Imatges i reflexions des de Rosa Luxemburg.

Després de la campanya electoral, vaig estar parlant amb diverses persones del nostre Mas Lluí, que em preguntaven per les implicacions que tindria a Sant Feliu el nou barri del Mas Lluí de Sant Just. El dijous 11 d'agost hi vaig anar a donar un volt, abans que al setembre tornem a parlar de la qüestió amb el consistori santjustenc.

Aquesta primera foto, presa des de Sant Feliu, prop del molí del parc Europa, ens mostra un cartell de benvinguda que ens indica que som a punt d'entrar a Sant Just. El cartell és una mica més amunt de l'Escola Martí i Pol, al nostre carrer de les Roses. Els edificis que es veuen ja són, per tant, del nostre municipi veí, al carrer de Rosa Luxemburg, en honor de la importantíssima dirigent comunista alemanya.

Precisament des de la cruïlla de Rosa Luxemburg amb el nostre carrer de les Roses, es veu amb claredat l'estretíssim veinatge dels dos municipis. L'edifici de l'esquerra de la foto pertany a Sant Feliu. Els de la dreta, pertanyen a Sant Just. Al fons, el nostre passeig de Comte Vilardaga, una mica abans d'arribar al Mercadona.

Des del mig del carrer de Rosa Luxemburg, i mirant cap a Sant Feliu, es veu aquest cartell, que anuncia la creació d'un parc al Mas Lluí veí:
Un parc central ben bé al límit del nostre terme. El parc es dedica a Iulia Quieta, una nena de tres anys de l'època romana de la qual es va trobar, a Sant Just, una làpida que en feia esment, tal com ens explica aquí el Centre d'Estudis Santjustencs.

Al fons de la foto es veuen edificis que són de Sant Feliu: al centre, sota el cartell, s'endevina la nostra escola Martí i Pol. Es tracta d'un solar de dimensions certament notables pel mig del qual passa el límit de terme. Ho podem veure bé en aquesta darrera foto, presa justament des del mateix punt que la segona:
Uns quants metres per darrera de la maquinària d'obres, passa el límit de terme. En la part més propera de la foto, l'ajuntament de Sant Just anuncia la creació d'un parc. Pel que fa a la part més allunyada de la foto, la que pertoca a Sant Feliu, el planejament inicial del Mas Lluí (anys 90, alcaldia ICV) preveia també una zona verda, ampliant i donant continuïtat al Parc Europa i connectant-nos amb una gran zona verda a Sant Just. Els governs presidits per Vázquez i Borrell van considerar que aquesta zona verda del nostre terme municipal era "residual" i la van requalificar a zona residencial, per fer més habitatge en la meitat santfeliuenca d'aquesta fotografia.

Tindrem temps de prendre decisions sobre la meitat de la imatge que pertany a Sant Feliu, a partir de la consciència que, en el passat, ICV-EUiA i CiU hem tingut posicionaments diferents. Però, després de fer un passeig per la zona i de mirar amb calma les imatges que en vaig fer, cada cop veig més clar que, allò que es va concebre des de l'inici com a zona verda no és, en absolut, un darrera residual de la nostra ciutat i que, en conseqüència, hauria de continuar sent verd públic a l'abast i a disposició de tothom. Estic segur que, en endavant, coincidirem totalment en aquest tema. Només cal mirar i pensar des de Rosa Luxemburg.

Comentaris