supone un esfuerzo económico. Y crea que me alegro de que haya reparado en este tema (no podemos obviar la realidad que estamos viviendo) y haya merecido que dedique su tiempo a escribir sobre nuestra ciudad en este largo aunque no muy cálido verano. Reciba un cordial saludo.
Hola!
Gracias por tu comentario. Éste es, sin duda, un tema al que habrá que prestar atención ya en el próximo verano. Y justamente en la doble perspectiva de incremento de actividad y de equidad: no iríamos por el buen camino si hubiera más opciones, pero no estuvieran al alcance de una parte significativa de nuestra ciudad... justamente la que más padece las consecuencias del injusto sistema económico en que vivimos.