Resultats electorals a Sant Feliu: una primera valoració.

Podeu obtenir aquí el resultat global de Sant Feliu. Demà penjaré el resultat taula per taula. Algunes valoracions molt ràpides, per compartir amb qui vulgui i sotmetre a debat amb qui hi estigui interessat.

CiU:
Passa de 4.700 vots a 6.300. Guanya 1.600 vots i s'acosta al 32,5%. És el partit més votat a Sant Feliu en unes eleccions al Parlament, cosa que no passava des de 1995 (podeu mirar aquí el resultat a les eleccions al Parlament des de 1995). És just reconèixer la victòria i cal felicitar-los.

PSC:
Passa de 6.200 vots a 4.000. Perd 2.200 vots i es queda en el 21%. Mai havia tingut un resultat tan baix a la nostra ciutat. Amb tot l'embolic intern que té en aquests moments, no passa pel millor moment de cara a les municipals.

PP:
Passa de 2.100 vots a 2.600. Guanya 500 vots i torna a ser la tercera força política en unes eleccions al Parlament a Sant Feliu. Guanya vots a tots els barris: ho explicaré demà, quan tingui les dades dels tres col·legis que em falten.

Nosaltres:
Passem de 2.500 vots a 2.250. Perdem 250 vots. Aguantem el gir a la dreta que ha experimentat Sant Feliu i mantenim un vot molt fidel. Moltíssimes gràcies als santfeliuencs i les santfeliuenques que ens han votat, als companys i companyes que han fet d'apoderades i apoderats, que han fet el porta a porta amb nosaltres, que han assistit als nostres actes. Ens sentim forts de cara a les municipals, però caldrà fer una lectura barri a barri del que ha passat avui.

ERC:
Passa de 1.800 a 1.000 vots. Perd 800 vots. S'ensorra com a tot arreu. No he coincidit amb cap apoderat a cap taula de Sant Feliu, no han fet cap acte a la campanya. Mala peça al teler.

Ciutadans:
Passa de 850 a 1.000 vots. Guanya 150 vots. Té gairebé tants vots com ERC i passa del 5%: amb aquests resultats, obtindria un regidor a l'ajuntament.

Plataforma per Catalunya:
Obté més de 450 vots a Sant Feliu, sobretot en alguns barris. Molt preocupant, n'haurem de treure conseqüències.

Solidaritat:
Li falta poc per arribar a 350 vots. Crec que havien sobredimensionat les seves expectatives a Sant Feliu, però podrien tenir la temptació de presentar-se a les municipals.

La resta de partits no arriben a l'1% i no val la pena entretenir-s'hi. Hi ha 668 vots en blanc, el 3,43% dels vots emesos i 120 vots nuls. Cal llegir també aquesta dada.

Pel que fa a la participació, afortunadament ha crescut una mica a la nostra ciutat i hem passat el 61% de votants. La jornada va anar molt bé: alguna cosa hi tenen a veure els membres de les 54 meses, als quals vaig agrair personalment a tots la seva tasca.

En resum, el vot de dreta (CiU + PP ) creix a Sant Feliu 2.100 vots. El vot d'esquerra (PSC + ERC + ICV-EUiA) retrocedeix a Sant Feliu 3.250 vots. Un gir molt clar de la nostra ciutat a la dreta, que encara hem de veure com es reflectirà a les properes municipals, al mes de maig.

Per qui vulgui dir-hi la seva, queda obert el debat!

Comentaris

Jordi Amigó ha dit…
La dreta i l'esquerra. Què es avui la dreta què representa l'esquerra. Sembla evident que votants de l'esquerra han votat a la dreta. Són d'esquerra els votants d'ERC? són de dreta els votants de CiU. El dualisme esquerra dreta no ha passat a l'història? Per cert segueix existint un 39% que passa de tot el tema? Sabem per què?
Dinamo ha dit…
Em sembla un anàlisi bastant encertat!

Només m'agradaria afegir dues percepcions:

La primera: tot i que trobo molt lògic el poc èxit de pirata.cat, donades les seves limitacions de difusió, tinc una sensació estranya en veure que no ha arribat a la cinquantena de vots un partit que defensa uns postulats que marcaran les agendes polítiques molt aviat. Bé, al Senat espanyol ja els deuen conèixer, ja que sembla que la càmera oblidada del sistema de tant en tant treu pit i demostra una mica de cordura.

Ehem, per cert, estaria bé conèixer la opinió d'ICV Sant Feliu sobre la Neutralitat de la Xarxa i si el programa electoral pretén fomentar les TIC i a quin nivell.

Segona: No vull dir el nom de la organització (em resisteixo a anomenar partit polític a això) del subjecte aquest, l'Anglada. Per una part vull pensar que s'han aprofitat de la ignorància del Miquel i que li han promès un futur d'éxit, llums de neó, prostitutes subsaharianes i raça... potablava? ària? Però el cert és que em preocupa.

El que ha estat una conversa de bar últimament es comença a materialitzar al meu cap com a utopia necessària: convocar ciutadans i associacions de la ciutat per comunicar-li (de bones maneres i fent el possible per que no se senti agredit) que hem fet caixa per pagar-li una llicenciatura en humanitats o història i que, un cop cursada, es senti lliure de representar a la força política que cregui convenient.

Sí, és molt pedant, però em fa més por encara la opció de no tirar endavant aquesta iniciativa.
A Dinamo,
De la segona part del teu comentari, em deixaràs que no comenti res. Em va sorprendre que en Miquel fitxés pels angladencs, però no sé si acabaran quallant una candidatura a Sant Feliu. Hi haurà, però, novetats de les quals suposo que aviat parlarem: només queden cinc mesos per a les municipals.
De la primera part, totalment a favor de la neutralitat de la xarxa. Subscric 100% el que ha penjat l'Isidre al seu bloc: http://isidreb.wordpress.com/2010/12/06/manifest-per-una-xarxa-neutral/

Jordi,
Com va tot? El dualisme dreta / esquerra en el seu sentit més original i clàssic(economia planificada o de mercat, propietat privada o col·lectiva dels mitjans de producció,...) em sembla que fa temps que fa aigües... Potser no hi ha (avui! però és possible (i necessari!) que hi siguin demà...) models socials alternatius factibles (la veritat, ser treballador/a a la Xina no és un horitzó desitjable...), però sí que hi ha prioritats diferents, si més no.
Jo no veig que la igualtat d'oportunitats o l'equitat tinguin la mateixa importància per a uns partits que per a uns altres, i això encara em manté interessat en la lluita pels valors en què crec. Que desanima veure els socialistes fent política de dretes? Evident. Que és simplista dir que el votant de CiU no té sensibilitat o perspectiva social? També. Que no sabem explicar o proposar idees que siguin suggerents a 2 de cada 5 persones que, a més, són normalment dels sectors socials susceptibles de sentir-se d'esquerres? És evident.
Tot això obliga (o hauria d'obligar!) a replantejar la política, però en cap cas a prescindir de la política: aquest sí que seria el somni dels qui volen moure el món des del vergonyant anonimant d'això que en diuen "els mercats"...
Dinamo ha dit…
Ja veig normal que no comentis res. De fet, crec que a mi se m'ha anat l'olla una mica amb aquest comentari tan pedant, però aquest assumpte em supera...